Slané špaldové pletenky fotorecept

havino - fotkahavino, 16. januára 2016
Slané špaldové pletenky (fotorecept)
Foto: havino

Recept pre tých, čo radi pečú zo špaldovej múky a obávajú sa jej, čo všetko sa dá z nej piecť. Všetko. Kto nemusí špaldovú múku, upečie z bielej pšeničnej múky. Cesto je výborné a mäkké aj na druhý deň.

Suroviny

350 g
150 g
1 ČL
4 PL (alebo acidofilné mlieko)
2 ČL
20 g
50 g
1 PL
180 - 200 ml
1 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Zo surovín vymiesime dôkladne nelepivé cesto. Kvások zvlášť nie je potrebné pripravovať. Cesto necháme kysnúť podľa izbovej teploty, mne dnes kyslo hodinu. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, prepracujeme a rozdelíme na dve rovnaké časti.

    Slané špaldové pletenky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Každú časť cesta opäť rozdelíme na tri časti.

    Slané špaldové pletenky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rukami vygúľame do šúľkov.

    Slané špaldové pletenky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ktoré následne zmotáme do vrkoča.

    Slané špaldové pletenky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pletienky dáme na plech s papierom, prikryjeme utierkou, aby neobschýnali a necháme podkysnúť 30 min.

    Slané špaldové pletenky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyhrejeme si rúru na 200 C, pletienky pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným bielkom, ktoré nám zostalo. Posypeme ľubovolne semiačkami, hrubozrnnou soľou. Pečieme cca 30 min, riadime sa svojou rúrou a farbou pletienok. Ja som ich piekla na 200 C, ale horkovzduch.

    Slané špaldové pletenky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ja veľmi rada pečiem tento typ pečiva, dá sa pekne krájať a podávať rôzne, so šunkou, s nátierkami, alebo na sladko potreté maslo a džemom. Je veľmi jemné, mäkké a pružné.

    Slané špaldové pletenky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Veľmi vďačné je pridávať do kysnutého cesta kyslomliečny produkt. Odporúčam vyskúšať a dobrú chuť želám.

    Slané špaldové pletenky (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

66 komentárov k receptu
dakujem vám všetkým za usmievavé písmenká, cesto vás nesklame,
miesto kefíra sa môže obmieňať aj pochúťková smotana
@luss , na pravý sendvič má vynikajúci recept čistinka, aj ja som od nej veľa pochytila, čo sa pečiva týka a jeho chuti, akoby malo to ono pečivo chutiť
@zolik , dakujem, z polovičnej dávky Ti vyjde jedna, to sú také veľké pletienky, ale kludne si aj menšie urob. Ja si vždy jednu pokrájam na plátky, dám do mraziaka a vyťahujem po tri, štyri kusy manželovi na raňajky. Tie menšie mi zaberú viac miesta v mrazničke.
@zolik , ja si už len tak obrazne pomáham, u nás takéto pečivo konzumuje len manžel a ked mu nechcem dávať trojdňové a viac, tak mrazím a vyberám večer na ráno a je ako čerstvé. Drobné pečivo pečiem tiež, ale popratať všetko do mrazničky je dosť, toto je uhľadné do mraziaka, ale aj na jedenie, natieranie hoc čím.
Začala som pracovať so špaldovou múkou a veľmi sa mi páči.Tvoje pletenky sú ukážkou toho,že naozaj sa z nej dá upiecť všetko.Pekné pečivo.
dakujem vám žienky milé za každý komentár, špaldovej sa nie je treba báť, kiežby bola lacnejšia, ako je, no ale ...
Tánička, keby len múka, ale toho priateľa čo máš, len sa pochváľ :-) ja to neprezradím, nech si dievčatá lámu hlavu, kto to robí keď ty "pratáš" v dome :-)
pekné pletenky len ak prídeš na stránku daj vedieť kde kupuješ polohrubú špaldovú múku ,ešte som ju nevidela, ďakujem
no ste podarené baby zlaté @jerica a @zolik :-) takže hádanka uhádnutá, zima, zima, teplo, horúco :-) áno je to môj milovaný Artisan,iste @zolik nedáš naň dopustiť, ja nadávkujem suroviny do misy, zapnem a idem vysávať, umývať, prídem a ciestko ukážkové, to som nepoznala, nakolko predošlý robot som takmer držala rukami na linke, som sa pousmiala na vás, radosť čítať :-)
@elba , v Kauflande, od bielej hladkej, polohrubej, hrubej,alebo všetky rad radom aj celozrnné, ak nemáš možnosť tak družstvo Sokolce




@elba , áno som, mám doma dvoch tigrov, obaja sú na mojej profilovke, maltezák premúdrelý a ovčiak majster SR a Moravy, záchranár v lavínach a pátrací pri nehodách, je to láska verná a neskutočná :-)
@zuzi , ved ja ich prifarbila kvôli vareche, oni sa ešte len piekli a ja už pridávala recept a pozabudla sa, lebo ich pečiem pravidelne, že sú super, si zlatá, dakujem :-)
@havino
viem,čo je to láska verná neskutočná..
sa tu idem vyslziť tebe do náručia..my sme museli na sv.Štefana utratiť nášho najlepšieho maličkého 11 ročného priateľa..ešte to bolí..
odišla naša radosť..
ja s tebou súcitim,viem čo to je prísť o štvornohého člena rodiny je to už vyše roka a ešte mi pri spomienke na ňu je do plaču nechcem dávať takéto príspevky do komentárov k receptom aby neboli negatívne ohlasy ( asi by sme mali založiť zvlášť rubriku)
ach @rados ť milá, až mi hrdlo zovrelo, bude ešte bolieť, kto nemá psieho člena domácnosti nikdy nepochopí, ja áno, sú to moje psie deti, doslova a písmena, v septembri 2014 som pochovala 14 ročného maltezáka a dnes mám toho fešáka nad mojou hlavou na fotke, má 9 rokov a už zväčšené srdce, chlopňa mu nedoviera, ani nechcem písať, čoho sa už obávam a je to môj parťák, ten mi rozumie a číta z oči, doslova a poslúcha na slovo, ovčiak má 6 a pol, výrastky na chrbtici, tiež žiadna sláva a taký premúdrelý komisár Rex, no a nemiluj to. Prebolí, všetko prebolí a len spomienky zostanú, nech už je jar a máš robotu v záhrade a prídeš na iné myšlienky, všetko chce čas.

@elba , tak vieš o čom píšeme, neboj, ved nebudeme písať dookola a stále
odkaz pre havina -nedá mi neporadiť ti pre tvojho maltezáka s chorým srdiečkom prípravok KARSIVAN možno to poznáš ak máš dobrého veterinára ako my dúfam že ti nevadí moja rada
@elba , ja Ti zo srdca dakujem, nemám takúto informáciu o takom lieku a ver, že hned zajtra preverujem a pýtam sa veterinára, nikdy by mi nemohla vadiť takáto rada, ved mi pomáhaš, cítiš so mnou a zdieľaš skúsenosti, ja ti naozaj úprimne dakujem, ved je to moje všetko, psie dieťa, ja by som napísala tak isto ako Ty, dakujem, vážim si to
Tánička, sliny mi tečú pri pohľde na Tvoje pečivko, samotné by som si dala bez ničoho ako zákusok, ale musím počkať, kým bude niekto doma. Ako som sa kedysi tešila, že už nebudem musieť toľko variť, tak teraz sa teším, keď k nám niekto zavíta a ja môžem variť vo väčšom množstve.♥
@Dar ča zlatá, ani nevrav, to isté mám aj ja, cez týžden už len nám dvom varím, manžel na dia, takže jemu len pečivo, chlieb, ale ja by rada sladké a to až na víkend ked sa mladí domov vracajú, no ale aspon nám kilá nejdú hore
mne sa tie dva kusy pleteniek z celkového množstva múky vidia skôr ako dve krásne upletené slané vianočky, určite úžasne chutné pečivo.
vyzerajú veľmi lákavo :-)
5*
elba sa chce osprevedlniť za neuplnú informáciu,ale nie na tejto rubrike tak ak máš z áujem a nehneváš sa ozvi sa mi na mail:elvirabacova@g mail .com.alebo č.t.0910397361 ďakujem.(ináč z tohto cesta som spravila 4 malé pletenky(
elba sa chce osprevedlniť za neuplnú informáciu,ale nie na tejto rubrike tak ak máš z áujem a nehneváš sa ozvi sa mi na mail:elvirabacova@g mail .com.alebo č.t.0910397361 ďakujem.(ináč z tohto cesta som spravila 4 malé pletenky(
@Havino
doslo na ne. su ukazkove, akurat sa este naucit musim krajsie zapletat. pouzila som natural joghurt miesto acilka. posypala som hrubozrnnou slou a bielym sezamom. famozne. vdaka!
@Kukulienka71 (21.2.2016 02:25)
Tleskám!! Nádherné pletenky, struktura těsta výstavní, tvar k pomilování, barva k neuvěření - prostě úúžasné - krása nesmírná! Jsi šikulka!! Kuku, Ty jsi v noci "chytala myšky"?!? Krásnou neděli přeji všem!!
@dievky , @kuku lienka , @haji , @zolik , príde mail, vidím prvú fotku od @kuku , poviem si wauuu, nádhera, @kuku sú nádherné, podkysnuté, včas upečené, to je tá farba pomedzi cestom a že tapetujem čítam, kým mi došlo, ten čas pridania, že sa ti to chce tak vela hodín, ale ty pracant, tak sa nečudujem, potom čítam @haji , pousmejem sa a @zolik to zaklincuje, aby sa človek aj zasmial. Mám radosť dievky moje, nech vám chutia a padnú na úžitok. @zolik , to ten kefír a masť má na svedomí. Ja Ti teraz kupujem, to tu máme Gaderská výrobňa a aj predajne má, no ale to sú výrobky, bezkonkurenčené, ked zákvas, tak zákvas, lyžicou sa dá jesť, smotanu na šlahanie 40% prosím pekne, no radosť s výrobkami piecť a variť. Potešili ste ma opäť.
Ďalšie vynikajúce pečivo, kto váha, nech dlho neotáľa a ide do toho. S cestom sa (u @havino už tradične) výborne pracuje, stačí sa s ním chvíľku pohrať a je krásne plastické, nelepí sa, netreba podsýpať a dá sa dobre tvarovať.


Striedka je mäkká a pružná, pletenka sa dá okrem iného použiť aj ako skvelá náhrada sendviča na chlebíčky (posledný kupovaný, čo som jedla chutil ako piliny). Tánička, u nás veľká spokojnosť, piekla som už 3x, fotku ešte nepridala, tak nech sa páči, prvý pokus

a tu nedávny (no určite nie posledný)


Ďakujem veľmi pekne za recept! :-)
no a neusmej sa, ved to píšem, varecha naša, pre radosť mi je

@katarinka , dievča moje, Ty čoho sa chytíš je dokonalé, si veľmi šikovná, to cesto Ti spieva, len sa ho dotknúť človek má chuť, dakujem, opäť si ma potešila, že si spokojná, ja si len želám, nech vám padne na úžitok. Pletienky máš, ako maľované. Presne tak, aj ja ich používam miesto sendviča, krájam a natieram. recept na sendvič má čistinka dokonalý, chuťou totálka. Ja len jej sendviče pečiem. V tomto si kludne miesto kefíru aj pochúťkovu pridaj, ale to ty vieš, si šikulka.
@Zolik , super, teším sa, či bochník, či pletienky, to je jedno, všetko sa zje, všetko chutí, máš ho pekný, ked sa odkrojí taký dobrý domáci krajec pečiva, nie je o čom, dakujem velmi pekne za odozvu a spokojnosť

Pridaj komentár k receptu: