Slepá kura

jarosko - bez fotkyjarosko, 7. decembra 2012

Veľmi obľúbeným doplnkom tradičnej liptovskej kyslej polievky je knedľa, nazývaná ako "slepá kura". V niektorých častiach liptova má názov "babka".

30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks (staršie)
3 ks
2 dl
5 dkg
(menšia)
3 strúčiky
4 PL (alebo krupica)
1/2 ČL
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Pečivo pokrájame na menšie kúsky, zalejeme mliekom, po nasiaknutí prebytočné mlieko vytlačíme. Vajíčka rozšľaháme a vlejeme do pripravovanej pečivovej zmesi, pridáme múku, soľ, korenie, roztlačený cesnak a sódu bikarbónu, na jemno pokrájanú cibuľu speníme na zoškvarenej pokrájanej slaninke a vychladnutú zmiešame so všetkými surovinami. Na tablici vypracujeme cesto na knedlíky alebo guľky a uvaríme vo vriacej kyslej polievke.

  2. 2

    Uvarenú a nakrájanú "slepú kuru" podávame s mäsom, klobáskou a zemiakom z kyslej polievky.

Diskusia k receptu

izabella929
tak toto poznám, hoci sa to u nás nevarí...prisťahovala sa sem jedna rodina a pán pochádza od Liptova..jeho manželka ma pozvala na liptovskú kapustnicu s knedľou...nevedela som, čo to je..a veru to bolo veľmi zaujímavé.. som to doma ešte neskúšala uvariť...ale chutilo mi to...)
1x sracz
joel
ja som o tom ešte nepočul a nie že to jedol, ale určite vyskúšam, lebo vyzera to pre mňa veľmi lakové
garanco
Je to veľmi zaujímavé, ešte som o takom nepočula, ale keď budem variť kapustnicu mimo Vianoc, tak to urobím
kabi
jeeej, ďakujem za recept, moja starká bola z Liptova a robievala nám liptovskú kapustnicu s rezancami a slepou kurou :) to je taká mňamka.... :)
evanaaa
Niekde je to SLepá kura, inde Karlovarský knedlík alebo klasický recept na knedlíky bez droždia, len z pečiva, má mnoho obdôb, dá sa použiť ako príloha miesto klasickej knedli, proste, je to knedlík univerzál a dobrý.
elekra
Svatka z Liptova robieva, poznám a chutí mi. A kapustnica sa jedáva so zemiakovými rezancami...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia