Slikový koláč

Slivkový koláč s marcipánom

Autor receptu: redakcia

8
porcií
25 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Studené maslo nakrájame na menšie kúsky. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, 50 ml studenej vody a vanilkový extrakt. Všetko rýchlo spracujeme na doske na kompaktné cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme hodinu odpočívať v chladničke.
  2. Slivky rozpolíme, vykôstkujeme a vložíme do misky. Pridáme vanilkový struk, badián a cukor. Premiešame a necháme pol hodiny odpočívať.
  3. Vychladené cesto vyvaľkáme cez fóliu na okrúhlu placku hrubú 4 mm a položíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie. Marcipán vyvaľkáme na rovnaký rozmer a položíme ho na cesto. Pred vyvaľkaním môžeme marcipán prevoňať kvapkou rumu alebo likéru pre intenzívnejšiu arómu.
  4. Na marcipánovú vrstvu rozložíme ochutené slivky. Okraje cesta mierne prehneme smerom do stredu cez náplň. Pripravený koláč vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 35 minút.
  5. Koláč chutí výborne ešte teplý – odporúčame ho podávať s lyžicou kyslej smotany alebo s kopčekom vanilkovej zmrzliny.