Pide (turecký chlieb)

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 20. júla 2011

Recept na turecký plnený chlieb, aneb ako si masochisticky zapínať rúru v týchto horúčavach :) urobila som 2 verzie, jednu so syrom (Peynirli pide), Zobraziť celý popisRecept na turecký plnený chlieb, aneb ako si masochisticky zapínať rúru v týchto horúčavach :) urobila som 2 verzie, jednu so syrom (Peynirli pide), druhú s tureckou klobásou (Sucuklu pide).

2
porcie
80 minút
príprava
13 minút
na 250 °C

Suroviny

cesto:
7 g
1 ČL
1 šálka
2 1/4 šálky
1 ČL
2 PL
Náplň:
120 g /iný podobný syr/
1
 pol viazaničky
  (možno nahradiť klobásou)




Postup

  1. 1

    V malej miske zmiešame 1/4 šálky teplého mlieka s droždím a cukrom. Kvások necháme 15 minút odpočívať. Vo veľke miske zmiešame múku, soľ, kvások, olivový olej a zvyšné mlieko.

    Pide (turecký chlieb) - obrázok 1
  2. 2

    Cesto jemne premiesime a vyklopíme na pomúčenú dosku.

    Pide (turecký chlieb) - obrázok 2
  3. 3

    Miesime ho asi 10 minút.

    Pide (turecký chlieb) - obrázok 3
  4. 4

    Do misky,v ktorej bude cesto kysnúť nalejeme 1 PL olivového oleja, vložíme cesto a poriadne ho "vyváľame" aby bolo celé pokryté olejom. Odložíme na teplé miesto a necháme cca hodinu kysnúť.

    Pide (turecký chlieb) - obrázok 4
  5. 5

    Po hodinke cesto hodíme na pomúčnú dosku, vytlačíme z neho prípadne vzduchové bubliny a rozdelíme na 4 časti. Z každej urobím malý bochníček a necháme ešte 15 minút odpočívať prikryté utierkou.

    Pide (turecký chlieb) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým si pripravíme plnku. Na syrovú zmiešame fetu, žĺtok, nasekanú petržlenovú vňať a mleté čierne korenie. Na "mäsovú" nakrájame Sucuk (turecká saláma z hovädzieho mäsa, špecifickej chuti, pikantná a hooodne korenená :) môžete kľudne použiť nejakú čabajku alebo hocičo podobné na čo máte chuť...Nakrájami si ešte mozzarellu, paradajku a papriku.

    Pide (turecký chlieb) - obrázok 6
  7. 7

    Rúru vypeckujeme na 250 až 270 °C. Každý bochníček ešte raz premiesime a rukou vytvarujeme do tvaru oválu. Potom rozvaľkáme natenko. Do stredu natrieme plnku (okraje necháme cca 3 cm voľné). Okraje potom preložíme smerom dostredu ako na obrázku a vytvoríme tvar lodičky.

    Pide (turecký chlieb) - obrázok 7
  8. 8

    A teraz jedna rada..nepečte ho na plechu, ale nastavte si mriežku do stredu rúry, pide uložte na pečiaci papier, aj dve tri vrstvy papiera, okraje potrite zmiešaným bielym jogurtom s vodou. Uložte OPATRNE rukami priamo na mriežku. Pečieme 12-13 minút. Ak treba regulujeme teplotu. Treba ho piecť rýchlo a pri vysokej teplote, inak vyschne a stvrdne.

    Pide (turecký chlieb) - obrázok 8
  9. 9

    Na sucuklu pide poukladáme natenko nakrájanú mozzarellu, plátky klobásy, papriku a paradajky. Zavinieme rovnakým spôsobom, potrieme jogurtom a šup do rúry. Ten istý postup ako pri syrovom.

    Pide (turecký chlieb) - obrázok 9
  10. 10

    Ešte pridávam obrázok "Sucuk" (čítaj sudžuk) ak by sa Vám podarilo ho nájsť v niektorom z orienshopoch..ja som zatiaľ šťastie nemala, tento je z Turecka, ale podobné sa dajú kúpiť v Hainburgu v tureckom obchode, alebo aj vo Vlčom hrdle, kto je z BA, počula som že aj tam je turecký shop a že vraj ho tam mávajú. Inak sucuk je typickou súčasťou tureckých raňajok, hlavne v zime, narýchlo sa opečie na kvapke olivového oleja, alebo sa doň pridajú vajíčka, prípadne paradajky, paprika, niečo ako naše lečo.

    Pide (turecký chlieb) - obrázok 10
  11. 11

    Medzitým ako sa pide pečie, pripravíme si Ayran - jogurtový nápoj. V miske zmiešame biely jogurt, pridáme studenú vodu, osolíme.

    Pide (turecký chlieb) - obrázok 11
  12. 12

    Metličkou alebo mixérom rozmixujeme. Ochutnáme, prípadne ešte dosolíme.

    Pide (turecký chlieb) - obrázok 12
  13. 13

    Pide vyberieme z rúry a horúce nakrájame nožom na pizzu. Tu je syrové:

    Pide (turecký chlieb) - obrázok 13
  14. 14

    ...a takto vyzerá mäsovo-zeleninové...

    Pide (turecký chlieb) - obrázok 14
  15. 15

    Necháme trocha vychladnúť, nech nás nebolí brucho :) a podávame. S jogurtovým nápojom chutí najlepšie. Ps. ja práve dojedám syrový s čiernym čajom na raňajky je tiež super ;) Tak dobrú chuť! :)

    Pide (turecký chlieb) - obrázok 15

Diskusia k receptu

evusik
krásna prezentácia, výborný popis ... už len vyskúšať!!!
ten syrový by som si dala hneď :-)))
jerica
pači sa mi , hlavne cesto!! :-))vyskúšam s mozzarelou & cesnak !!
jerica
pači sa mi , hlavne cesto!! :-))vyskúšam s mozzarelou & cesnak !!
helenockat
Tak toto určite vyskúšam, vyzerá to fantasticky a tie ingrediencie sú presne podľa môjho vkusu :D
jatanika
@nazarboncuk , pekné chleby ... a hneď dva ... už sa len dostať k vyskúšaniu :-)) ... už dlhšie mám v mojej kk verziu pide od @vavan ... tak tam pridávam aj tie tvoje ...
marcy
veľmi ,veľmi dobrá predcízna práca...samozrejme skúsim :)
tatranka
Ohromné.!!!!!!!Človek popasie oči aj žalúdok.Ukladám do KK.
julica
nádherné! ak sa môžem opýtať, aké bolo cesto - skôr mäkké alebo skôr chrumkavé? mne sa stáva, že keď kysnuté vaľkám tak natenko, takmer vôbec sa nenadýchne. ďakujem
babav
Krasny recept!Fetu mam velmi rada,urcite vyskusam
na tvoj sposob;-)
nazarboncuk
jaj, dakujem všetkým za komenty ;)
@babav vyskúšaj, neoľutuješ :))
@julica nooo spraskali sme to takou rýchlosťou, že nebol čas rozmýšlať aké je cesto :D myslím že bolo tak akurát, troška chrumkavé ale nie tvrdé. to sa mi stalo snáď prvý krát, že sa mi podarilo, neviem čím to je že raz sa podarí inokedy nie... :/ chcelo by to radu skúsenejších ;)
zdezda
parááááááda, mňaaaaaam, aj na raňajky by to chutilo :-)
babi
tak takéto - hlavne syrové -môžem , veľmi zaujímavý spôsob balenia plnky.
Krásna prezentácia.
slavka11
vcera sme videli v kebabe tureckom ze maju uz aj tieto lodicky. Tak skusim aj ja a este by som sa rada opytala na tom Vlcom hrdle co popisujes zeby mal byt nejaky turecky obchod vies kde by to mohlo byt presnejsie, lebo Vlcie hrdlo je dost velka cast tak nech viem kam presne ist. Dakujem
hombrero
Toho jogurtoveho mlieka som sa v Turecku nevedel popit...nastastie som ho objavil u nas v obchode, nieco vynikajuce....mne chutili aj turecke placky tenucke plnene masom alebo nasladku, piekli ich stare babenky a chutili znamenite, nemas recept?
marianna76
Fajn, ja som rada, že mi tento recept Alenka 45 odporučila.... Dík, dík
alena45
toto sú moje výtvory, musím sa zdokonaliť, piekla som podľa rady na mriežke na papieroch, a fakt cesto bolo vláčne ešte na druhý deň. Vyšlo mi 6 kusov, chalani si robili plnky podľa chladničky a chutilo veľmi. Ďakujem za recept.



nazarboncuk
@alena teším sa, že sa Ti na prvýkrát tak vydarili!! sú parádne. dobrý nápad urobiť viac menších kúskov, lepšie sa s nimi manipuluje :) super.
alena45
veru, dobrý nápad robiť ich menšie, lenže tu je len fotka menšia, oni sú veľké, len dva sa vošli na mriežku.
nazarboncuk
:)) tak potom su ako tie co robim ja, tiez sa me na mriežku vojdu len dva. zajtra sa chystam na "lahmacun" tzv. turecka pizza, ak Ti pide chutí, urcite sa ti bude aj to páčit :)
nela88
ja robím podľa tohto receptu, je to v podstate to isté, ale ešte nakoniec upečené pide sa potiera olejom s cesnakom. Je to naozaj veľmi chutné, máme radi so šalátom :)
safran
@slavka11 ak ju niekto poznáte - dajte jej vedieť, lebo asi sa jej táto správa nedostane, notifikácie nejestvujú) tak: obehla som to celé... žiadny štít alebo reklamu netreba hľadať, nedeklarujú "turecký obchod", ale spýtala som sa vo večierke (a kebab v jednom) a bingo! je to ono - prvý činžák, či ubytovňa, kolmo na cestu, ktorou zachádzajú busy na zástavku Vlčie Hrdlo




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia