Slivkový koláč
Slivkový koláč

Slivkový koláč s mrveničkou

ellie17 - bez fotkyellie17, 10. novembra 2025

Tento koláč je klasika, ktorá nesklame. Nie je to žiadna „rýchlovka“, ale po upečení za to stojí.

12
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
100 g
1 bal.
1 bal.
2 ks
150 ml
100 g
štipka
Náplň:
500 g
Mrvenička:
100 g
60 g
60 g
1/2 ČL



Postup

  1. 1

    V miske zmiešame múku, cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva a štipku soli. Pridáme vajcia, mlieko a roztopené maslo. Vymiešame hladké cesto bez hrudiek.

  2. 2

    Plech (30 × 20 cm) vymastíme alebo vystelieme papierom na pečenie. Nalejeme cesto a rovnomerne ho rozotrieme.

  3. 3

    Na cesto poukladáme polovičky sliviek reznou stranou nahor, tesne vedľa seba.

  4. 4

    V miske prstami spracujeme múku, cukor, škoricu a studené maslo, kým nevzniknú drobné hrudky. Posypeme nimi celý koláč.

  5. 5

    Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 35–40 minút, kým mrvenička nezíska zlatistú farbu.

  6. 6

    Necháme vychladnúť, krájame na kúsky a podávame samotný alebo s kopčekom šľahačky.

Diskusia k receptu

haji
Koláč je jistě chutný, samé dobré suroviny a ovoce. Zn. ideál.