Slané špaldové pletenky fotorecept

havino - fotkahavino, 16. januára 2016
Slané špaldové pletenky (fotorecept)
Foto: havino

Recept pre tých, čo radi pečú zo špaldovej múky a obávajú sa jej, čo všetko sa dá z nej piecť. Všetko. Kto Zobraziť celý popisRecept pre tých, čo radi pečú zo špaldovej múky a obávajú sa jej, čo všetko sa dá z nej piecť. Všetko. Kto nemusí špaldovú múku, upečie z bielej pšeničnej múky. Cesto je výborné a mäkké aj na druhý deň.

Suroviny

350 g
150 g
1 ČL
4 PL (alebo acidofilné mlieko)
2 ČL
20 g
50 g
1 PL
180 - 200 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Zo surovín vymiesime dôkladne nelepivé cesto. Kvások zvlášť nie je potrebné pripravovať. Cesto necháme kysnúť podľa izbovej teploty, mne dnes kyslo hodinu. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, prepracujeme a rozdelíme na dve rovnaké časti.

    Slané špaldové pletenky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Každú časť cesta opäť rozdelíme na tri časti.

    Slané špaldové pletenky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rukami vygúľame do šúľkov.

    Slané špaldové pletenky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ktoré následne zmotáme do vrkoča.

    Slané špaldové pletenky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pletienky dáme na plech s papierom, prikryjeme utierkou, aby neobschýnali a necháme podkysnúť 30 min.

    Slané špaldové pletenky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyhrejeme si rúru na 200 C, pletienky pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným bielkom, ktoré nám zostalo. Posypeme ľubovolne semiačkami, hrubozrnnou soľou. Pečieme cca 30 min, riadime sa svojou rúrou a farbou pletienok. Ja som ich piekla na 200 C, ale horkovzduch.

    Slané špaldové pletenky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ja veľmi rada pečiem tento typ pečiva, dá sa pekne krájať a podávať rôzne, so šunkou, s nátierkami, alebo na sladko potreté maslo a džemom. Je veľmi jemné, mäkké a pružné.

    Slané špaldové pletenky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Veľmi vďačné je pridávať do kysnutého cesta kyslomliečny produkt. Odporúčam vyskúšať a dobrú chuť želám.

    Slané špaldové pletenky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

kukulienka71
sú nádherné, usmievavé:-) špaldová múka nám doma chutí, tak si tvoj recept ukladám, cesto sa mi zdá fajnové. Ďakujem:-)
afataga
no dnes ti ide karta, ukazkove ich mas, aj si pekne zamotala tie mumie :-)
luss44
aj mne sa páčia, dobrá inšpirácia na chlebíčky namiesto sendviča, skúsim.
havino
dakujem vám všetkým za usmievavé písmenká, cesto vás nesklame,
miesto kefíra sa môže obmieňať aj pochúťková smotana
@luss , na pravý sendvič má vynikajúci recept čistinka, aj ja som od nej veľa pochytila, čo sa pečiva týka a jeho chuti, akoby malo to ono pečivo chutiť
zolik
pletenky ako malovane :-)
skusim z 1/2 davky. podla tvojho opisu mi vyjdu asi 3, ze? dakujem za recept
havino
@zolik , dakujem, z polovičnej dávky Ti vyjde jedna, to sú také veľké pletienky, ale kludne si aj menšie urob. Ja si vždy jednu pokrájam na plátky, dám do mraziaka a vyťahujem po tri, štyri kusy manželovi na raňajky. Tie menšie mi zaberú viac miesta v mrazničke.
zolik
@havino dakujem za odpoved. az teraz mi doslo, ze su dve velke :-) tak asi bude ako hovoris rozumne urobit z celej davky a zamrazit. vdaka
havino
@zolik , ja si už len tak obrazne pomáham, u nás takéto pečivo konzumuje len manžel a ked mu nechcem dávať trojdňové a viac, tak mrazím a vyberám večer na ráno a je ako čerstvé. Drobné pečivo pečiem tiež, ale popratať všetko do mrazničky je dosť, toto je uhľadné do mraziaka, ale aj na jedenie, natieranie hoc čím.
staja
parádne pečivo, ešte som nestihla tie rožky a už sú tu pletienky. Darí sa ti vypekať lákavé kúsky.
cesminaz
Nadherne pletenky mila @havino ! Ja tiez velmi rada a casto peciem zo spaldovej muky,je vyborna :-)
mijaita
A jsou dnes obvzláště vypečené! A krásné a a a a . . . . ooooch, aaaach :-)
1x havino
marianne
@tani teba uz tiez poznat po fotke:-) Co recept, to krasa, a zvlast tato pletenkova..
tatranka
Začala som pracovať so špaldovou múkou a veľmi sa mi páči.Tvoje pletenky sú ukážkou toho,že naozaj sa z nej dá upiecť všetko.Pekné pečivo.
havino
dakujem vám žienky milé za každý komentár, špaldovej sa nie je treba báť, kiežby bola lacnejšia, ako je, no ale ...
jerica
Tánička, keby len múka, ale toho priateľa čo máš, len sa pochváľ :-) ja to neprezradím, nech si dievčatá lámu hlavu, kto to robí keď ty "pratáš" v dome :-)
1x havino
zolik
@jerica dovolim si hadat :-)
zeby domaca pekarnicka? alebo domaci robot? alebo som uplne vedla?
1x havino
zolik
@jerica aspon ze som uplne neumrzla, ked som sa uz odvazila hadat :-)
posledny pokus: KitchenAid? alebo nieco tomu podobne ako Kenwood?
1x havino
zolik
@jerica vdaka. ja som si tento recept ulozila, ze sa na neho odhodlam. mam KitchenAid Classic tak to bude brnkacka, ked to takto robi aj @havino a ma ich takeeee krasne :-)
1x havino
elba
pekné pletenky len ak prídeš na stránku daj vedieť kde kupuješ polohrubú špaldovú múku ,ešte som ju nevidela, ďakujem
havino
no ste podarené baby zlaté @jerica a @zolik :-) takže hádanka uhádnutá, zima, zima, teplo, horúco :-) áno je to môj milovaný Artisan,iste @zolik nedáš naň dopustiť, ja nadávkujem suroviny do misy, zapnem a idem vysávať, umývať, prídem a ciestko ukážkové, to som nepoznala, nakolko predošlý robot som takmer držala rukami na linke, som sa pousmiala na vás, radosť čítať :-)
@elba , v Kauflande, od bielej hladkej, polohrubej, hrubej,alebo všetky rad radom aj celozrnné, ak nemáš možnosť tak družstvo Sokolce




elba
ďakujem havino za tip a ináč súdiac podľa prezývky budeš milovníčkou psíkov -takže moja krvná skupina ďakujem
1x havino
havino
@elba , áno som, mám doma dvoch tigrov, obaja sú na mojej profilovke, maltezák premúdrelý a ovčiak majster SR a Moravy, záchranár v lavínach a pátrací pri nehodách, je to láska verná a neskutočná :-)
@zuzi , ved ja ich prifarbila kvôli vareche, oni sa ešte len piekli a ja už pridávala recept a pozabudla sa, lebo ich pečiem pravidelne, že sú super, si zlatá, dakujem :-)
radost
@havino
viem,čo je to láska verná neskutočná..
sa tu idem vyslziť tebe do náručia..my sme museli na sv.Štefana utratiť nášho najlepšieho maličkého 11 ročného priateľa..ešte to bolí..
odišla naša radosť..
1x havino
elba
ja s tebou súcitim,viem čo to je prísť o štvornohého člena rodiny je to už vyše roka a ešte mi pri spomienke na ňu je do plaču nechcem dávať takéto príspevky do komentárov k receptom aby neboli negatívne ohlasy ( asi by sme mali založiť zvlášť rubriku)
havino
ach @rados ť milá, až mi hrdlo zovrelo, bude ešte bolieť, kto nemá psieho člena domácnosti nikdy nepochopí, ja áno, sú to moje psie deti, doslova a písmena, v septembri 2014 som pochovala 14 ročného maltezáka a dnes mám toho fešáka nad mojou hlavou na fotke, má 9 rokov a už zväčšené srdce, chlopňa mu nedoviera, ani nechcem písať, čoho sa už obávam a je to môj parťák, ten mi rozumie a číta z oči, doslova a poslúcha na slovo, ovčiak má 6 a pol, výrastky na chrbtici, tiež žiadna sláva a taký premúdrelý komisár Rex, no a nemiluj to. Prebolí, všetko prebolí a len spomienky zostanú, nech už je jar a máš robotu v záhrade a prídeš na iné myšlienky, všetko chce čas.

@elba , tak vieš o čom píšeme, neboj, ved nebudeme písať dookola a stále
elba
odkaz pre havina -nedá mi neporadiť ti pre tvojho maltezáka s chorým srdiečkom prípravok KARSIVAN možno to poznáš ak máš dobrého veterinára ako my dúfam že ti nevadí moja rada
1x havino
havino
@elba , ja Ti zo srdca dakujem, nemám takúto informáciu o takom lieku a ver, že hned zajtra preverujem a pýtam sa veterinára, nikdy by mi nemohla vadiť takáto rada, ved mi pomáhaš, cítiš so mnou a zdieľaš skúsenosti, ja ti naozaj úprimne dakujem, ved je to moje všetko, psie dieťa, ja by som napísala tak isto ako Ty, dakujem, vážim si to
danda3
Tánička, sliny mi tečú pri pohľde na Tvoje pečivko, samotné by som si dala bez ničoho ako zákusok, ale musím počkať, kým bude niekto doma. Ako som sa kedysi tešila, že už nebudem musieť toľko variť, tak teraz sa teším, keď k nám niekto zavíta a ja môžem variť vo väčšom množstve.♥
havino
@Dar ča zlatá, ani nevrav, to isté mám aj ja, cez týžden už len nám dvom varím, manžel na dia, takže jemu len pečivo, chlieb, ale ja by rada sladké a to až na víkend ked sa mladí domov vracajú, no ale aspon nám kilá nejdú hore
veronikkka
mne sa tie dva kusy pleteniek z celkového množstva múky vidia skôr ako dve krásne upletené slané vianočky, určite úžasne chutné pečivo.
vyzerajú veľmi lákavo :-)
5*
elba
elba sa chce osprevedlniť za neuplnú informáciu,ale nie na tejto rubrike tak ak máš z áujem a nehneváš sa ozvi sa mi na mail:elvirabacova@g mail .com.alebo č.t.0910397361 ďakujem.(ináč z tohto cesta som spravila 4 malé pletenky(
elba
elba sa chce osprevedlniť za neuplnú informáciu,ale nie na tejto rubrike tak ak máš z áujem a nehneváš sa ozvi sa mi na mail:elvirabacova@g mail .com.alebo č.t.0910397361 ďakujem.(ináč z tohto cesta som spravila 4 malé pletenky(
havino
@elba , napíšem mail a vôbec sa nehnevám, nemám dôvod, teší ma, že si upiekla pletienky
zolik
@Havino
doslo na ne. su ukazkove, akurat sa este naucit musim krajsie zapletat. pouzila som natural joghurt miesto acilka. posypala som hrubozrnnou slou a bielym sezamom. famozne. vdaka!
1x havino
havino
@zolik , potešilo veľmi, nech padne na úžitok, zapletanie nerieš, nech je cesto, ako má byť a vám doma chutia, ostatné bude, mám radosť
zolik
@Havino urobila som z celej davky ako si mi poradila. jednu pletenku som zamrazila, ako si mi poradila, ale ta druha je uz prec! co teraz? ;-)
1x havino
havino
@zolik , podarená si, zamrazujem až ked sú všetci uspokojení s dávkou čerstvo upečenou :-) , teraz vybrať, rozmraziť a čakať :-)
zolik
@Havino (6.2.2016 22:33)
tak prilozim aspon foto mojej poslednej polovicky z 1 zamrazenej/rozmrazenej pletenky. su vyborne.



1x havino
kukulienka71
Robíš chute, @zolik , s peknou fotkou, tak som upiekla aj ja na raňajky. Cesto fantastické, jemnučké ako obláčik, nemýlila som sa. Veľká vďaka za recept, idem si ho zarámovať;-)


1x havino
zolik
@Kukulienka71 (16.2.2016 22:30)
mas ich krasne! krasne! ja sa este musim naucit peknejsie zapletat.
mas ich tusim ciernym sezamom posypane. mne dosiel. tak som pouzila biely. cez weekend ich budem robit opät.
havino
ale dievčence zlaté, @zolik , @kukulienka , šikovnice, až dnes som tu :-) potešenie na mojej strane a veľké, krásne fotky, vydarené pletenky, ukážkové a teší ma, že vám chutia
haji
@Kukulienka71 (21.2.2016 02:25)
Tleskám!! Nádherné pletenky, struktura těsta výstavní, tvar k pomilování, barva k neuvěření - prostě úúžasné - krása nesmírná! Jsi šikulka!! Kuku, Ty jsi v noci "chytala myšky"?!? Krásnou neděli přeji všem!!
1x havino
zolik
@Haji (21.2.2016 08:42)
asi nebol kocur doma, tak si mysky robili pletenkovu party
@Kukulienka71 mas ich krasne, ako z casopisu. Tapetujes a pecies? tak to je vyssi level multitasking :-)
1x havino
havino
@dievky , @kuku lienka , @haji , @zolik , príde mail, vidím prvú fotku od @kuku , poviem si wauuu, nádhera, @kuku sú nádherné, podkysnuté, včas upečené, to je tá farba pomedzi cestom a že tapetujem čítam, kým mi došlo, ten čas pridania, že sa ti to chce tak vela hodín, ale ty pracant, tak sa nečudujem, potom čítam @haji , pousmejem sa a @zolik to zaklincuje, aby sa človek aj zasmial. Mám radosť dievky moje, nech vám chutia a padnú na úžitok. @zolik , to ten kefír a masť má na svedomí. Ja Ti teraz kupujem, to tu máme Gaderská výrobňa a aj predajne má, no ale to sú výrobky, bezkonkurenčené, ked zákvas, tak zákvas, lyžicou sa dá jesť, smotanu na šlahanie 40% prosím pekne, no radosť s výrobkami piecť a variť. Potešili ste ma opäť.
zolik
@Havino (21.2.2016 22:55)
velmi ma tesi ze si sa pobavila a zasmiala.
katka78
Ďalšie vynikajúce pečivo, kto váha, nech dlho neotáľa a ide do toho. S cestom sa (u @havino už tradične) výborne pracuje, stačí sa s ním chvíľku pohrať a je krásne plastické, nelepí sa, netreba podsýpať a dá sa dobre tvarovať.


Striedka je mäkká a pružná, pletenka sa dá okrem iného použiť aj ako skvelá náhrada sendviča na chlebíčky (posledný kupovaný, čo som jedla chutil ako piliny). Tánička, u nás veľká spokojnosť, piekla som už 3x, fotku ešte nepridala, tak nech sa páči, prvý pokus

a tu nedávny (no určite nie posledný)


Ďakujem veľmi pekne za recept! :-)
1x havino
havino
no a neusmej sa, ved to píšem, varecha naša, pre radosť mi je

@katarinka , dievča moje, Ty čoho sa chytíš je dokonalé, si veľmi šikovná, to cesto Ti spieva, len sa ho dotknúť človek má chuť, dakujem, opäť si ma potešila, že si spokojná, ja si len želám, nech vám padne na úžitok. Pletienky máš, ako maľované. Presne tak, aj ja ich používam miesto sendviča, krájam a natieram. recept na sendvič má čistinka dokonalý, chuťou totálka. Ja len jej sendviče pečiem. V tomto si kludne miesto kefíru aj pochúťkovu pridaj, ale to ty vieš, si šikulka.
1x jerica
havino
@Zolik , super, teším sa, či bochník, či pletienky, to je jedno, všetko sa zje, všetko chutí, máš ho pekný, ked sa odkrojí taký dobrý domáci krajec pečiva, nie je o čom, dakujem velmi pekne za odozvu a spokojnosť
zolik
Ahoj @havino
Uz som sa naucila aj krajsie zapletat.
Tymto pripominam tieto fantasticke pletenky.


2x haji a kimlo




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia