Slivkový koláč
Slivkový koláč s mrveničkou
Autor receptu: ellie17
Tento koláč je klasika, ktorá nesklame. Nie je to žiadna „rýchlovka“, ale po upečení za to stojí.
|
12 porcií |
20 minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup
- V miske zmiešame múku, cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva a štipku soli.
Pridáme vajcia, mlieko a roztopené maslo. Vymiešame hladké cesto bez hrudiek.
- Plech (30 × 20 cm) vymastíme alebo vystelieme papierom na pečenie.
Nalejeme cesto a rovnomerne ho rozotrieme.
- Na cesto poukladáme polovičky sliviek reznou stranou nahor, tesne vedľa seba.
- V miske prstami spracujeme múku, cukor, škoricu a studené maslo, kým nevzniknú drobné hrudky.
Posypeme nimi celý koláč.
- Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 35–40 minút, kým mrvenička nezíska zlatistú farbu.
- Necháme vychladnúť, krájame na kúsky a podávame samotný alebo s kopčekom šľahačky.