Solivarská mačanka

coldbery - fotkacoldbery, 14. augusta 2010
Solivarská mačanka
Foto: coldbery

Čítala som tu jeden recept na mačanku,ale ja ju robím trocha ináč....možno Vám zachutí práve táto...my doma sme ju nikdy nerobili ,ani som nevedela,že existuje...naučil ma ju robiť môj manžel a dnes tvrdí,že ju robím lepšie ako on... :-))

15 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

podľa potreby
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pokrájanu cibuľu na troške oleja popražime do sklovita a potom pridáme cesnak a troška ešte popražíme nakoniec zalejeme šťavou s kyslej kapusty a priložíme huby (sušené vopred nemočené) , korenie podľa chuti a povovaríme asi 10 min.

    Solivarská mačanka - obrázok 1
  2. 2

    Potom pridáme smotanu zmiešanu so solamylom a premiešame kým sa to všetko spojí. Nakoniec dnu vhodíme vajcia (podľa potreby) a zakryjeme pokrievkou a vypneme sporák. Hotove vajíčka sa majú v miskách po dotknuti lyžice rozliať.....pred podávaním posypať opraženou slaninkou.....podáva sa s chlebom,alebo pečivom... Dobrú chuť :-)))

    Solivarská mačanka - obrázok 2
  3. 3

    spražena slaninka....

    Solivarská mačanka - obrázok 3

Diskusia k receptu

elisticka
Ivetka to musi byt dobre len tie vyjicka mam rada na tvrdo:-)))´dostala som susene hribiky od priatelky tak mozem urobit:-)))
coldbery
Aj na tvrdo môžu byť vajíčka,ale my to jeme na mäkšiu hniličku...:-)))
babidka
No , takto som macanku este nerobila , hoci moj muz pochadza tiez od Vranova :-) a viem ze svagrina varieva cosi podobne .On si to nikdy nepytal a ja som varievala macanku po nasom . Takze si recept odkladam , ked uz bude nova kysla kapusta , tak mu pripravim prekvapenie :-)
coldbery
Určite z novej doma robenej kyslej kapusty je to najchutnejšie...ja som robila z kupenej,je tiež dobra..kôli tým ingedenciam,ale novej sa nevyrovná.... :-)))
bozulka
Vyzerá to dobre aj s tými "stratenými" vajcami.Ten názov som už počula,viete mi povedať prečo sa to volá máčanka?
frezia68
@coldbery :niet nad domácu kapustu,určite vyskúšam Tvoj recept,až bude púšťať bublinky.....:-)
coldbery
Preto sa to vola mačanka,lebo u nás je zvykom si do nej máčať chlieb a nadrobiť si to tam a tak jesť...:-)))
celka
Mačanku ani žaden podobný recept neznám. Zřejmě to bude chutné,
jen mě zajímá, jestli se houby uvaří do měkka v té vodě z kyselého zelí.
Na vareche jsem už objevila dost Vašich reginálních receptů, které jsem
jěště nikdy nejedla ani o nich nikde nečetla. Jsou to pro mě úplné novinky.
coldbery
Ja dávam väčšinou huby predevarené,ale aj surové sa uvaria,lebo aj tak som robila :-)))
alexdidi
Prepáč, @coldbery , ale nie som si istá, či sa huby v kyslej "juške" uvaria za 10min, asi je nutné to predvarenie....ja samozrejme mačanku varím a varím ju aj často, lebo ju mám veľmi rada, lenže s múkou a nie solamylom....tá chuť je úplne iná a neviem či naši starí rodičia poznali toto zahusťovadlo...ale proti gustu žiaden dišputát...
coldbery
To máš čistu pravdu..aj ja som to robila tiež s múkou,ale solamil je zdravší..a neviem či cítiť ten rozdiel,lebo mi manžel nepovedal nič...a ja som bola zvedavá,či to postrehne :-)huby síce dávaš do jušky, ale potom sa ešte varia aj so smotanou...ja ich mám vždy uvarené...teraz som robila z hríbov..ony su tvrdé a urarili sa pekne....skús uvidíš a napíš :-)
frezia68
Páči sa my vymieňanie skúseností varecháčok z PO.Aj ja robím s múkou a bez slaninky....:-))
coldbery
Ja som aj preto napísala,ža posypoť slaninkou,že kto nechce nemusí (ja tiež sebe nedávam)...ale manžel si nevie predstaviť mačanku bez slaninky.... :-)))
alexdidi
Ja slaninku nedávam tiež, ale aj te môj postup prípravy je iný....ona sa asi v každom dome robí iná, ale každá je určite výborná...ja napríklad nedávam ani smotanu...ešte k hubám...čerstvým by to stačilo, no sušené/aj keď namočené/ by som predtým povarila....
alexdidi
@frezia68 , aj mne sa to páči...možno niekedy si vymeníme skúsenosti aj na živo, keď už máme k sebe tak blízko....
bozulka
@ ďakujem za vysvetlenie názvu.@ alexdidi, ani podľa mňa netreba variť sušené a namočené hríby príliš dlho,ja viem koľko ľudí....ale ja mám rada hríby keď sú akobysom to povedala-na skus,al dente.Zistila som po dlhoročných skúsenostiach,že potraviny vôbec netreba dlho-predlho variť ako to robievali naše mamky.Je to škoda lebo veľa potravín má síce chuť,ale jeho hodnota sa stráca.
alexdidi
@bozulka , súhlasím s tebou, tiež nerada varím dlho, ale tu išlo o varenie v kyslej kapustovej vode a v kyslom prostredí potrebujú potraviny dlhšie spracovávať, no"...ja viem, koľko ľudí..."
@frezia68 , je to možné...
evas13
@coklbery blahoželám k výhre. O tomto tradičnom východniarskom recepte som počúvala počúvala od samého začiatku manželstva, aké to bolo jedinečné jedlo a húb tam bolo toľko, že lyžica tam stála. Skúsim to raz pripraviť.
coldbery
ďakujem...a tiež dávam viac húb,lebo manžel to tak ma rád a aj ja..
renate
Ja môžem len potvrdiť chutnosť tohto jedla....chodievam k rodičom na raňajky a vždy sa veľmi poteším, ak je to práve mačanka.....mňam!
frezia
Tuto vynikajuce jedlo skusim uvarit. Vela som o nom pocula, ale este nikdy nevarila. Tento recept sa mi velmi pozdava.
coldbery
frezia ....skús a neoľutuješ.....bude to variť častejšie....:)