Slané kysnuté kvety plnené jemnou salámou fotorecept

pusta - fotkapusta, 26. marca 2013
Slané kysnuté kvety plnené jemnou salámou (fotorecept)
Foto: pusta

Blíži sa Veľká noc, porozmýšľala som o vhodnom, menej obvyklom slanom pohostení k podávanému vínu, nechcela som ani slané tyčinky, ani slané kekse, skrátka Zobraziť celý popisBlíži sa Veľká noc, porozmýšľala som o vhodnom, menej obvyklom slanom pohostení k podávanému vínu, nechcela som ani slané tyčinky, ani slané kekse, skrátka niečo iné. Rozhodla som sa pre kysnuté cesto, ktoré som naplnila salámou a vrch som upravila do tvaru kvetu, časť som nechala ako plnené kolieska. Na rozdiel od keksov je toto drobné pečivo vláčne, mäkké, zároveň chutné, pôsobivé a nápadité. Je vhodné aj na inú slávnostnú príležitosť.

1 dávka - 2 plechy
porcia
120 minút
príprava
12 minút
na 180/ventilátor °C

Suroviny

500 g
25 g
1 ČL
300 ml
50 g
2 CL
podľa chuti
podľa potreby cca 2 - 3 PL (na potretie a do žĺtka)
1 ks




Postup

  1. 1

    Do vandlíka som preosiala múku, premiešala so soľou, do jamky v múke som namrvila droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom, zaliala vlažným mliekom, ked kvások vykysol - cca 15 minút, pridala som plátky zmäknutého masla izbovej teploty.

    Slané kysnuté kvety plnené jemnou salámou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetko som dôkladne spracovala na mäkké hladké cesto, ktoré som prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teplom mieste vykysnúť - cca 1 hodinu.

    Slané kysnuté kvety plnené jemnou salámou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým cesto kyslo, vykrájala som z jemnej salámy stredne veľké a menšie kolieska. Môžete použiť vykrajovačku na pagáče alebo vhodný sklenený pohár.

    Slané kysnuté kvety plnené jemnou salámou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto som bez dalšieho prepracovania vyklopila na pomúčenú dosku, bez dalšieho kysnutia ...

    Slané kysnuté kvety plnené jemnou salámou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...som ho vyvaľkala hrúbku asi 3 mm a ihned som vykrájala stredne veľké a menšie kolieska. Odporúčam formičky pred každým vykrajovaním riadne pomúčiť, aby sa cesto vykrojilo ostro a nelepilo sa alebo dokonca netrhalo. Ja to robím tak, že mám v hlbšej menšej miske nasypanú múku. Kolieska cesta a salámy majú byť rovnako veľké.

    Slané kysnuté kvety plnené jemnou salámou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na polovicu vykrojených koliesok som položila koliesko vykrojenej salámy.

    Slané kysnuté kvety plnené jemnou salámou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na salámu som položila ešte jedno koliesko cesta a vzniklo naplnené koliesko salámou.

    Slané kysnuté kvety plnené jemnou salámou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vrchné koliesko cesta nad salámou som ostrým nožom kolmo na seba v uhle 90 stupňov / čiže podľa svetových strán/ nakrojila 4x tak, že stred cesta som asi o priemere 0,5 cm nechala neporušený. Snažte sa neprekrojiť aj salámu.

    Slané kysnuté kvety plnené jemnou salámou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Susediace cípy cesta v mieste nakrojenia som vzala do svojich prstov a otočila v protismere do stredu, asi do polovice každej štvrťky.

    Slané kysnuté kvety plnené jemnou salámou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vznikol tento štvorstranný tvar s rohmi na vonkajšom obvode cesta.

    Slané kysnuté kvety plnené jemnou salámou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Uprostred týchto rohov som opäť cesto nakrojila zvisle tak, aby stred cesta o priemere asi 0,5 cm zostal neporušený a stred som ešte prstom vtlačila do vnútra a vznikol tvar kvetu. Polovicu tých menších tvarov som nechala nenakrojených, ich povrch zostal hladký, ale môžete zo všetkých koliesok vytvoriť kvety. Vzniknú Vám potom kvety dvoch veľkostí.

    Slané kysnuté kvety plnené jemnou salámou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Kvety i kolieska som poukladala na plech vystlaný pečiacim papierom.

    Slané kysnuté kvety plnené jemnou salámou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Do vaječného žľtku som pridala soľ a 1 PL mlieka, všetko som spolu dobre vyšľahala. Mlieko dávam k žltku preto, aby sa pri pečení nespálil. Potrela som touto vaječnou zmesou všetky tvary a do stredu som nasypala sezamové semienka. Vložila som ich piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C na 12 minút, čas si treba upraviť v závislosti od vašej trúby. Ked boli upečené do zlatožltej farby, som ich vybrala na dosku.

    Slané kysnuté kvety plnené jemnou salámou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Všetky upečené tvary som ešte horúce potrela studeným mliekom, zakryla čistou ľanovou utierkou a nechala som ich takto asi 10 minút, aby sa preparili. Potom budú vláčnejšie a vydržia dlhšie mäkkučké ako páperie.

    Slané kysnuté kvety plnené jemnou salámou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Hotové som uložila na podnos.

    Slané kysnuté kvety plnené jemnou salámou (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Možno ich konzumovať za tepla i za studena. Pečivo je krásne mäkké, ľahučké, nadýchané a veľmi chutné. Môžete použiť aj šunku alebo iný salám ako náplň.

    Slané kysnuté kvety plnené jemnou salámou (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

jozefj
Prídem kúpať. Alebo pošli poštou.Výborne.
lusinkab
:-) mne sa tie kvietky velmi pacia dalsie do zbierky kysnutych :-) ja sa vsetko co mozem snazim piect a vyrabat doma a slane sa stale zijdu :-) super
pusta
@jozefj , rada pošlem, dnes robím znovu :D, ale môžeš prísť aj kúpať :-)
želám ti pekné pohodové a veselé veľkonočné sviatky...nech sa ti darí. dakujem ti, od kuchára ma pochvala rozhodne teší.
pusta
@lusinkab , som naozaj rada, že sa ti tiew slané kvietky páčia, ale je to piplačka vyžadujúca trpezlivosť, preto som spravila z polovice kolieska :D
dakujem ti.
mariamka
no ja som z tych kvetov tatar :D ale ten "slovensky hamburger" :) zvladnem, super! mozno by som tam svacla nejaku zeleninku (kapia, rajcina) alebo kusok syra, aby sa lepsie smykalo, ukladam :)
pusta
@mariamka ,ved je tam fotografia krok za krokom. bod č. 8. - ten ti je asi jasný. bod č. 9. - skúsim ešte raz ti vysvetliť. začni pri hornom zvislom reze. chytíš jeho pravý okraj a otočíš cesto doprava a do polovice. tak isto chytíš ľavý okraj zárezu a otočíš tu cesto doľava do polovice - teda v protismere. tak isto pokračuješ pri každom záreze. zárezov je spolu 4 a pri otočení v protismere vznikne 8 akoby zárezov. a tak vznikne tvar, ktorý vidíš v bode č. 10.
v mieste kde vznikli dalšie zárezy - teda 4 nové, ešte raz nakrojíš cesto v tomto mieste ostrým nožom, teda uprostred vzniknutých rohov zvislo a máš hotový bod č. 11, teda kvet.
inak hamburger to práve nie je :-) a plnku môžeš použiť akú len chceš, len daj pozor, aby pri pečení nebola teplom tekutá.
mariamka
p. @pusta , dakujem ze ste si opet dali namahu :) to iba na citanie bolo komplikovane, ked pojdem podla Vas, isto sa vydaria :) co-to som uz popiekla, zrovna vcera nemieseny chlebik co tu mate a vydaril sa naramne, mate vynikajuco spracovane recepty so zarucenym uspechom, takze mozno aj na kvietky pride :) este raz dakujem a prajem peknu Velku Noc!
pusta
@mariamka , veľmi pekne ti dakujem za toľké uznanie, vždy som rada, ak mi niekto napíše, že vyskúšal podľa môjho receptu a vydarilo sa aj jemu. zvlášť ti dakujem za pripomienku pri kvetoch, lebo naozaj sa snažím, aby boli recepty zrozumiteľné a ak si teraz niekto iný prečíta aj komentáre, tak možno pochopí aj ten další záujemca a to vdaka tebe :-)
lianka
Dobre si sa pohrala, dobrý nápad, mäsové pagáčiky. mňam.
pusta
@lianka , verím, že si sa dobre pohrala :-), som rada, že si zrealizovala tento nápad a boli mňam. dakujem za správu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia