Snáď nemusím pripomínať, že ríbezle patria ku kyslému ovociu, a preto u nás doma nikdy nebol veľký záujem o ríbezľové koláčiky. Avšak po tomto Zobraziť celý popisSnáď nemusím pripomínať, že ríbezle patria ku kyslému ovociu, a preto u nás doma nikdy nebol veľký záujem o ríbezľové koláčiky. Avšak po tomto sa len tak zaprášilo...
na 170 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 250 g |
|
| 40 g |
|
| 40 g zmäknuté |
|
| 1 |
|
| 15 g čerstvé |
|
| 125 ml |
|
| z 1/2 citróna |
|
| štipka |
|
| Tvarohová pena: | |
| 300 g |
|
| 1 |
|
| 2 |
|
| 100 g |
|
| Na obloženie: | |
| 250 g |
|
| 1 |
|
| 2 PL |
|
| Posýpka: | |
| 140 g |
|
| 100 g |
|
| 100 g |
|
Postup
-
1
Múku preosejeme a dáme do väčšej misy, uprostred urobíme jamku, do nej vlejeme trochu vlažného mlieka, prisypeme polovicu cukru a rozdrobíme droždie. Zhruba desať minút necháme nakysnúť. Potom pridáme žĺtok, maslo, zvyšok cukru, citrónovú kôru, soľ a postupne aj zvyšok mlieka. Urobíme cesto a necháme ho kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem (môže to trvať aj dve hodiny).
-
2
Zatiaľ si pripravíme posýpku. Rukami zmiešame múku, maslo a cukor. Vzniknutú posýpku necháme v chladničke odležať.
-
3
Ríbezle umyjeme a necháme poriadne odkvapkať. Potom k nim primiešame cukor.
-
4
Tvarohová pena: Tvaroh zmiešame so žĺtkom a polovicou cukru. Bielky vyšľaháme s druhou polovicou cukru na lesklý sneh a primiešame k tvarohu.
-
5
Vykysnuté cesto rozvaľkáme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie ( ja si cesto rozvaľkám na papieri na pečenie a potom ho prenesiem aj s papierom na plech). Vytvarujeme vyššie okraje. Cukrárske vrecko naplníme tvarohovou penou a na plech striekame pozdĺžne pásy. Medzi jednotlivými pásmi vždy necháme medzeru, do ktorej dáme ríbezle. Nakoniec posypeme posýpkou...
-
6
... a upečieme v rúre vyhriatej na 170° asi 20 minút, kým okraje nemajú zlatistú farbu.









ale ja mám len čierne ... môžu byť ?