Slané slzy

boise - fotkaboise, 2. januára 2014
Slané slzy
Foto: boise

Áno ja viem, slzy väčšinou bývajú slané. Koncom tohto roka sa mi ich podarilo vyprodukovať veľa. Aj týchto jedlých, aj tých reálnych...

Suroviny

400 g
250 g (hera)
250 ml
1,5 ČL
1 bal.
 na potretie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Je to jednoduchý recept, len v prvotnej fáze vyžaduje trpezlivosť. Celé roky som ako dieťa chodievala k starkej a tam sme spoločne "slzili". Časom sa naučila, že nám ich musí priniesť až na štedrý deň, inak ich spasíme zo sveta ešte pred vianocami. Pamätám si každú sekundu prípravy, aj nekonečné čakanie, kým smotana sadne. Takže kúpime si šľahačkovú smotanu a necháme ju sadnúť buď v tégliku, alebo vylejeme do pohára a prikryjeme tanierikom. Vrátila som sa do detských čias, spomenula som si ako starká chodila, každý deň chytila téglik, jemne ním zatriasla a zazrela naň s vetou, že z tohto nič nebude. Prstami s krásnymi dlhými nechtami nedočkavo bubnovala po vrchu téglika. Neviem či je to dedičné, ale inštinktívne som robila presne to isté a to celkovo 3 dni, počas ktorých šľahačka nie a nie sadnúť (ani ľahnúť, ani k nohe..). Potom to prišlo a ja som sa pár dní pred vianocami pustila do pečenia.

    Slané slzy - obrázok 1
  2. 2

    Z múky, masla (alebo Hery, tá bola v pôvodnom recepte), sadnutej smotany a soli vymiesime makké lepivé cesto, ktoré necháme pár hodín odpočinúť v chladničke. Kľudne ho môžte nechať aj do druhého dňa, ale postačí i pár hodín.

    Slané slzy - obrázok 2
  3. 3

    Kým cesto odpočíva, necháme zovrieť vodu a na minútu do nej ponoríme nelúpané mandle.

    Slané slzy - obrázok 3
  4. 4

    Keď trošku vychladnú, "povyzliekame" ich. Toto ma niekedy najviac bavilo, ostreľovali sme sa so starkou :) Teraz som ostreľovala len tanier, ale keď deti podrastú, sľubujem starká že mandľovú vojnu vyhlásime aj my doma...

    Slané slzy - obrázok 4
  5. 5

    Potom vždy prišlo frflanie, že "prd vidím, špatné sa tie mandle, nejdú od seba"...Inými slovami, snažíme sa všemožne rozdeliť ich na polovice.

    Slané slzy - obrázok 5
  6. 6

    Odležané cesto vyvaľkáme na hrúbku asi pol centrimetra a vykrajujeme slzy. Môžte aj niečo iné, ale my sme vždy robili len slzy. Presne týmto vykrajovátkom, to si už zaslzilo na toľkých cestách...

    Slané slzy - obrázok 6
  7. 7

    Ukladáme na papierom vystlatý plech. Potrieme vajíčkom, položíme mandľu a aj tú potrieme vajíčkom. Celkom pracné, ale ak máte extra šikovnú, krásnu, múdru a skromnú vnučku (ako som bola ja), tak vám to pôjde jedna radosť ;)

    Slané slzy - obrázok 7
  8. 8

    Upečieme do zlatoružova v predhriatej rúre. To citujem recept. Otázka je, na koľko predhriať naše elektrické potvory. Starká to mala ľahké, buď to pieklo, alebo nepieklo. Žiadne stupne a tak tento údaj stačil. Lebo však "na kieho čerta takáto ťechnika". Nuž expermentálne som predhriala na 180 stupňov a bolo to ok. Občas niektorá mandľa odpadne, ale to je čisto pre dobrú vec, aby ste mohli degustovať ešte pred sviatkami. Nie je to teda neúspech alebo nedajbože chyba, sú to dobre vychované slzy. :)

    Slané slzy - obrázok 8
  9. 9

    Starká mala koncom novembra narodeniny. Začiatkom decembra zomrela. Ostala mi po nej hlava plná krásnych spomienok a starý zošit plný receptov. Obe tieto veci som teraz pre vás spojila a ponúkam vám prvý recept z edície "starká"...

    Slané slzy - obrázok 9
  10. 10

    A starká, ty sa mi tam opatruj, užívaj po 38 rokoch spoločnosť starkého a občas by si ma prosím mohla "kopiť do riti", keď uvidíš že robím niečo zle...Ďakujem za všetko :-*

    Slané slzy - obrázok 10

Diskusia k receptu

54 komentárov k receptu
Mala si v zivote velke stastie, ze dnes mozes s laskou a aj slzickou spominat na tebe vzacneho cloveka, lebo starka stale zije v tvojich spomienkach a aj srdci. Kiez by na kazdeho z nas raz niekto takto pekne spominal. Inak fajn recept :).
velmi pekne podany jednoduchy recept, clovek z neho citi, ze si dobra dusicka. Nech ten nasledovny rok je pre teba len o slzach stastia
Až mi ukápla slza ako krásne, priam živo akoby som bola s tebou v kuchyni, si opísala tvoju starkú. Ale "svet nemá slzy rád", istotne by s tým súhlasila aj tvoja starká, preto ťa tento recept do detailu naučila aby si si pri pečení na ňu zaspomínala. Vďaka že si sa s nami oň podelila, je síce troška pracnejší a keď vezmeme do úvahy tie dnešné smotany aj rizikovejší. Ale niečo sa mi marí, že v dobe keď ešte neexistovali chipsy som ho aj robila na nejakú oslavu, lebo slzičiek je veľa a s tými mandľami sú veľmi chutné. Vďaka za krásny príbeh, lebo keby som napísala "popis" receptu tak by to bola pre teba urážka. Je to príbeh o recepte tvojej starkej. Krásny príbeh.

Ukladám do KK, lebo takéto recepty čo majú dušu milujem. Vďaka, za krásny vstup do roku 2014 tu na www.varecha.sk.
krásny recept, krásny príbeh, krásna písanka a krásni starí rodičia, nuž čo už len dodať, snáď len to, že recept sa mi páči a dúfam, že mi tá smotana sadne a ja ho budem môcť vyskúšať, nechávaš ju sadnúť pri izbovej teplote?
Aký pekný príbeh, aj ja rada spomínam na svoju starkú. Recepty po nej nemám, narodila sa ešte v 19. storočí a čítať a písať nevedela, len sa podpísať. Zato všetko čo vyšlo z jej kuchyne bolo výborné, všetko mala v oku a v ruke.
Ja používam trošku iný recept, menej mastný a trošku inú formičku. A máš pravdu, je ich veľa, z môjho receptu vyše 220 kusov.
 varecha.pravda.sk/recepty/slane-pecivo-s-mandlou/5607-rec...
@boise jedna slza krajsia ako druha, /nikdy by ma nenapadlo, ze niekedy pouzijem taketo spojenie:)/, ozaj sikovna vnucka, mudra, pekna, skromna :) @boise starka sa na teba z nebicka usmieva a je na teba hrda, mozes mi verit.
V jednom a tak jednoduchom recepte , toľko lásky čo si opísala , nedá sa poďakovať za tieto tvoje milé spomienky, ktorými si ma vrátila do detských rokov, keď som tak isto s mojou babkou a tetou bola "pridružená" podieľať sa na skutočne babkovských receptoch pri ich reaklizácii. To sa nezabúda :-)
Nech sa ti podarí tvojim, zatiaľ deťom, potom možno vnúčatám, dať toľko lásky, nielen pri varení, ako dala tebe tvoja milá babka.
no ci pana, az som slzu zatlacila :-), aj tvoje slzave udolie vyzera fajne, aj starka bola asi fesanda, len ma tak napadlo, ze naco mandlova vojna? nie je lahsie kupit uz mandle vyzlecene? :-)
@afataga no starká mi tvrdila, že vyzlečené mandle majú prapodivné pachute skladových útrob...tak som také nikdy nekúpila :) Jednoducho som slepo uverila a je to už zvyk :)
nádherné slzičky, veru sú slané tie slzy, ked tečú...
nádherná a dojímavá spomienka na tvoju drahú babičku, plná lásky :-)
nuž a týchto slzičiek by som sa nevedela dojesť..
úžasný receptík za 5*
@boise krásne si opísala svoju starkú, spoločné pečenie, aj recept... museli ste mať pekný vzťah. Moja babka dávala takisto sadnúť šlahačkovú smotanu do hrnčeka, keď zhustla - sadla, robila z nej osúchy. Tá dnešná mi občas nie a nie sadnúť...
vyborny recept a este lepsie napisany :) ten zosit si dobre opatruj, moja mama, v zapale upratovania, vyhodila stary hruby zosit po mojej starej mame, len si odpisala niektore recepty, ze naco jej to je :( mne neslo len o recepty, ale aj o rukopis ;)
Krásne @boiseaj ja mám podobné zážitky. fotku v hosťovskej a keď idem okolo, vždy ju pohladkám :-) a tie najstaršie recepty, bývajú najlepšie :-) a ešte keď sú od toho naj, vždy si naň pri pečení spomenieme....
Krásne si to napísala a krásne napiekla ( klobúk dolu pred tým množstvom, aj ich máš spočítané ?). Starká sa iste z teba teší , na tom obrázku v bode 9 máš foto takých medovníčkov s mandľou. Moja mama ich veľmi rada vypekala, myslím, že do nich ide kryštáľový cukor, takže nie sú také hladké, ale chuťovo veľmi dobré. Tak tiež už slzím pri spomienkach. ....
@mamatata2 áno presne, to sú tie medovníčky ;) Chystám sa aj na ne a potom pridám recept. Nie sú krásne, ale sú výborné :) Inak tie slzy na foto, to je len polovica (robila som z dvojitej dávky)....
Prvý pochválim tvoje slová a tvoj vzťah k starej mamke.Páči sa mi tvoje prídavky o tom...čo by stará mamka...Určite si ju veľmi ľúbila.
A z toho vyplýva aj tvoj veľmi šikovný recept,ktorý som si uložila.
Tiež k receptu pristane aj prídavok tvojej retro fotografie,pridanej na konci.
Hoci sa ti prihováram cez tvoj recept prvý krát,mám pocit,akoby som ťa poznala.Svojim receptom si tu odovzdala aj svoje dobré srdce.
Na tvoje ďalšie recepty sa budem tešiť.Do receptov pridávaš aj kus zo seba.
práve som dočítala a som dojatá, to je recept s príbehom, ba priam s ľudským životom, máš krásne spomienky aj knižku receptov a spomienok... nech ta dalej sprevádza životom a občas nám varecháčom niečo z neho nadeľ, rada som sa zohriala na tvojej spomienke na starkú , dobre sa to čítalo. ako pohladenie...
dakujem... :))
Krásne a chutné slzičky, dojímavý príbeh... @boise , starká odišla len fyzicky, kus z nej tu navždy zostane... aj v Tebe. Krásne pokračuješ v jej "šľapajách", isto sa z neba na Teba usmieva :)
Krásne napísané (dojímavé až k slzám - obyčajným ľudským), krásne upečené. Ja by som použila namiesto tej sadnutej smotany smotanový jogurt- mám s tým dobré skúsenosti.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
Čo sa nám uloží v srdiečku, tak tam to ostane. Spomienka na starkú, na krásne chvíle pečenia. Aj ja tak spomínam na moju babku - jednoduchú ženu, s ktorou som ako dieťa tiež vypekávala. Určite tvoj recept vyskúšam.
Tak toto som dnes potrebovala,ty jedna,musela som si vycistit okuliare,si ma rozplakala,ja tiez tak spominam na svoju starku,ale ako Ti tu pisu,moze sa z neba na teba usmievat a moze byt spokojna a inac-tento recept je velmi jedly,dakujem
Boise veľmi pekne si to napísala a práve som si pripravila cestá na sladké keksy a chcela som aj niečo slané a tu sa mi objavil Tvoj recept tak je to vyriešené budú slané slzy ale radosti lebo v nedeľu krstíme vnučku a na krstiny vypekám ako správna babka dík za recept
Dobry v prvom rada chvem povedat ze nadherny pribeh starka moze byt v nebicku spokojna:)
Ale podme k receptiku .Chcela som sa opytat ci nestaci kupit smotanu kyslu?A ked som ich piekla boli krasne no vo vnutri boli akoby mokre no robila som ich zo sladkej smotany -manzel sa nevedel dockat.....Len ako vravim boly akoby mokre chut bombova...Tieto anglicke smotany su dost huste bez tak...No chcem sa poradit svami preco som mala mokre vo vnutri cesto teda ako nedopecene....:(
Tak ako zasnem nad uzastnym pribehom(a dufam,ze raz aj moje vnucata budu takto krasne spominat), zasnem aj nad receptom.Nerobila som slzicky,ale aj tak krasa,a hlavne mnam

Pridaj komentár k receptu: