Sladučký ríbezľový koláčik fotorecept

malinka711 - fotkamalinka711, 18. augusta 2011

Snáď nemusím pripomínať, že ríbezle patria ku kyslému ovociu, a preto u nás doma nikdy nebol veľký záujem o ríbezľové koláčiky. Avšak po tomto Zobraziť celý popisSnáď nemusím pripomínať, že ríbezle patria ku kyslému ovociu, a preto u nás doma nikdy nebol veľký záujem o ríbezľové koláčiky. Avšak po tomto sa len tak zaprášilo...

20 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
40 g
40 g zmäknuté
1
15 g čerstvé
125 ml
 z 1/2 citróna
 štipka
Tvarohová pena:
300 g
1
2
100 g
Na obloženie:
250 g
1
2 PL
Posýpka:
140 g
100 g
100 g

Postup

  1. 1

    Múku preosejeme a dáme do väčšej misy, uprostred urobíme jamku, do nej vlejeme trochu vlažného mlieka, prisypeme polovicu cukru a rozdrobíme droždie. Zhruba desať minút necháme nakysnúť. Potom pridáme žĺtok, maslo, zvyšok cukru, citrónovú kôru, soľ a postupne aj zvyšok mlieka. Urobíme cesto a necháme ho kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem (môže to trvať aj dve hodiny).

    Sladučký ríbezľový koláčik (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ si pripravíme posýpku. Rukami zmiešame múku, maslo a cukor. Vzniknutú posýpku necháme v chladničke odležať.

    Sladučký ríbezľový koláčik (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ríbezle umyjeme a necháme poriadne odkvapkať. Potom k nim primiešame cukor.

    Sladučký ríbezľový koláčik (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tvarohová pena: Tvaroh zmiešame so žĺtkom a polovicou cukru. Bielky vyšľaháme s druhou polovicou cukru na lesklý sneh a primiešame k tvarohu.

    Sladučký ríbezľový koláčik (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie ( ja si cesto rozvaľkám na papieri na pečenie a potom ho prenesiem aj s papierom na plech). Vytvarujeme vyššie okraje. Cukrárske vrecko naplníme tvarohovou penou a na plech striekame pozdĺžne pásy. Medzi jednotlivými pásmi vždy necháme medzeru, do ktorej dáme ríbezle. Nakoniec posypeme posýpkou...

    Sladučký ríbezľový koláčik (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ... a upečieme v rúre vyhriatej na 170° asi 20 minút, kým okraje nemajú zlatistú farbu.

    Sladučký ríbezľový koláčik (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

klaura
mňamka ... :)
ale ja mám len čierne ... môžu byť ?
marienka44
@Malinka711 ,v bode c.1. sa spomina:pridame zltky .., a texte receptu je len 1 zltok. Pekny recept, je to kysnuty kolacik a taky mame radi.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha