Slivkový lekvár
Slivkový lekvár (fotorecept)
Autor receptu: gordonko
Vraj: Príde "teta" Dáša a ideme robiť lekvár z mirabeliek v kotline. No bol som zvedavý, čo to bude za recept... Niekedy
pred obedom som prišiel na to, že robíme "švestkové povidla", o ktorých som kde čo počul, ale nikdy som ich robiť
nevidel. To, čo priniesla "teta" Dáša neboli mirabelky ale durancie.
30 minút príprava |
660 minút tepelná úprava |
Postup
- Slivky umyjeme, odstopkujeme. Do kotliny nasypeme asi 1 a pol vedra očistených sliviek a asi 1,5 litra vody - zakúrime pod kotlinou a miešame, aby slivky neprihoreli o dno.
- Keď sa varením a vyvarením uvoľní miesto v kotline, prisypeme ďalšie slivky - takto pokračujeme pokiaľ nemáme všetky slivky v kotline. Chce to čas, veľa času... a neustáleho miešania.
- Rozvarené slivky naberáme do pasírovača a pasírujeme šťavu do smaltovaných vedier - nerozvarené šupy a slivkové kôstky sa zahadzujú (chcel som tomu pomôcť ponorným mixérom, ale baby boli proti).
- Prepasírovaná šťava išla nazad do kotliny (vydrhnutej, lebo nám trochu prihorelo aj keď sme stále miešali) a miešalo sa ďalších 6 hodín s občasnou skúškou lekváru na tanieriku... Asi po 6 hodinách sme pridali najprv 2 kg a neskoršie ešte 1 kg cukru a na špičku kávovej lyžičky kyseliny citrónovej. Miešalo sa ďalšiu hodinku, kedy sme sa rozhodli, že lekvár už je dostatočne hustý (nikomu to nehovorte, ale neni taký hustý ako kupovaný).
- Lekvár - povidla - sme dali do pohárikov, uzavreli a otočili dnom hore, mokrou handričkou poutierali zatečený lekvár na pohároch a tak ich nechali postáť do rána. Na druhý deň som si lekvér pekne rozotrel na chleba... Bude dobrý na natieranie tortových korpusov, na makové slíže s lekvárom a aj na chleba...