Slikový koláč
Slivkový koláč s marcipánom
Autor receptu: redakcia
8 porcií |
25 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup- Studené maslo nakrájame na menšie kúsky. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, 50 ml studenej vody a vanilkový extrakt. Všetko rýchlo spracujeme na doske na kompaktné cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme hodinu odpočívať v chladničke.
- Slivky rozpolíme, vykôstkujeme a vložíme do misky. Pridáme vanilkový struk, badián a cukor. Premiešame a necháme pol hodiny odpočívať.
- Vychladené cesto vyvaľkáme cez fóliu na okrúhlu placku hrubú 4 mm a položíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie. Marcipán vyvaľkáme na rovnaký rozmer a položíme ho na cesto. Pred vyvaľkaním môžeme marcipán prevoňať kvapkou rumu alebo likéru pre intenzívnejšiu arómu.
- Na marcipánovú vrstvu rozložíme ochutené slivky. Okraje cesta mierne prehneme smerom do stredu cez náplň. Pripravený koláč vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 35 minút.
- Koláč chutí výborne ešte teplý – odporúčame ho podávať s lyžicou kyslej smotany alebo s kopčekom vanilkovej zmrzliny.
|