Foto: kukulienka71
Možno vás dostanú tak ako aj mňa. Viac o ich vzniku sa dočítate na mojom blogu. http://cookulienka.blogspot.ch/2015/08/sladke-quinoa-gulicky.html
príprava
tepelná úprava
Suroviny
200 g |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
2 PL (očistené) |
|
1 PL (alebo iné oriešky drvené) |
|
5 PL (pohánkové, ovsené) |
|
3 PL |
|
1-2 PL (tekutý) |
|
Postup
-
1
Quinou prepláchnite v sitku pod tečúcou vodou a dajte variť do vody tak, aby hladina prevyšovala quinou asi o 1cm. Keď zmäkne, sceďte ju a vysušte na miernom ohni v panvici.
-
2
Pridajte ľubovoľné semienka, drvené oriešky, (drobné sušené ovocie, kokosovú múku, mak...), chia semienka a nasucho opražené vločky.
-
3
Na spojenie primiešajte arašidové maslo(kokosový tuk) a ako sladidlo použite tekutý med(javorový sirup, agáve), prípadne roztlačený banán
-
4
Vlhkými rukami formujte guličky. Môžete ich dať do menších papierových košíčkov. Možno sa dá hmota aj medzi fóliami vyvaľkať a následne narezať na tyčinky. Neskúšala som. Sformované dajte do chladu a nechajte stuhnúť. Je to výborná maškrta na desiatu, na doplnenie energie, na zahnanie mlsnej či ako drobné pohostenie.
-
5
V uzavretej nádobe vydrží v chladničke až kým sa neminie. Nemá sa tam čo pokaziť, preto si myslím, že trvanlivosť nie je krátka.
@jozka2 , quinoa je bezlepková pseudoobilnina, guľky sú plné bielkovín, vápnika, dobrých tukov, vitamínov a minerálov, aminokyselín. Nadôvažok sú chutné. Chia semienka radšej odporúčam namočiť a tak pridať. Budú ľahšie stráviteľné. A arašidové maslo sa dá pripraviť aj doma, je to bielkovinová bomba tiež plná dobrých tukov, do predávaných sa pridáva hydrogenizovaný olej, aby nevystúpil na povrch fľašky.
Ďakujem za pekné hodnotenie.
@marianne milá, ďakujem. Len skús, je to dobré aj na sladko.
@danja301 , ďakujem pekne, nech vám chutia!