Sladučký ríbezľový koláčik (fotorecept)

Autor receptu: malinka711

Snáď nemusím pripomínať, že ríbezle patria ku kyslému ovociu, a preto u nás doma nikdy nebol veľký záujem o ríbezľové koláčiky. Avšak po tomto sa len tak zaprášilo...

20 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku preosejeme a dáme do väčšej misy, uprostred urobíme jamku, do nej vlejeme trochu vlažného mlieka, prisypeme polovicu cukru a rozdrobíme droždie. Zhruba desať minút necháme nakysnúť. Potom pridáme žĺtok, maslo, zvyšok cukru, citrónovú kôru, soľ a postupne aj zvyšok mlieka. Urobíme cesto a necháme ho kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem (môže to trvať aj dve hodiny).
  2. Zatiaľ si pripravíme posýpku. Rukami zmiešame múku, maslo a cukor. Vzniknutú posýpku necháme v chladničke odležať.
  3. Ríbezle umyjeme a necháme poriadne odkvapkať. Potom k nim primiešame cukor.
  4. Tvarohová pena: Tvaroh zmiešame so žĺtkom a polovicou cukru. Bielky vyšľaháme s druhou polovicou cukru na lesklý sneh a primiešame k tvarohu.
  5. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie ( ja si cesto rozvaľkám na papieri na pečenie a potom ho prenesiem aj s papierom na plech). Vytvarujeme vyššie okraje. Cukrárske vrecko naplníme tvarohovou penou a na plech striekame pozdĺžne pásy. Medzi jednotlivými pásmi vždy necháme medzeru, do ktorej dáme ríbezle. Nakoniec posypeme posýpkou...
  6. ... a upečieme v rúre vyhriatej na 170° asi 20 minút, kým okraje nemajú zlatistú farbu.