Slivkové gule
Slivkové gule s makom
Autor receptu: kucharocka123
Recept na slivkové gule podľa našej babičky.
3 porcie |
40 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky uvaríme v šupke a necháme dobre vychladnúť. Môžeme uvariť aj deň vopred. Mak zomelieme.
- Slivky zbavíme stopiek, umyjeme, môžeme odkôstkovať alebo aj ponechať s kôstkami.
- vychladnuté ošúpané zemiaky najemno nastrúhame alebo pretlačíme cez lis.
- Na dosku nasypeme múku so štipkou soli, pridáme zemiaky, žĺtok a rukami vypracujeme cesto. Pracujeme rýchlo, aby sa nezačalo drobiť.
- Bochník cesta vyformujeme do valca, z ktorého odkrajujeme kolieska rovnakej veľkosti. Z každého vygúľame guľku, stlačíme na placku, ktorou obalíme slivku.
- Pripravené slivkové gule vložíme do vriacej osolenej vody, počkáme kým vyplávajú na povrch a necháme ešte 5-7 minút povariť.
- Uvarené vyberáme dierkovanou naberačkou alebo pomocou sitka, ihneď servírujeme na taniere, prelejeme roztopeným maslom, posypeme mletým makom a práškovým cukrom.
Dobrú chuť!