Slané špaldové pletenky (fotorecept)

Autor receptu: havino

Recept pre tých, čo radi pečú zo špaldovej múky a obávajú sa jej, čo všetko sa dá z nej piecť. Všetko. Kto nemusí špaldovú múku, upečie z bielej pšeničnej múky. Cesto je výborné a mäkké aj na druhý deň.

Postup

  1. Zo surovín vymiesime dôkladne nelepivé cesto. Kvások zvlášť nie je potrebné pripravovať. Cesto necháme kysnúť podľa izbovej teploty, mne dnes kyslo hodinu. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, prepracujeme a rozdelíme na dve rovnaké časti.
  2. Každú časť cesta opäť rozdelíme na tri časti.
  3. Rukami vygúľame do šúľkov.
  4. Ktoré následne zmotáme do vrkoča.
  5. Pletienky dáme na plech s papierom, prikryjeme utierkou, aby neobschýnali a necháme podkysnúť 30 min.
  6. Vyhrejeme si rúru na 200 C, pletienky pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným bielkom, ktoré nám zostalo. Posypeme ľubovolne semiačkami, hrubozrnnou soľou. Pečieme cca 30 min, riadime sa svojou rúrou a farbou pletienok. Ja som ich piekla na 200 C, ale horkovzduch.
  7. Ja veľmi rada pečiem tento typ pečiva, dá sa pekne krájať a podávať rôzne, so šunkou, s nátierkami, alebo na sladko potreté maslo a džemom. Je veľmi jemné, mäkké a pružné.
  8. Veľmi vďačné je pridávať do kysnutého cesta kyslomliečny produkt. Odporúčam vyskúšať a dobrú chuť želám.