Šošovicový prívarok

dr - fotkadr, 8. marca 2015
Šošovicový prívarok
Foto: dr

Je veľa receptov na šošovicový prívarok, možno sa Vám bude pozdávať aj ten môj :-).

3 - 4
porcie
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g veľkozrnná
250 ml
3 ks
 drvená
5 strúčikov
1 PL
2 ČL




Postup

  1. 1

    Šošovicu prepláchneme vodou. Dáme čistú vodu a necháme namočenú 30 minút. Vo vode, v ktorej sa šošovica máčala dáme variť s pridaním bobkového listu, čierneho mletého korenia, drvenej rasce a 3 strúčikov cesnaku, ktorý nožom roztlačíme. Po 20 minútach pridáme ocot a soľ.

  2. 2

    Šošovicu varíme asi 30 minút, keď je mäkká dáme smotanu, v ktorej sme rozmiešali hladkú múku. Do smotany dáme trocha horúcej vody zo šošovice a prilievame po menších dávkach do šošovice (takto sa nám prívarok nezrazí). Po pridaní smotany necháme prevariť na miernom ohni prívarok asi 10 minút (aby sa prevarila múka a nebolo ju v prívarku cítiť). Ochutnáme, ak treba ešte prisolíme.

  3. 3

    Na úplný záver pretlačíme do prívarku zvyšné 2 strúčiky cesnaku, ale už nevaríme, len premiešame, prikryjeme s pokrievkou a necháme odstáť pred podávaním cca 30 minút. K prívarku uvaríme údenú klobásu, prípadne to čo nám vyhovuje podľa chuti, mne chutí prívarok samotný.

    Šošovicový prívarok - obrázok 3

Diskusia k receptu

svedka
Sladka smotana sa ti nikdy nezrazi, ale pridaj ocot az nakoniec ,po dovareni :) unak moje oblubene jedlo.uz sa tesim, ked budem moct spravit.zatial mozem len cervenu šošovicu a to je uplne ine :/
56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
dr
@svedka , s červenou šošovicou nemám skúsenosti, ale myslela som, že rozdiel je len vo farbe a nie aj v chuti, tak už viem zasa niečo nové :-). Ten ocot na záver som skúšala, neosvedčil sa mi, k tomu postupu čo som popísala v recepte som dospela rôznymi skúškami dorábania omáčok a prívarkov a zdá sa mi "najbezpečnejší" :-).
1x zoji
svedka
Ta cervena nema supku, nenaduva, netreba macat...ale chuť nevyrazna a ni nepasuje na mliečno :/ dakujem, vyskusam :) ja najradsej tiez len samotne
1x dr
izabella929
@Dr , skvelé jedlo a mám ho rada tiež s klobáskou..)prívarok začínam robiť tak...na panvicu dám pol lyžice masti,pridám pokrájanú cibuľku, krátko opečiem a pridám šošovicu..spolu podusím, pridám mletú červenú papriku a podlejem vývarom...občas pridám k nej aj pokrájaný zemiak, ktorý zahustí prívarok..smotana a ostatné klasika..toto je iba môj tip a nie kritika..
56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
dr
@izabella929 , ďalší spôsob prípravy a tiež dobrý, sme skrátka my gardinky veľmi variabilné :-)
56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
dr
@k599 , vieš kto to je gazda, ten čo sa stará o hospodárstvo okolo domu ? Tak v ženskom rode sa povie gazdiná, zdrobnelina je gazdinka :-). A to sme my všetky ženy, čo máme dnes ten sviatok :-), pretože sa staráme o útulný domov a plné a spokojné brušká členov rodiny.
k599
@dr , veď ja som si aj myslel, že gazdinky, len keby sa to R nenachádzalo tak ďaleko od Z na klávesnici. Fakt som myslel, že máš na mysli nejaké slovo mne neznáme. Prepáč, nemyslel som to zle! :-)
k599
A všetko najlepšie k Tvojmu sviatku! Ja si ho stále vážim, dnes som manželke, dcére, sestre a samozrejme aj mame upiekol krásne orechové ruže.
1x dr
56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
dr
@k599 , aha :-D preklep, jasné ďakujem za upozornenie, "chybička se vloudila"
56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
dr
@k599 , dúfam, že to blahoželanie je pre všetky na tejto stránke prítomné GAZDINKY :-). Za všetky ďakujem.
k599
Samozrejme, prajem Vám všetkým veľa zdravia, šťastia a lásky. Všetky ste tu pre mňa veľkým prínosom. Veľa som sa od Vás naučil a patrí Vám moja poklona. Len tie komentáre niekedy....... Ale aj tak, vďaka Vám, milé varešky!!! Mohlo to byť aj v dnešných diskusiách, ale čo už, hádam sa autorka tohoto receptu nenahnevá.
1x dr
tassiedevil
dobrá klobáska nič nepokazí...:)šošovicu a fazuľu sme stále varievali presne ako opisuješ, ale niektorí odborníci tvrdia, že je lepšie tesne po prevarení vodu zliať a dať čerstvú a penu ktorá sa pri varení vytvára na povrchu pozbierať...aby šošovica nebola horkastá a taktiež nenadúva....najbližšie vyskúšaj...má to čosi do seba:) ináč šošovica je najzdravšia zo všetkých strukovín...*****
1x dr
evanaaa
Šošovica, hrášok, fazuľa, kde ste boli teteka Frťula......sme si spievali kedysi túto "zdravú" pesničku, riekanku a veruže strukoviny treba zaradiť častejšie do jedálnička. Robím síce častejšie fazuľu, ale aj šošovičku, lebo, ako sa tiež vraví - šošovička dobrá vára, keď sa naješ .... otváraš:) Robím podobne, s menšou obmenou, nedávam rascu a trochu aj osladím, ale na zátrepku si miešam sladkú a kyslú smotanu dokopy a lejem priamo do vriacej tekutiny - omáčky. Mala by som si kúpiť šošovicu a konečne spraviť. Aj to s tou zliatou vodou, ako radí @tassiedevil je dobrá rada, ja tak robím.
56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
dr
Ja poznám túto "šošovička, hrášok, fazuľka, fazuľka, kde ste boli tetka Zuzulka, Zuzulka, bola som ja na vodičku, budem variť šošovičku ....." :-). Keď dievčence papajú šošovičku, budú vraj krásne :-).
evanaaa
@dr - pravdu máš, je to tetka Zuzuľa, ja som si ale nevedela spomenúť na jej meno - a ešte miesto tetka, že "teteka".....:)))
1x dr
sisa
ja ešte k tomu octu, tiež pridávam až na koniec každého varenia ocot, ale musí byť zohriaty. Nezrazí sa ti nič, ak máš všetko rovnakej teploty, takže ak dáš zohriaty ocot, nič sa nestane, ak studený-UPPS!!
mitzy
Milá Dr, ďakujem za recept, bol výborný :) (nemala som doma iný ocot ako umeocot a trošku som sa bála chute, ale skvelé...)
1x dr
56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
dr
@Mitzy (9.12.2017 13:21)

Neviem čo to je umeocot ešte som to nikdy nepočula.
dana1701
Super ja som si to vcera podla vas varila a neostalo mi ani na druhy den, nechapem ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia