Slivkový lekvár ako ho robím ja (fotorecept)
Autor receptu: mariaklara
Takto ho robím ja už dlhé roky, mám ho od švagrinej, nedávam zbytočne veľa cukru. Voľakedy sme ho varili vo veľkom kotli pre celú rodinu, ( tak sme sa vždy stretli, všetky žienky z rodiny ) a vystriedali pri miešaní, bol pri tom kopec srandy. Tam sa používali celkom zrelé slivky a cukor sa nepoužíval vôbec. Myslím, že to je pravý slivkový lekvár. Teraz sa už nestretáme a každá si ho varíme doma len pre seba.
30 - 40 minút príprava |
150 - 180 minút tepelná úprava |
Postup
- Pozbierame si slivky, ktoré musia byť zrelé, nie také ako keď robíme kompót.
- Umyjeme ich, oddelíme od kôstok, pomelieme na mäsovom mlynčeku.
- Do veľkého hrnca dáme na spodok cukor a ocot, postupne pridáme všetku zomletú slivkovú masu.
- Varíme do vtedy, kým sa nevyvarí všetka voda zo sliviek. Občas ho aj premiešame, dávame si pozor, aby nás lekvár " neopľuval ", lebo to aj sem - tam páli. Treba mať dosť trpezlivosti, lebo to trvá asi 2,5 - 3 hodiny. Ale výsledok stojí za to.
- V strede hrnca sa musí urobiť tzv. cestička, vtedy je už lekvár dobre uvarený. Ešte môžeme vyskúšať aj na tanieriku, či je už dosť hustý a potom ho môžeme nalievať do pohárikov.
- Výborný je do buchiet aj na maslový chlebík.