Slifčanka (fotorecept)

Autor receptu: ancicka

Slifčanka, je staré jedlo-polievočka,ktorú by som zaradila,keby bol taký nik,pod recepty starých materí.Varila sa v našom regione bežne ,skoro v každej rodine.Je to jednoduchá ,chutná a voňavá polievočka.Je bez jednej kvapky mastí,či oleja.

4-6
porcie
10 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Fazuľu si nechám aspoň na 12 hodín namočenú. Potom ju scedím a zalejem čistou vodou. Osolím a nechám variť kým nezmäkne. K fazuli môžme pridať aj za hrsť ryže, na zahustenie.
  2. Ked je fazuľa mäkká, pridám k nej "jušku" a za hrsť na drobno nakrájanej kapusty,
  3. na kolieska pokrájaný strúčik cesnaku,
  4. troška soli a cukru.
  5. a nakoniec oplachnuté sušené slivky. Nechám variť do mäkka.
  6. Ak by som nedala k fazuli ryžu zahustím ju 1 postrúhaným zemiakom. Polievka má byť hustejšia. Zvyčajne ju už netreba nijako dochucovať. Môžem však podľa chutí trošku dosladiť alebo dosoliť. Slifčanka má byť sladkokyslá. Slivky jej dodajú jemnú príjemnú chuť.
  7. Verím, že kto túto polievočku raz ochutná, tak sa k nej bude vracať. Dobrú chuť!