Foto: mariaklara
Takto ho robím ja už dlhé roky, mám ho od švagrinej, nedávam zbytočne veľa cukru. Voľakedy sme ho varili vo veľkom kotli pre celú Zobraziť celý popisTakto ho robím ja už dlhé roky, mám ho od švagrinej, nedávam zbytočne veľa cukru. Voľakedy sme ho varili vo veľkom kotli pre celú rodinu, ( tak sme sa vždy stretli, všetky žienky z rodiny ) a vystriedali pri miešaní, bol pri tom kopec srandy. Tam sa používali celkom zrelé slivky a cukor sa nepoužíval vôbec. Myslím, že to je pravý slivkový lekvár. Teraz sa už nestretáme a každá si ho varíme doma len pre seba.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pozbierame si slivky, ktoré musia byť zrelé, nie také ako keď robíme kompót.
-
2
Umyjeme ich, oddelíme od kôstok, pomelieme na mäsovom mlynčeku.
-
3
Do veľkého hrnca dáme na spodok cukor a ocot, postupne pridáme všetku zomletú slivkovú masu.
-
4
Varíme do vtedy, kým sa nevyvarí všetka voda zo sliviek. Občas ho aj premiešame, dávame si pozor, aby nás lekvár " neopľuval ", lebo to aj sem - tam páli. Treba mať dosť trpezlivosti, lebo to trvá asi 2,5 - 3 hodiny. Ale výsledok stojí za to.
-
5
V strede hrnca sa musí urobiť tzv. cestička, vtedy je už lekvár dobre uvarený. Ešte môžeme vyskúšať aj na tanieriku, či je už dosť hustý a potom ho môžeme nalievať do pohárikov.
-
6
Výborný je do buchiet aj na maslový chlebík.
každý si varí, ako chce, neviem, ako a koľko by som robila z 10kg v rúre......ja som raz robila v rúre a nikdy viac, po krajoch obsušené - prihorené a lekvár " v čudu "....radšej postojím a ak sa mám s kým pri varení vystriedať, tak prečo nie....aj tento rok to nebude inak....:-))
Jeden mam uz uvareny, lepsie povedane upeceny. Ale druhy strom este na oberacku caka. Prajem prijemne lekvarovanie