Slifčanka (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Slifčanka, je staré jedlo-polievočka,ktorú by som zaradila,keby bol taký nik,pod recepty
starých materí.Varila sa v našom regione bežne ,skoro v každej rodine.Je to jednoduchá
,chutná a voňavá polievočka.Je bez jednej kvapky mastí,či oleja.
4-6 porcie |
10 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Fazuľu si nechám aspoň na 12 hodín namočenú. Potom ju scedím a zalejem čistou vodou. Osolím a nechám variť kým nezmäkne. K fazuli môžme pridať aj za hrsť ryže, na zahustenie.
- Ked je fazuľa mäkká, pridám k nej "jušku" a za hrsť na drobno nakrájanej kapusty,
- na kolieska pokrájaný strúčik cesnaku,
- troška soli a cukru.
- a nakoniec oplachnuté sušené slivky. Nechám variť do mäkka.
- Ak by som nedala k fazuli ryžu zahustím ju 1 postrúhaným zemiakom. Polievka má byť hustejšia. Zvyčajne ju už netreba nijako dochucovať. Môžem však podľa chutí trošku dosladiť alebo dosoliť. Slifčanka má byť sladkokyslá. Slivky jej dodajú jemnú príjemnú chuť.
- Verím, že kto túto polievočku raz ochutná, tak sa k nej bude vracať. Dobrú chuť!