Slivkový koláč

Slivkový koláč s mrveničkou

Autor receptu: ellie17

Tento koláč je klasika, ktorá nesklame. Nie je to žiadna „rýchlovka“, ale po upečení za to stojí.

12
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V miske zmiešame múku, cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva a štipku soli. Pridáme vajcia, mlieko a roztopené maslo. Vymiešame hladké cesto bez hrudiek.
  2. Plech (30 × 20 cm) vymastíme alebo vystelieme papierom na pečenie. Nalejeme cesto a rovnomerne ho rozotrieme.
  3. Na cesto poukladáme polovičky sliviek reznou stranou nahor, tesne vedľa seba.
  4. V miske prstami spracujeme múku, cukor, škoricu a studené maslo, kým nevzniknú drobné hrudky. Posypeme nimi celý koláč.
  5. Pečieme v predhriatej rúre na 180 °C približne 35–40 minút, kým mrvenička nezíska zlatistú farbu.
  6. Necháme vychladnúť, krájame na kúsky a podávame samotný alebo s kopčekom šľahačky.