Slivkový koláč
Slivkový koláč

Slivkový perníkový zalievaný koláč fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 15. augusta 2024
Slivkový perníkový zalievaný koláč (fotorecept)
Foto: helena10

Kombinácia krehkého cesta s vôňou perníka, smotanovej zálievky a čerstvých sliviek poteší aj náročnejších konzumentov. Chutí vynikajúco.

Suroviny

Krehké perníkové hrnčekové cesto:
1 hrnček (250 ml)
1 hrnček
4/5 hrnčeka
2 KL
1 KL
štipka
1/2 hrnčeka
1 ks
1 kopcovitá PL (16 %)
Okrem toho:
600 g čerstvé
1 KL
Zálievka smotanová:
200 ml (30 %)
150 g (16 %)
125 ml
1 KL
2 ks
1 kopcovitá PL
4 PL




Postup

  1. 1

    Čerstvé slivky umyjem, odkôstkujem a narežem po dĺžke na plátky. Okrúhly plech s priemerom 25 cm som vystlala celý až nad okraj papierom na pečenie.

  2. 2

    Cesto: Všetky uvedené suroviny vypracujem rukou v miske na cesto, ktoré má konzistenciu hutnejšej väčšej mrveničky. Cesto rukami poriadne roztlačím na dno formy a boky do výšky 1,5 cm. Na cesto hustejšie (každý podľa vlastného uváženia) naukladám kožou dole podlhovasté plátky sliviek. Málinko ich posypem škoricovým cukrom. Zapečiem v rúre na 180 stupňov asi 10-12 minút.

    Slivkový perníkový zalievaný koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zapečené cesto so slivkami vyberám z rúry a zalievam smotanovou zálievkou, ktorú som si medzitým vymiešala. Párkrát jemne plechom pobúcham o pracovnú dosku, aby sa zálievka dostala všade medzi slivky. Navrch zálievky nasypem mandľové lupienky. Vrátim naspäť do rúry a pečiem na 175 stupňoch cca 25-30 minút. Kontrolujem. Upečený koláč nechám poriadne vychladiť.

    Slivkový perníkový zalievaný koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prajem vám dobrú chuť.

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, moc se mi líbí jak surovin, tak velikost formy, jednoduchost přípravy.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia