Slané pečivo s mandľou

sovka62 - fotkasovka62, 10. marca 2010
Slané pečivo s mandľou
Foto: sovka62

Nechcem, aby moji drahí jedli kupované čipsy, tyčinky a rôzne iné umeliny, tak im z času na čas upečiem niečo doma.

40 minút
príprava
15 minút
na 190 °C

Suroviny

550 g
350 g
250 ml
250 g




Postup

  1. 1

    Zo všetkých surovín (okrem mandlí) zamiesime cesto. Vytvarujeme tehličku, zabalíme do fólie a uložíme do chladničky. Necháme odpočinúť do druhého dňa. Asi hodinu pred spracovaním vyložíme z chladničky, aby nebolo príliš tuhé.

  2. 2

    Mandle sparíme vriacou vodou a ošúpeme.

  3. 3

    Cesto rozvaľkáme, povykrajujeme drobné tvary, natrieme rozšľahaným vajcom a mierne pritlačíme mandľu. Ak na každý kúsok dáme celú mandľu, budeme potrebovať asi 250g, ak chceme ušetriť, môžeme mandle rozpoliť. Upečieme. Z tohto množstva spravíme asi 200 kúskov.

Diskusia k receptu

evusik
skúšala si niekedy miesto mandlí použiť arašidy? začala s tým moja švagrinka a je to fakt dobré.
sovka62
Môžem skúsiť, ale naši majú radi práve tú mandľu. Je to náhrada mandlí pražených v oleji, takto sa mi to zdá predsa len zdravšie, aj keď tuku je aj v týchto veru dosť.
sovka62
Tak ich budeme mať uložené obidve, ty v kuchárskej knihe a ja ich mám uložené v mrazničke. Mám tam i slané pečivo s makom. Keď príde nečakaná navšteva, vytiahnem a o pár minút sa dajú jesť. Veľmi pohodlné. Vlastne ich tam mám vždy, keď sa vyjedia, napečiem novú dávku. A teraz tam mám i dobošové rezy, ktoré som napiekla podľa receptu z Varechy a boli vynikajúce. Autorka napísala, že sa dajú dať do mrazničky, tak 12 kúskov tam skončilo, som zvedavá, ako budú chutiť po rozmrazení.
michsamant
to je dobry napad, lebo u nas sa nejako rychlo kolace neminaju, takze ak by so mala v mraznicke, vytiahnem len kolko by sme si prave dali...pozerala som aj s makom,ale u nas nie je mak-zakazany ako droga...takze ani makove sulance si nemozem urobit a ja ich strasne lubim
1x ria52
sovka62
No to mi je ľúto, makové šúľance ľúbim aj ja. Ale nechápem tú hystériu okolo maku. Aj tu sa pred vstupom do EU uvažovalo, že mak sa pestovať nebude, našťastie, dnes sú vyšľachtené odrody s veľmi nízkym obsahom morfínu, na výrobu drog sa nehodia. Takže mak nám ostal (aj keď pestovateľské plochy sú evidované a sledované). Myslím, že toto by bolo riešenie aj pre krajinu, v ktorej teraz žiješ, ale je mi jasné, že Ty, ako cudzinka, to určite neovplyvníš. Ale keď prídeš domov na návštevu, ohlás sa a ja Ti navarím šúľancov, napečiem makových buchiet so slivkovým lekvárom, navarím opekancov, až sa obješ.
michsamant
:)) ked pridem domov, mama mi nachysta hovadziu polievku (hovadzie nejeme) a makove sulance :)) ako moj ocino hovori, az sa mi huba klati
sovka62
Miška a hovädzie nejete len v Indii, alebo aj tu zješ len polievku a mäso nie? A ako často sa asi dostaneš domov?
michsamant
Domov som chodila kazdy rok 1x,ale od kesy mame druhu dcerku sa mi akosi nechce,este je mala a ona je taka neposednejsia, tak sa mi nechce na ten 9 hodinovy let s nou. Doma zjem aj maso z hovadzej polievky, aj dcere som ho dala jest :)
sovka62
Jéééj, Miška, to je ale prekrásne bábo! Až sa mi žiada zobrať ho do náručia. Nedá sa, tak Ty za mňa maličkú vystískaj a vybozkávaj. Bože, a Tvoji rodičia ju majú tak ďaleko, až ma srdce zabolelo. Ešte že existuje internet, zdá sa mi, že takto sú si ľuda bližšie. Prajem Vám všetkým veľa zdravia a pohody.
babidka
lietat s takymi malymi detickami da poriadne zabrat a preto sa ti necudujem ...nasa dcera lieta tiez s 2 detickami , ale ked nejde s manzelom , tak berie so sebou na Slovensko aj ich pestunku , lebo by vraj cestou prisla o nervy...:-))
babidka
tak som sa zahladela na tu krasnu malicku az som zabudla na recept :-)
@sovka62 , vidim tam maslo aj Heru ? myslis , ze keby som dala iba maslo /mam dost vlastneho domaceho masla/ tak by to bolo v poriadku? alebo by to cesto nebolo dobre ?
sovka62
Nuž veru, deväť hodín v leitadle je poriadna otrava pre dospelého a nie to ešte pre maličké dieťatko. A bála by som aj toho klimatizovaného vzduchu, v ktorom si baktérie robia letecký deň.
sovka62
Babidka, v pôvodnom recepte bola len Hera. Hneď prvý raz som časť nahradila maslom tak ako uvázam v recepte, ale odvtedy som vždy piekla len z masla. Heru som v recepte nechala preto, že sú ľudia, ktorí sa masla boja a iným by sa mohlo zdať pridrahé. S maslom sú vynikajúce, len si ich vylož z chlaničky najmenej dve hodiny predtým, ako ich mieniš spracovávať. S Herou sa dajú vaľkať skôr, ale s maslom sa cesto drží tuhé.
michsamant
so starsou dcerkou som chodievala sama od jej 8 mesiacov, ale ona bola kludnejsia a lepsie spinkavala...toto je mala raketa :))
sovka62
To je pekné, že raketa. Je strašne chutná, tak si môže dovoliť trošku vyvádzať, určite jej to prejde.
michsamant
Ale ano :) je to maznacik :) To je ta, co by sa ti sovka nedala varovat a ty by si spala skor nez ona :)
sovka62
Jáj, aká škoda, že to neskúsim. Je naozaj rozkošná, chela by som sa s ňou kamarátiť.
celeblith
velka mnamka, nedaju sa stale nevytahovat...skoda, ze som nespravila celu davku :-S
sovka62
Ja som ich piekla včera a veru som si musela prikázať, aby som im už dala pokoj, je to ako čerešne, strčíš do úst jednu a už sa nedá prestať.
myalab
@sovka62 su fakt vynikajuce, robila som cast presne podla teba. niektore aj ako tycinky a pracliky. Super receptik. Mala som podobny recept, ale tu je vyvazenejsi pomer surovin. Maslo a heru som pouzila v obratenom pomere. S cestom sa velmi dobre pracuje. Keby sa tu recepty hodnotili hodnotim na 1******
sovka62
Veľmi pekne ďakujem za pochvalu. A mala si dobrý nápad, že si urobila aj iné tvary, ono to vykrajovanie vyše 200 kúskov zaberie kopu času. A keď si predstavím to natieranie vajcom......., ale to v poslednom čase už robieva manžel.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia