Slivkové gule

Slivkové gule s makom

Autor receptu: kucharocka123

Recept na slivkové gule podľa našej babičky.

3
porcie
40 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke a necháme dobre vychladnúť. Môžeme uvariť aj deň vopred. Mak zomelieme.
  2. Slivky zbavíme stopiek, umyjeme, môžeme odkôstkovať alebo aj ponechať s kôstkami.
  3. vychladnuté ošúpané zemiaky najemno nastrúhame alebo pretlačíme cez lis.
  4. Na dosku nasypeme múku so štipkou soli, pridáme zemiaky, žĺtok a rukami vypracujeme cesto. Pracujeme rýchlo, aby sa nezačalo drobiť.
  5. Bochník cesta vyformujeme do valca, z ktorého odkrajujeme kolieska rovnakej veľkosti. Z každého vygúľame guľku, stlačíme na placku, ktorou obalíme slivku.
  6. Pripravené slivkové gule vložíme do vriacej osolenej vody, počkáme kým vyplávajú na povrch a necháme ešte 5-7 minút povariť.
  7. Uvarené vyberáme dierkovanou naberačkou alebo pomocou sitka, ihneď servírujeme na taniere, prelejeme roztopeným maslom, posypeme mletým makom a práškovým cukrom. Dobrú chuť!