Slivkový kysnutý koláč s posýpkou (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Jednoduchá príprava, ktorú musí zvládnuť hocikto a ,,hrnčekový" na Vareche ešte nemám.

Suroviny

Postup

  1. 1 hrnček = váha múky 170 g<br /> Ahojte. Najprv si spravíme kysnuté cesto. Každý z nás si ho robí podľa svojej zručnosti a vedomostí. Ja som si ho robil s týmto spôsobom:<br /> 3 hrnčeky múky som premiešal s 3 PL práškovým cukrom. Potom som si spravil do múky jamku, kde som vlial trochu vlažného mlieka a droždie som do neho rozdrobil. Keď bolo droždie napučané, tak som ďalej prilial do zmesi aj zostatok mlieka. Trochu prehnietime a cesto necháme v kľude asi 10 minút. Ďalej už len pridáme ostatné suroviny. Cesto poctivo vymiesime a necháme ho odpočívať pokiaľ nám nenakysne.
  2. Keď nám cesto nakysne tak ho potom ,,capíme" do stredu plecha na pečenie a prstami ho roztiahneme ku krajom plecha. Posekané slivky rozložíme na vykysnuté cesto a posypeme ich škoricovým cukrom. Cesto necháme ešte 20 minút podkysnúť. Na slivky rozdrvíme posýpku. Môžete ju aj na drobnejšie ako ju mám ja. Suroviny na posýpku sa robí len pomiešaním daných surovín a následne hmotu vložíme do chladničky, aby nám stvrdla. Keby ste ju mali riedku, tak pridajte cukor a zas, keby sa vám podarila hustá ,tak ju zvláčnite prosím s rozpusteným maslom.<br /> Cesto som piekol v predhriatej rúre najprv na 200 °C po dobu 15 minút a potom som znížil teplotu na 180 °C po dobu 15 minút. Koláč som mal uskladnený len v rúre na pečenie. Na druhý deň ho stačí len trochu prihriať v mikrovlnnej rúre a je ako ,,nový". Želám Vám všetkým peknú nedeľu.