Šóšková polievka so strateným vajíčkom

Štefan Benďák
šéfkuchár hotela Mikado v Nitre, 13. apríla 2016
Šóšková polievka so strateným vajíčkom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
80 g
800 ml
200 g
4 ks




Postup

  1. 1

    Šťaveľ umyjeme v studenej vode. Asi jednu hrsť nasekáme na prúžky a odložíme. Zemiaky očistíme a nakrájame na drobné kocky.

  2. 2

    V hrnci necháme roztopiť maslo, pridáme šťaveľ a zemiaky. Krátko urestujeme a zalejeme mliekom. Ochutíme soľou a korením. Keď sú zemiaky uvarené, polievku rozmixujeme.

  3. 3

    Na stratené vajíčka dáme do dostatočne širokého kastróla zovrieť vodu. Osolíme ju a pridáme trochu octu. Pomocou naberačky spravíme vo vode „vír“ a po jednom opatrne vlievame vajíčka. Varíme na miernom ohni 2 minúty. Do tanierov vložíme uvarené vajíčka, zalejeme polievkou a dozdobíme nasekaným šťaveľom.

Diskusia k receptu

marienka44
Privítali by sme pripojiť video, ako sa robí vír na stratené vajce. :-)
evanaaa
@marienka44 , stačí na to lyžica, alebo teda žufanka - naberačka, zamiešať spustiť vajcia do víru tým miešaním spôsobeného......
valeri
Veľmi mám rada túto polievku. Ja tie vajíčka dávam po rozmixovaní priamo do polievky, nechám prevrieť a vypnem šporák. Oni tam dôjdu.
evakov
Tento recept som si vybrala z mnohých kvôli jeho jednoduchosti a že tam nešla žiadna zápražka. Môžem len odporučiť. Dokonca tie vajíčka som robila prvýkrát v živote a vyšli úplne užasne a dodali servírovaniu noblesnejší charakter.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia