Slivkový koláč

Slivkový perníkový zalievaný koláč (fotorecept)

Autor receptu: helena10

Kombinácia krehkého cesta s vôňou perníka, smotanovej zálievky a čerstvých sliviek poteší aj náročnejších konzumentov. Chutí vynikajúco.

Suroviny

Postup

  1. Čerstvé slivky umyjem, odkôstkujem a narežem po dĺžke na plátky. Okrúhly plech s priemerom 25 cm som vystlala celý až nad okraj papierom na pečenie.
  2. Cesto: Všetky uvedené suroviny vypracujem rukou v miske na cesto, ktoré má konzistenciu hutnejšej väčšej mrveničky. Cesto rukami poriadne roztlačím na dno formy a boky do výšky 1,5 cm. Na cesto hustejšie (každý podľa vlastného uváženia) naukladám kožou dole podlhovasté plátky sliviek. Málinko ich posypem škoricovým cukrom. Zapečiem v rúre na 180 stupňov asi 10-12 minút.
  3. Zapečené cesto so slivkami vyberám z rúry a zalievam smotanovou zálievkou, ktorú som si medzitým vymiešala. Párkrát jemne plechom pobúcham o pracovnú dosku, aby sa zálievka dostala všade medzi slivky. Navrch zálievky nasypem mandľové lupienky. Vrátim naspäť do rúry a pečiem na 175 stupňoch cca 25-30 minút. Kontrolujem. Upečený koláč nechám poriadne vychladiť.
  4. Prajem vám dobrú chuť.