Smotanové zemiaky a mletý rezeň so syrom fotorecept

elysa - fotkaelysa, 12. mája 2013
Smotanové zemiaky a mletý rezeň so syrom (fotorecept)
Foto: elysa

Takýto obed varievala moja mamka. Smotanové zemiaky sú veľmi chutné a dobre "šmýkajú", chutia s mletým mäsom- fašírkami a mletými rezňami so syrom...

6-8
porcií
60 minút
príprava
60-70 minút
na 200 °C

Suroviny

Zemiaky:
1,5 kg
450 ml
Mletý rezeň:
600 g
250 g
3 ks
2 ČL
1 ČL
podľa chuti
1 ks stredne veľká
5-6 strúčikov
 na obalenie
 na vysmážanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bravčové mäso pomelieme. Ja si odkladám kúsky mäsa pri spracovaní, keď ich je dosť, tak máme fašírky, či mleté rezne alebo roládu.

    Smotanové zemiaky a mletý rezeň so syrom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    K pomletému mäsu pridáme strúhaný tvrdý syr,vajcia, cibuľu posekanú čo najjemnejšie, pretlačený cesnak a koreniny.

    Smotanové zemiaky a mletý rezeň so syrom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dobre spolu premiešame, ja nechávam odležať v chladničke, niekedy si pripravím zmes aj večer dopredu.

    Smotanové zemiaky a mletý rezeň so syrom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska do hrúbky najviac 0,5 cm. Radšej tenšie, lepšie sa prepečú a sú chutnejšie. Pekáč potrieme olejom, ale len jemne. Nasypeme zemiaky, podľa chuti osolíme a okoreníme.

    Smotanové zemiaky a mletý rezeň so syrom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zalejeme smotanou- jemne posolenou a varechou premiešame. Použijeme výhradne šľahačkovú smotanu, smotana na varenie nemá hustotu šľahačkovej a potom to nie je ono.

    Smotanové zemiaky a mletý rezeň so syrom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zemiaky vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme asi hodinu. Zemiaky počas pečenia vôbec nemiešame ! Pečieme pokiaľ sa na nich nevytvorí opečená vrstvička, vidličkou- pichnutím do zemiaka skúsime ich mäkkosť. Keď sa zemiaky pečú, pripravíme rezne. Z pripravenej zmesy odoberáme rovnako veľké guľky, obalíme ich v strúhanke, potlapkáme do tvaru rezňa.

    Smotanové zemiaky a mletý rezeň so syrom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rezne opekáme v rozohriatom oleji z oboch strán.

    Smotanové zemiaky a mletý rezeň so syrom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pokiaľ som smažila rezne, zemiaky sa upiekli. Zemiaky pod vrchnou vrstvou sú zaliate smotanou, ktorá pečením ešte zhustla.

    Smotanové zemiaky a mletý rezeň so syrom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A tu už mám vysmažené rezne.

    Smotanové zemiaky a mletý rezeň so syrom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Podávame každému podľa chuti- moji chlapi si urobili zeleninový šalát. Tu Vás chcem varovať pred šalátom na obrázku- poslúžil len na túto fotku, nedal sa jesť- bol neskutočne horký. Možno tak má chutiť, ale ja už to nezistím, lebo ho už nekúpim :). Ale bol taký pekný... Zelený s bordovým okrajom...

    Smotanové zemiaky a mletý rezeň so syrom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

33 komentárov k receptu
ja som dnes robila mletý rezeň so syrom, ale iné koreniny do neho nedávam, lebo si myslím ,že by to bola fašírka, urobila som k nim obyčajný zemiakový šalát.
ked som videla nazov, pomyslela som, ze dalsi recept na zemiaky na kyslo, ze kolky uz :-) ale pri blizsom skumani som zistila, ze toto su uplne ine zemiaky, vyzeraju vyborne, to by ma ako priloha nenapadlo :-) a dobry karbos nikdy neurazi :-)
@afataga :-)) som rada, že som prekvapila...:) je tu dosť ťažko prekvapiť, keď bolo už takmer všetko publikované...mne tieto zemiaky stačia aj bez mäsa...:)
@elysa
túto jednoduchú-temer bezprácnu úpravu zemiakov zrealizujem čo najbližšie-ked bude pršať-a budem doma..stačí..mäso stačí v nedeľu-a dojedáme tak do utorka...ale zemiaky-druhý chleba...tak je to u nás...
takéto zemiaky som už robila, sú fantastické aj bez mäsa, skúšala som aj s tenkými plátkami cukety alebo červenej papriky,šľahačková smotana to všetko zjemní.
@elysa , recept si ukladám, aj keď zemiačky so smotanou robievam, ale len várovou, skúsim aj so šľahačkovou, nedávam ju kvôli mužovi, aby nemal vyšší cukor, ale raz skúsim, hádam to vadiť nebude. Teraz som robila fašírky - v nedeľu, takže mleté mäso príde na rad neskôr.
ja tie zemiaky do pekáča ukladám ako tašky na streche, pekne jednu na druhú v niekoľkých vrstvách a na tanier každému položím pekne odkrojený štvorec. keď sa s tým už babrem ... :-)) ale dávno som nerobila, vďaka za pripomenutie.
@elysienka ako dobre, že mi v "pamätáte sa?" vyskočil tento Tvoj recept, akurát som dumala čo budem najbližšie variť a vďaka Tebe už viem, ďakujem... vyzerá to neodolateľne celé komplet, mňam :)
@afataga (12.5.2013 17:24)

Doporučujem na zemiačky pred pečením dať dve lyžice masla. Ja som piekla najskôr zakryté a potom nakoniec 10 min. odokryté pod grilom.

Pridaj komentár k receptu: