Slané špaldové pletenky (fotorecept)
Autor receptu: havino
Recept pre tých, čo radi pečú zo špaldovej múky a obávajú sa jej, čo všetko sa dá z nej
piecť. Všetko. Kto nemusí špaldovú múku, upečie z bielej pšeničnej múky. Cesto je
výborné a
mäkké aj na druhý deň.
Postup
- Zo surovín vymiesime dôkladne nelepivé cesto. Kvások zvlášť nie je potrebné pripravovať. Cesto necháme kysnúť podľa izbovej teploty, mne dnes kyslo hodinu. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku, prepracujeme a rozdelíme na dve rovnaké časti.
- Každú časť cesta opäť rozdelíme na tri časti.
- Rukami vygúľame do šúľkov.
- Ktoré následne zmotáme do vrkoča.
- Pletienky dáme na plech s papierom, prikryjeme utierkou, aby neobschýnali a necháme podkysnúť 30 min.
- Vyhrejeme si rúru na 200 C, pletienky pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným bielkom, ktoré nám zostalo. Posypeme ľubovolne semiačkami, hrubozrnnou soľou. Pečieme cca 30 min, riadime sa svojou rúrou a farbou pletienok. Ja som ich piekla na 200 C, ale horkovzduch.
- Ja veľmi rada pečiem tento typ pečiva, dá sa pekne krájať a podávať rôzne, so šunkou, s nátierkami, alebo na sladko potreté maslo a džemom. Je veľmi jemné, mäkké a pružné.
- Veľmi vďačné je pridávať do kysnutého cesta kyslomliečny produkt. Odporúčam vyskúšať a dobrú chuť želám.