Slivkový perníkový zalievaný koláč fotorecept
Foto: helena10
Kombinácia krehkého cesta s vôňou perníka, smotanovej zálievky a čerstvých sliviek poteší aj náročnejších konzumentov. Chutí vynikajúco.
Suroviny
Krehké perníkové hrnčekové cesto: | |
1 hrnček (250 ml) |
|
1 hrnček |
|
4/5 hrnčeka |
|
2 KL |
|
1 KL |
|
štipka |
|
1/2 hrnčeka |
|
1 ks |
|
1 kopcovitá PL (16 %) |
|
Okrem toho: | |
600 g čerstvé |
|
1 KL |
|
Zálievka smotanová: | |
200 ml (30 %) |
|
150 g (16 %) |
|
125 ml |
|
1 KL |
|
2 ks |
|
1 kopcovitá PL |
|
4 PL |
|
Postup
-
1
Čerstvé slivky umyjem, odkôstkujem a narežem po dĺžke na plátky. Okrúhly plech s priemerom 25 cm som vystlala celý až nad okraj papierom na pečenie.
- 2
Cesto: Všetky uvedené suroviny vypracujem rukou v miske na cesto, ktoré má konzistenciu hutnejšej väčšej mrveničky. Cesto rukami poriadne roztlačím na dno formy a boky do výšky 1,5 cm. Na cesto hustejšie (každý podľa vlastného uváženia) naukladám kožou dole podlhovasté plátky sliviek. Málinko ich posypem škoricovým cukrom. Zapečiem v rúre na 180 stupňov asi 10-12 minút.
- 3
Zapečené cesto so slivkami vyberám z rúry a zalievam smotanovou zálievkou, ktorú som si medzitým vymiešala. Párkrát jemne plechom pobúcham o pracovnú dosku, aby sa zálievka dostala všade medzi slivky. Navrch zálievky nasypem mandľové lupienky. Vrátim naspäť do rúry a pečiem na 175 stupňoch cca 25-30 minút. Kontrolujem. Upečený koláč nechám poriadne vychladiť.
- 4
Prajem vám dobrú chuť.
Tiež slivkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu