Foto: dvorka
Pred pár dňami som tu zadala recept na žemličky s práškom do pečiva s čerešňami. Písala som, že chcem vyskúšať aj slanú verziu a Zobraziť celý popisPred pár dňami som tu zadala recept na žemličky s práškom do pečiva s čerešňami. Písala som, že chcem vyskúšať aj slanú verziu a nevydržala som dlho, dnes keďže je Jána a môj ocko je na záhradke kde za ním večer pôjdeme, upiekla som k vínku tieto slané syrové žemličky.
príprava
na 200 °C
Suroviny
500 g |
|
1 KL |
|
2 KL |
|
1 bal |
|
150 g strúhaný |
|
(napr. údené karé) |
|
100 g |
|
300 ml studené |
|
1 ks na potretie |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Sypké suroviny: múku, soľ, cukor, prášok do pečiva som si v mixéri zmiešavala, zatiaľ som si nastrúhala syr a pár plátkov údeného karé, ktoré mi ostalo z obeda som nakrájala na malé kocočky. Všetko som dala znova premiešať.
-
2
Zapla som si rúru na 200 °C. Počas miesenia sypkých surovín som priliala odvážený olej a studené mlieko. Vymiesila som si hladké vláčne cesto.
-
3
Na pomúčenej doske som si cesto vyvaľkala na asi 2 cm, stred posypala semiekami slnečnice keďže som ich zabudla pridať do cesta a jednu tretinu som založila. Znovu som posypala semienka a založila. Takto som s posýpaním semienok zložila cesto do bochníka.
-
4
Znova som cesto vyvaľkala na asi 2 - 2,5 cm a pôvodne som chcela nakrájať štvorce, potom som však povykrajovala kolieska 6 cm veľké. Uložila na plech, potrela vajíčkom, posypala sezamom a ľanom a dala som piecť na 20 minút. Pri teplom vzduchu som piekla obidva plechy naraz.
-
5
Upečené žemličky čakajú na vychladnutie. Z pol kila múky mi vyšlo 22 kúskov.
Diskusia k receptu