Slaná kvetina (fotopostup)

medovnicek - fotkamedovnicek, 15. apríla 2015

Tvarom som sa inšpirovala na Facebooku. Keďže tam nebol recept, tak na cesto som si našla recept na stránke http://www.pekarnomanie.cz/kynute-testo-na-slane-pecivo/, plnku som urobila podľa seba.

Suroviny

Cesto:
280 g vlažná
60 g
80 g
490 g
25 g
1 ČL
2 ČL
1 ČL
Plnka:
300 g pomletá
150 g strúhaný
2 PL
 nadrobno nasekaná
 nadrobno pokrajaný
1 ks v črievku
Okrem toho:
1 ks na potretie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy nasypeme obe múky, vyhĺbime jamku, pridáme cukor, rozdrobíme droždie, zalejeme vlažnou vodou a dáme na teplé miesto vykysnúť kvások.

    Slaná kvetina (fotopostup) - obrázok 1
  2. 2

    Keď kvások vykysne, pridáme ostatné suroviny patriace do cesta a vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme v teple kysnúť minimálne jednu hodinu. Počas doby kysnutia cca dva krát premiesime.

    Slaná kvetina (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    Keď cesto vykysne, tak ho vyvaľkáme a vykrojíme kolieska - tie moje mohli mať priemer 10 cm. Takto spracujeme postupne všetko cesto.

    Slaná kvetina (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    Náplň pripravíme nasledovne: Šunku najemno pomelieme a orestujeme ju na oleji, pridáme strúhaný tvrdý syr, pridáme petržlenovú vňať, pór a necháme rozpustiť Bambino. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.

    Slaná kvetina (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    Na každé koliesko natrieme náplň.

    Slaná kvetina (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    Koliesko prehneme na polovicu.

    Slaná kvetina (fotopostup) - obrázok 6
  7. 7

    Zohneme do tvaru podkovy.

    Slaná kvetina (fotopostup) - obrázok 7
  8. 8

    Okrúhlu formu vymastíme maslom a tieto podkovičky postupne vkladáme do formy.

    Slaná kvetina (fotopostup) - obrázok 8
  9. 9

    Takto postupne zaplníme celú formu, vytvoríme ako keby kvetinku. Potrieme vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry.

    Slaná kvetina (fotopostup) - obrázok 9
  10. 10

    Necháme vychladnúť a potom už len krájame a ochutnávame.

    Slaná kvetina (fotopostup) - obrázok 10

Diskusia k receptu

26 komentárov k receptu
tiež som videla obrázok a rozmýšľala som, že urobím... len som si podľa obrázku myslela, že to bude taký trhací koláčik... ale aj tak ho asi vyskúšam...
krásne sa ti podaril... vyzerá prudko jedlo :)
myslela som, že koláč je krásny ako všetky tvoje nádherné výtvory...ja z kysnutého cesta robím málo, neviem to tak
@medovnicek super recept si pridala, dnes som upiekla, cesto je ľahučké, nadýchané, dobre sa sním pracuje, môj kvet bol trošku hranatý, lebo okrúhlu formu mám nízku a nechcela som riskovať, že kvetinka príliš rozkvitne;
@medovnicek videla som to tiež ako ty na fb, tiež som mala pokušenie, že to upečiem, potom som si povedala, škoda času, je to krásne pre oko, určite aj pre chuť, len to servírovanie, ako si to riešila, trhaním, krájaním ?
Cesto určite vyskúšam, samozrejme je na každom ked si upečie v tvare kvietka :-)




@medovnicek , piekla som tento tvoj kvet uz parkrat, k velkej spokojnosti ponukanych hosti :-). Na fotke je este trosku bledy, lebo som ho piekla vopred a tesne pred podavanim som ho este dala na chvilu do rury, aby bol ako cerstvy...Plnku som robila trosku inak: namiesto poru bola pazitka, sunku som nerestovala, len som ju nadrobno posekala, zmiesala s ostatnymi surovinami a hotovo...A do cesta som dala maslo namiesto oleja. Dakujem za recept, je to nasa stalica :-).
@janger ani nevieš ako si ma potešila, ja som teraz dosť nadlho vypadla z procesu pečenia, ale verím, že to čím skorej napravím:) a ten tvoj kvet je veľmi vydarený, máš veľmi pekné lupene:)

Pridaj komentár k receptu: