Slivkový lekvár

Slivkový lekvár (fotorecept)

Autor receptu: gordonko

Vraj: Príde "teta" Dáša a ideme robiť lekvár z mirabeliek v kotline. No bol som zvedavý, čo to bude za recept... Niekedy pred obedom som prišiel na to, že robíme "švestkové povidla", o ktorých som kde čo počul, ale nikdy som ich robiť nevidel. To, čo priniesla "teta" Dáša neboli mirabelky ale durancie.

30 minút
príprava
660 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Slivky umyjeme, odstopkujeme. Do kotliny nasypeme asi 1 a pol vedra očistených sliviek a asi 1,5 litra vody - zakúrime pod kotlinou a miešame, aby slivky neprihoreli o dno.
  2. Keď sa varením a vyvarením uvoľní miesto v kotline, prisypeme ďalšie slivky - takto pokračujeme pokiaľ nemáme všetky slivky v kotline. Chce to čas, veľa času... a neustáleho miešania.
  3. Rozvarené slivky naberáme do pasírovača a pasírujeme šťavu do smaltovaných vedier - nerozvarené šupy a slivkové kôstky sa zahadzujú (chcel som tomu pomôcť ponorným mixérom, ale baby boli proti).
  4. Prepasírovaná šťava išla nazad do kotliny (vydrhnutej, lebo nám trochu prihorelo aj keď sme stále miešali) a miešalo sa ďalších 6 hodín s občasnou skúškou lekváru na tanieriku... Asi po 6 hodinách sme pridali najprv 2 kg a neskoršie ešte 1 kg cukru a na špičku kávovej lyžičky kyseliny citrónovej. Miešalo sa ďalšiu hodinku, kedy sme sa rozhodli, že lekvár už je dostatočne hustý (nikomu to nehovorte, ale neni taký hustý ako kupovaný).
  5. Lekvár - povidla - sme dali do pohárikov, uzavreli a otočili dnom hore, mokrou handričkou poutierali zatečený lekvár na pohároch a tak ich nechali postáť do rána. Na druhý deň som si lekvér pekne rozotrel na chleba... Bude dobrý na natieranie tortových korpusov, na makové slíže s lekvárom a aj na chleba...