Slaná torta špenátovo-syrová

egresik - bez fotkyegresik, 22. mája 2013
Slaná torta špenátovo-syrová
Foto: egresik

ako ulahodiť človeku, čo sladké "nemusí" ... najlepšie slanou tortou. Vhodná ako darček pre niekoho, kto je viac na slané ako sladke prípadne vhodné ako Zobraziť celý popisako ulahodiť človeku, čo sladké "nemusí" ... najlepšie slanou tortou. Vhodná ako darček pre niekoho, kto je viac na slané ako sladke prípadne vhodné ako alternatíva za chlebíčky na oslavu.

15-20
porcií
120 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
450 g
3 ks
4 - 5 PL kopcom
1 štipka
1 ks
Plnka:
400 - 500 g
100 g
3 ks
150 ml
Okrem toho:
400 g
250 g
1 bal




Postup

  1. 1

    Ako prvé si potrebujeme pripraviť špenátovú piškótu. Rozmrazený špenát, žĺtka, múku (zatiaľ 4 PL kopcom) a prášok do pečiva zmliešame. Vyšlaháme sneh z bielkov a malej štipky soli (ja dávam iba na jedno otočenie solňičky). Cesto nemusí byť slané, lebo sa plní nátierkami, ktoré sú ochutené.

    Slaná torta špenátovo-syrová - obrázok 1
  2. 2

    Sneh z bielkov zľahka vmiešame do špenátového cesta. Ak by sa cesto zdalo moc riedke, tak pridáme ešte 1 lyžicu múky... je to závislé od mrazeného špenátu, ako je hustý/vodový). Ja si plech vystielam papierom na pečenie, vylejeme cesto, urovname podľa možností a schopností. Pečieme na 180 stupnoch cca 15 min. (stalo sa mi, že to bolo aj iba 12 a ak dáte múky viac, tak sa to môže blížiť k 20 min) Treba skúsiť špáradlom - ak sa cesto nelepí, tak môžeme vybrať. /foto pred pečením/

    Slaná torta špenátovo-syrová - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si pomazánku. Ja som robila vajíčko-syrovú s nátierkovým maslom. Bola hustá a ťažko roztierateľná tak som pridala 1 biely smotanový jogur. Pomazánky sa dajú ľubovoľne meniť. Nie je podmienkou jeden druh, len si zvážte vsetky chute spolu.

    Slaná torta špenátovo-syrová - obrázok 3
  4. 4

    A teraz začíname tvoriť tortu. Stiahne pečiaci papier z cesta. Ja som si špenátový plát prekrojila na polovice a to bola základňa mojej torty (ale dá sa pokojne vykrojit aj kruh ci iny tvar). Pod tortu si podložím dosku a na ňu pečiaci papier aby sa dalo s tortou manipulovať (preložiť do chladničky, vložiť do krabice a pod)

    Slaná torta špenátovo-syrová - obrázok 4
  5. 5

    Spodná vrstva špenátový plát, pomazánka, toustový plát,pomazánka, suchý salám (tortu som niesla kamarátke, preto som vyberala trvanlivejšie potraviny, ak to bude podávané doma, tak kludne použite aj šunku. Dá sa použiť aj zaváraná kápia, mladá cibulka, jemne strúhaná mrkva... čo koľvek, len zelenina trochu púšťa vodu, záleži či to pripravujete doobeda a poobede sa zje alebo ak si ju robíte deň dopredu určite pustí "šťavu")

    Slaná torta špenátovo-syrová - obrázok 5
  6. 6

    na každú vrstvu musí prísť pomazánka (aj na salám lebo by sa na tom mieste rozpadala). Pokračujeme špenátový plat, pomazánka, toastový plát pomazánka a teraz este vyškrabeme pomazánkovú misu a potrebe aj boky (aspon trochu, nech to nie je suché, ak náhodou neostala, tak sa skúste nejak vynájsť... vymiešané maslo s horčicou alebo nejaký roztieratelný syr alebo tvaroh alebo hoc aj iba maslo).

    Slaná torta špenátovo-syrová - obrázok 6
  7. 7

    Začíname obliepať plátkovým syrom. Začíname od bokov.

    Slaná torta špenátovo-syrová - obrázok 7
  8. 8

    Pokryjeme aj celý vrch a začíname robiť dekorácie. Je vhodná na okamžité podávanie, ale je možné si ju urobiť aj deň dopredu a vydrží v chladničke.

    Slaná torta špenátovo-syrová - obrázok 8
  9. 9

    dodekorovaná ... kolegynka ide na materskú, takže to bol pokus o kočík :)

    Slaná torta špenátovo-syrová - obrázok 9
  10. 10

    prierez

    Slaná torta špenátovo-syrová - obrázok 10

Diskusia k receptu

denyany
inšpirovala si ma. a slaná torta sa ti vydarila! vyzerá veľmi dobre, priam na zjedenie...
tiginko
na druhý pokus super, ešte skús nedať medzeru za zavináčom, a je to!
angast
piplačka , ale výsledok perfektný. Si šikulka.
3sandra3
krásna torta,,,, ukladám do kk a vyskúšam...páči sa mi




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia