Slané kysnuté kvety plnené jemnou salámou fotorecept
Foto: pusta
Blíži sa Veľká noc, porozmýšľala som o vhodnom, menej obvyklom slanom pohostení k podávanému vínu, nechcela som ani slané tyčinky, ani slané kekse, skrátka Zobraziť celý popisBlíži sa Veľká noc, porozmýšľala som o vhodnom, menej obvyklom slanom pohostení k podávanému vínu, nechcela som ani slané tyčinky, ani slané kekse, skrátka niečo iné. Rozhodla som sa pre kysnuté cesto, ktoré som naplnila salámou a vrch som upravila do tvaru kvetu, časť som nechala ako plnené kolieska. Na rozdiel od keksov je toto drobné pečivo vláčne, mäkké, zároveň chutné, pôsobivé a nápadité. Je vhodné aj na inú slávnostnú príležitosť.
porcia
príprava
na 180/ventilátor °C
Suroviny
500 g |
|
25 g |
|
1 ČL |
|
300 ml |
|
50 g |
|
2 CL |
|
podľa chuti |
|
podľa potreby cca 2 - 3 PL (na potretie a do žĺtka) |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Do vandlíka som preosiala múku, premiešala so soľou, do jamky v múke som namrvila droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom, zaliala vlažným mliekom, ked kvások vykysol - cca 15 minút, pridala som plátky zmäknutého masla izbovej teploty.
-
2
Všetko som dôkladne spracovala na mäkké hladké cesto, ktoré som prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teplom mieste vykysnúť - cca 1 hodinu.
-
3
Kým cesto kyslo, vykrájala som z jemnej salámy stredne veľké a menšie kolieska. Môžete použiť vykrajovačku na pagáče alebo vhodný sklenený pohár.
-
4
Vykysnuté cesto som bez dalšieho prepracovania vyklopila na pomúčenú dosku, bez dalšieho kysnutia ...
-
5
...som ho vyvaľkala hrúbku asi 3 mm a ihned som vykrájala stredne veľké a menšie kolieska. Odporúčam formičky pred každým vykrajovaním riadne pomúčiť, aby sa cesto vykrojilo ostro a nelepilo sa alebo dokonca netrhalo. Ja to robím tak, že mám v hlbšej menšej miske nasypanú múku. Kolieska cesta a salámy majú byť rovnako veľké.
-
6
Na polovicu vykrojených koliesok som položila koliesko vykrojenej salámy.
-
7
Na salámu som položila ešte jedno koliesko cesta a vzniklo naplnené koliesko salámou.
-
8
Vrchné koliesko cesta nad salámou som ostrým nožom kolmo na seba v uhle 90 stupňov / čiže podľa svetových strán/ nakrojila 4x tak, že stred cesta som asi o priemere 0,5 cm nechala neporušený. Snažte sa neprekrojiť aj salámu.
-
9
Susediace cípy cesta v mieste nakrojenia som vzala do svojich prstov a otočila v protismere do stredu, asi do polovice každej štvrťky.
-
10
Vznikol tento štvorstranný tvar s rohmi na vonkajšom obvode cesta.
-
11
Uprostred týchto rohov som opäť cesto nakrojila zvisle tak, aby stred cesta o priemere asi 0,5 cm zostal neporušený a stred som ešte prstom vtlačila do vnútra a vznikol tvar kvetu. Polovicu tých menších tvarov som nechala nenakrojených, ich povrch zostal hladký, ale môžete zo všetkých koliesok vytvoriť kvety. Vzniknú Vám potom kvety dvoch veľkostí.
-
12
Kvety i kolieska som poukladala na plech vystlaný pečiacim papierom.
-
13
Do vaječného žľtku som pridala soľ a 1 PL mlieka, všetko som spolu dobre vyšľahala. Mlieko dávam k žltku preto, aby sa pri pečení nespálil. Potrela som touto vaječnou zmesou všetky tvary a do stredu som nasypala sezamové semienka. Vložila som ich piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C na 12 minút, čas si treba upraviť v závislosti od vašej trúby. Ked boli upečené do zlatožltej farby, som ich vybrala na dosku.
-
14
Všetky upečené tvary som ešte horúce potrela studeným mliekom, zakryla čistou ľanovou utierkou a nechala som ich takto asi 10 minút, aby sa preparili. Potom budú vláčnejšie a vydržia dlhšie mäkkučké ako páperie.
-
15
Hotové som uložila na podnos.
-
16
Možno ich konzumovať za tepla i za studena. Pečivo je krásne mäkké, ľahučké, nadýchané a veľmi chutné. Môžete použiť aj šunku alebo iný salám ako náplň.
želám ti pekné pohodové a veselé veľkonočné sviatky...nech sa ti darí. dakujem ti, od kuchára ma pochvala rozhodne teší.
dakujem ti.
v mieste kde vznikli dalšie zárezy - teda 4 nové, ešte raz nakrojíš cesto v tomto mieste ostrým nožom, teda uprostred vzniknutých rohov zvislo a máš hotový bod č. 11, teda kvet.
inak hamburger to práve nie je :-) a plnku môžeš použiť akú len chceš, len daj pozor, aby pri pečení nebola teplom tekutá.