Foto: malinka711
Snáď nemusím pripomínať, že ríbezle patria ku kyslému ovociu, a preto u nás doma nikdy nebol veľký záujem o ríbezľové koláčiky. Avšak po tomto Zobraziť celý popisSnáď nemusím pripomínať, že ríbezle patria ku kyslému ovociu, a preto u nás doma nikdy nebol veľký záujem o ríbezľové koláčiky. Avšak po tomto sa len tak zaprášilo...
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
250 g |
|
40 g |
|
40 g zmäknuté |
|
1 |
|
15 g čerstvé |
|
125 ml |
|
z 1/2 citróna |
|
štipka |
|
Tvarohová pena: | |
300 g |
|
1 |
|
2 |
|
100 g |
|
Na obloženie: | |
250 g |
|
1 |
|
2 PL |
|
Posýpka: | |
140 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
Postup
-
1
Múku preosejeme a dáme do väčšej misy, uprostred urobíme jamku, do nej vlejeme trochu vlažného mlieka, prisypeme polovicu cukru a rozdrobíme droždie. Zhruba desať minút necháme nakysnúť. Potom pridáme žĺtok, maslo, zvyšok cukru, citrónovú kôru, soľ a postupne aj zvyšok mlieka. Urobíme cesto a necháme ho kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem (môže to trvať aj dve hodiny).
-
2
Zatiaľ si pripravíme posýpku. Rukami zmiešame múku, maslo a cukor. Vzniknutú posýpku necháme v chladničke odležať.
-
3
Ríbezle umyjeme a necháme poriadne odkvapkať. Potom k nim primiešame cukor.
-
4
Tvarohová pena: Tvaroh zmiešame so žĺtkom a polovicou cukru. Bielky vyšľaháme s druhou polovicou cukru na lesklý sneh a primiešame k tvarohu.
-
5
Vykysnuté cesto rozvaľkáme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie ( ja si cesto rozvaľkám na papieri na pečenie a potom ho prenesiem aj s papierom na plech). Vytvarujeme vyššie okraje. Cukrárske vrecko naplníme tvarohovou penou a na plech striekame pozdĺžne pásy. Medzi jednotlivými pásmi vždy necháme medzeru, do ktorej dáme ríbezle. Nakoniec posypeme posýpkou...
-
6
... a upečieme v rúre vyhriatej na 170° asi 20 minút, kým okraje nemajú zlatistú farbu.
ale ja mám len čierne ... môžu byť ?