Slávnostná čokoládovo-banánová torta bez lepku
Foto: novalim
Oslávte Silvestra so všetkou noblesou. Verte, že keď ponúknete vašim silvestrovským hosťom túto slávnostnú tortu, budete hviezdou párty :-). Aj bezlepkovo sa dá majstrovsky Zobraziť celý popisOslávte Silvestra so všetkou noblesou. Verte, že keď ponúknete vašim silvestrovským hosťom túto slávnostnú tortu, budete hviezdou párty :-). Aj bezlepkovo sa dá majstrovsky piecť. Slávnostná čokoládovo banánová torta je toho dôkazom.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Na korpus: | |
200 g |
|
1/2 bal. |
|
6 ks |
|
125 g |
|
180 g |
|
1 bal. |
|
1 PL |
|
kúsok (na vymastenie formy) |
|
trocha (na vysypanie formy) |
|
Na plnku: | |
500 ml |
|
100 g (ideálne 60%) |
|
1 bal. |
|
1 bal. (napr. Bánovecká) |
|
1 ks (veľký) |
|
|
|
Na polevu: | |
100 g |
|
40 g |
|
Na ozdobu: | |
|
|
(maliny, čučoriedky, banán) |
|
Postup
-
1
Najprv si oddelíme žĺtky od bielkov. Vo väčšej mise vyšľaháme mixérom žĺtky so zmäknutým maslom, práškovým a vanilínovým cukrom.
- 2
Potom pridáme múku a prášok do pečiva a zamiešame.
- 3
Nakoniec do cesta zľahka vmiešame sneh z vyšľahaných bielkov.
- 4
Polovicu cesta vylejeme do tortovej formy s priemerom cca 23 cm, ktorú sme si vopred vymastili a vysypali múkou.
- 5
Do druhej polovice cesta vmiešame ešte kakao a tú potom krížom – krážom rozlejeme do formy. Takto nám vznikne mramorový efekt.
- 6
Cesto dáme do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme približne 25 minút.
- 7
Kým sa pečie cesto, pripravíme si plnku. Puding uvaríme s mliekom podľa návodu, odstavíme a ešte za horúca doňho nalámeme čokoládu. Poriadne premiešame, aby sa čokoláda rozpustila.
- 8
Necháme vychladnúť a primiešame smotanovú nátierku. Vznikne nám čokoládová plnka chuťou pripomínajúca termix.
- 9
Banán si nakrájame na kolieska.
- 10
Po upečení korpus necháme vychladnúť, následne otvoríme tortovú formu a cesto si pozdĺž prerežeme na tri časti.
- 11
Na spodnú časť korpusu natrieme polovicu plnky, prikryjeme druhou časťou korpusu. Na tú natrieme druhú polovicu plnky a poukladáme do nej kolieska banánu. Prikryjeme treťou časťou korpusu a na vrch natrieme marhuľový lekvár.
- 12
Nakoniec polejeme čokoládovou polevou, ktorú sme si pripravili vo vodnom kúpeli zmiešaním horkej čokolády a kokosového tuku. Keď nám čokoláda na povrchu trochu zatuhne, ozdobíme ovocím a mandľovými lupienkami.
Tiež čokoládová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu