Foto: havino
Recept pre tých, čo radi pečú zo špaldovej múky a obávajú sa jej, čo všetko sa dá z nej piecť. Všetko. Kto Zobraziť celý popisRecept pre tých, čo radi pečú zo špaldovej múky a obávajú sa jej, čo všetko sa dá z nej piecť. Všetko. Kto nemusí špaldovú múku, upečie z bielej pšeničnej múky. Cesto je výborné a mäkké aj na druhý deň.
Postup
-
1
Zo surovín vymiesime dôkladne nelepivé cesto. Kvások zvlášť nie je potrebné pripravovať. Cesto necháme kysnúť podľa izbovej teploty, mne dnes kyslo hodinu. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, prepracujeme a rozdelíme na dve rovnaké časti.
-
2
Každú časť cesta opäť rozdelíme na tri časti.
-
3
Rukami vygúľame do šúľkov.
-
4
Ktoré následne zmotáme do vrkoča.
-
5
Pletienky dáme na plech s papierom, prikryjeme utierkou, aby neobschýnali a necháme podkysnúť 30 min.
-
6
Vyhrejeme si rúru na 200 C, pletienky pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným bielkom, ktoré nám zostalo. Posypeme ľubovolne semiačkami, hrubozrnnou soľou. Pečieme cca 30 min, riadime sa svojou rúrou a farbou pletienok. Ja som ich piekla na 200 C, ale horkovzduch.
-
7
Ja veľmi rada pečiem tento typ pečiva, dá sa pekne krájať a podávať rôzne, so šunkou, s nátierkami, alebo na sladko potreté maslo a džemom. Je veľmi jemné, mäkké a pružné.
-
8
Veľmi vďačné je pridávať do kysnutého cesta kyslomliečny produkt. Odporúčam vyskúšať a dobrú chuť želám.
miesto kefíra sa môže obmieňať aj pochúťková smotana
@luss , na pravý sendvič má vynikajúci recept čistinka, aj ja som od nej veľa pochytila, čo sa pečiva týka a jeho chuti, akoby malo to ono pečivo chutiť
skusim z 1/2 davky. podla tvojho opisu mi vyjdu asi 3, ze? dakujem za recept
zeby domaca pekarnicka? alebo domaci robot? alebo som uplne vedla?
posledny pokus: KitchenAid? alebo nieco tomu podobne ako Kenwood?
@elba , v Kauflande, od bielej hladkej, polohrubej, hrubej,alebo všetky rad radom aj celozrnné, ak nemáš možnosť tak družstvo Sokolce
@zuzi , ved ja ich prifarbila kvôli vareche, oni sa ešte len piekli a ja už pridávala recept a pozabudla sa, lebo ich pečiem pravidelne, že sú super, si zlatá, dakujem :-)
viem,čo je to láska verná neskutočná..
sa tu idem vyslziť tebe do náručia..my sme museli na sv.Štefana utratiť nášho najlepšieho maličkého 11 ročného priateľa..ešte to bolí..
odišla naša radosť..
@elba , tak vieš o čom píšeme, neboj, ved nebudeme písať dookola a stále
vyzerajú veľmi lákavo :-)
5*
doslo na ne. su ukazkove, akurat sa este naucit musim krajsie zapletat. pouzila som natural joghurt miesto acilka. posypala som hrubozrnnou slou a bielym sezamom. famozne. vdaka!
tak prilozim aspon foto mojej poslednej polovicky z 1 zamrazenej/rozmrazenej pletenky. su vyborne.
mas ich krasne! krasne! ja sa este musim naucit peknejsie zapletat.
mas ich tusim ciernym sezamom posypane. mne dosiel. tak som pouzila biely. cez weekend ich budem robit opät.
@havino , veľmi nám chutí toto pečivo, dnes dve, jedna už zamrazená. Tapetujem:-)
Tleskám!! Nádherné pletenky, struktura těsta výstavní, tvar k pomilování, barva k neuvěření - prostě úúžasné - krása nesmírná! Jsi šikulka!! Kuku, Ty jsi v noci "chytala myšky"?!? Krásnou neděli přeji všem!!
asi nebol kocur doma, tak si mysky robili pletenkovu party
@Kukulienka71 mas ich krasne, ako z casopisu. Tapetujes a pecies? tak to je vyssi level multitasking :-)
velmi ma tesi ze si sa pobavila a zasmiala.
Striedka je mäkká a pružná, pletenka sa dá okrem iného použiť aj ako skvelá náhrada sendviča na chlebíčky (posledný kupovaný, čo som jedla chutil ako piliny). Tánička, u nás veľká spokojnosť, piekla som už 3x, fotku ešte nepridala, tak nech sa páči, prvý pokus
a tu nedávny (no určite nie posledný)
Ďakujem veľmi pekne za recept! :-)
Krásné pletenky, určitě jsou výborné! Jsi šikulka, Katy! Ať se daří!!
@katarinka , dievča moje, Ty čoho sa chytíš je dokonalé, si veľmi šikovná, to cesto Ti spieva, len sa ho dotknúť človek má chuť, dakujem, opäť si ma potešila, že si spokojná, ja si len želám, nech vám padne na úžitok. Pletienky máš, ako maľované. Presne tak, aj ja ich používam miesto sendviča, krájam a natieram. recept na sendvič má čistinka dokonalý, chuťou totálka. Ja len jej sendviče pečiem. V tomto si kludne miesto kefíru aj pochúťkovu pridaj, ale to ty vieš, si šikulka.
toto cesto je super! Nerobila som pletenky, ale bochnik.
Uz som sa naucila aj krajsie zapletat.
Tymto pripominam tieto fantasticke pletenky.
Super, šikulka!!