Slaný koláč s fetou, paradajkami a píniovými orieškami

slavka2012 - fotkaslavka2012, 3. februára 2013

Pri tomto recepte som sa zdiaľky inšpirovala tureckým slaným koláčom pide, avšak namiesto kysnutého cesta som v časovej tiesni použila hotové lístkové.

2 až 4
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

1 balenie
500 g
200 g
2 PL
16 ks
1 plná ČL tymian, šalvia
podla chuti čerstvé lístky
2 strúčiky posekaný
1 plná PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si jednotlivé suroviny:

    Slaný koláč s fetou, paradajkami a píniovými orieškami  - obrázok 1
  2. 2

    Cesnak nadrobno posekáme, paradajky pokrájame na kolieska, syr feta rukou rozdrobíme na drobné hrudky (ak je veľmi mäkká, nožom ju pokrájame na malé kocky).

    Slaný koláč s fetou, paradajkami a píniovými orieškami  - obrázok 2
  3. 3

    Lístkové cesto rozprestrieme do primerane veľkého pekáča tak, aby okraje prečnievali približne 1,5 cm nad povrch a rovnomerne ho posypeme rozdrobenou fetou a pokrájaným cesnakom.

    Slaný koláč s fetou, paradajkami a píniovými orieškami  - obrázok 3
  4. 4

    Na vrch poukladáme kolieska paradajok tak, aby sa čiastočne prekrývali. Pokvapkáme ich olivovým olejom trochu posolíme (pozor, feta je dosť slaná), posypeme píniovými orieškami a sušenými bylinkami.

    Slaný koláč s fetou, paradajkami a píniovými orieškami  - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme vo vyhriatej teplovzdušnej rúre pri 180°C približne 30 minút, alebo až kým okraje koláča nie sú dozlatova upečené.

    Slaný koláč s fetou, paradajkami a píniovými orieškami  - obrázok 5
  6. 6

    Pred podávaním ozdobíme čiernymi olivami a lístkami čerstvej bazalky. Môžeme podávať ako malé pohostenie k vínu, alebo so šalátom ako ľahký obed či večeru

    Slaný koláč s fetou, paradajkami a píniovými orieškami  - obrázok 6

Diskusia k receptu

tatranka
Tvoj recept som si uložila a v horúcom lete ho rada nájdem na stole.
afataga
tak toto sa mi naozaj paci, sikovny receptik, este ze som najedena :-) original ma byt nieco ako pizzove cesto?
slavka2012
Dakujem za komentare, @atafaga : oroginalne cesto trochu pripomina pizzove, tvarom pripominaju take male lodicky, a my doma ich aj volame turecka pizza. Myslim, ze najoriginalnejsi recept na cesto na Vareche zverejnila nazarboncuk: varecha.pravda.sk/recepty/pide-turecky-chlieb/18649-recep...
Ja som cakala navstevu a mala malo casu, preto som ho urobila z normalneho, v Kauflande kupeneho listkoveho cesta a bol naozaj dobry.
2010
Velmi pekna fuzia, u nas su teraz super roma paradajky, bazalka bude thajska ale to nevadi , vyskusam :-)
slavka2012
@2010 , nepochybujem, ze aj tvoja fuzia bude vyborna :-), niet nad prirodzene, na slnku dozrete paradajky. Tie moje, zimne boli trochu fadne. Ja sa zas chystam na tvoju verziu spanakopity, ktora je tu napravo uvedena medzi podobnymi receptami. Vyzera nesmierne lakavo.
vierutt
Perfektné - rýchle, výborné suroviny, mňam! Čoskoro upečiem.
babav
Krasny recept!Upeciem na pajovom ceste... ingrediencie sa navzajom komplimentuju :-)
elixir
Dnes som robila koláč podobný tomuto... teda, chcela som tento, ale nemala som lístkové cesto, tak som pripravila cesto ako na slaný quiche. No a vynechala som olivy. Nápad zapiecť takto fetu s paradajkami, cesnakom a oreganom sa mi veľmi páčil a teda obloženie chutí naozaj úžasne. Na vrch som dala nakoniec ešte čerstvé oregano. Ešte si túto kombináciu určite zopakujeme, ďakujem za recept. :)



slavka2012
@elixir , pekna variacia, som rada, ze chutil. Ja som prave vcera robila natierku zo slnecnicovych semienok podla tvojho receptu a velmi nam chutila, urcite ju este urobim a skusim aj s bylinkami. Vdaka :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia