Skvelý mrkvový prívarok fotorecept

marianne - fotkamarianne, 26. júna 2012
Skvelý mrkvový prívarok (fotorecept)
Foto: marianne

Recept som objavila v čaopise pod názvom: Mrkva ako mäso:-D,ale aby som nepobúrila milovníkov mäsa,že mrkva ostane mrkvou,akoby povedal môj muž,tak som od toho Zobraziť celý popisRecept som objavila v čaopise pod názvom: Mrkva ako mäso:-D,ale aby som nepobúrila milovníkov mäsa,že mrkva ostane mrkvou,akoby povedal môj muž,tak som od toho názvu upustila a lepší ma nenapadá.V letných dňoch ľahký obed,večera alebo zeleninová príloha k kuraciemu alebo morčaciemu mäsku.

3-4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
1 ks veľká
1 PL alebo iný druh kvalitného oleja
1 CL (vegáni pridajú 1 PL oliv.oleja navyše)
2 CL
1/2 CL
1 CL
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Mrkvu očistíme,umyjeme a pokrájame na hrubšie kolieska.Cibuľu pokrájame na drobno.

    Skvelý mrkvový prívarok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci rozohrejeme olej,opražíme na ňom cibuľu,pridáme mrkvu a krátko ju popražíme.Osolíme,okorenime,pridáme nasekaný ligurček,mletú červenú papriku,podlejeme a udusíme do mäkka.

    Skvelý mrkvový prívarok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakoniec zahustíme vo vode rozmiešanou maizenou alebo múkou.Necháme ešte prevrieť.

    Skvelý mrkvový prívarok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podávame s ľubovolnou prílohou:zemiaky,ryža,cestoviny...ja som mala od včera ešte trošku slovenskej ryže,tak sme ju dojedli...

    Skvelý mrkvový prívarok (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

afataga
vobec si neviem predstavit ako to chuti, toto by mi asi doma nejedli, ja by som okostovala
marianne69
@afataga zistis to len tak,ze to uvaris,inak ti neporadim...a ci by ti to jedli?,moji to zjedli bez problemov ako prilohu k morcacine.
tatranka
Pekný a lákavý recept.Ten mrkvový prívarok som veru už dávno nerobila.Keď som mala malé deti,bol to prívarok ktorý veľmi obľubovali.Vždy som pridávala aj lyžicu chutnej smotany a tak zjemnila prívarok.Ďakujem za pripomenutie.Je naň naozaj vhodná letná doba.
marianne69
ďakujem vam za komentáriky:-) @tatranka ja som ho robila v tejto podobe prvý krát a chuť je naozaj výborná,moji doma moc varenú ani dusenú zeleninu nemusia,keď tak len čerstvu,ale tento privarok zjedli všetok,nič neostalo a bolo ho driečne:-)
hubata
Áno, to je naša "mrkva na divoko". Robila som ju vtedy keď som pretŕhala mrkvu v záhrade a potrebovala som ju zúžitkovať.

Len pozor - je to strašne hladné jedlo takže nejaký ten kúsok mäsa by sa k nej hodil, inak bude plieskať chladnička a dvere od linky. No a potom sa ozve to známe: "čo máme jééésť???"
zdenkas
Ako príloha to môže byť výborné,určite vyskúšam,dík a rcp.
micca
ja este pridavam mletymuskat oriesok to da dobru chut ale opatrne s nim
viera1
@afataga ,tiež som si myslela,že môj muž by to asi nejedol,lebo z princípu dusenú zeleninu odmietal.Navarila som:na cibuľku som dala 1/2KL kurkumy a zázvoru,nakrájanú mrkvu,petržlen,redkvičku a uhorku,soľ a zaliala vodou.Na konci som pridala štipku muškátového kvetu.Mali k tomu hovädzie varené a nové zemiaky.Šla som k lekárovi a ...zelenina mi neostala.Muž len okomentoval,že zvláštna,ale vynikajúca chuť a kedy bude znova.Kedy bude,keď nie teraz,keď je mladá zelenina?
marianne69
tak vidim,ze uz mate odskusany privarok,dakujem:-),robievam este s cesnakom,mam tiez ho v rcp,tiez dobry,ale tento chutil este viac @margaretka ma taku nasladlu chut ako vsetko z mrkvicky ,vyskusaj z polov.davky,ci bude vam chutit,ale myslim,ze ano...
njdevil
Ja pridavam aj trosku skorice, @hubata , mas svatu pravdu, ked som ten privarok podavala iba tak s hnedou ryzou, ten moj sa na mna neveriaci pozrel, bez komentara zjedol a potom to na mna vyvalil...dobre a teraz mozes podat nieco od masa:-)
3sandra3
to znie úplne parádne... taký prívarok si aj ja budem prosiť... takže vyskúšam.
kuchticka
Mrkvu mzem na akykolvek sposob a jeje ju kazdy den nastruhanu do zeleneho salatu. Okrem toho robim tiez privarok z mrkve ktoru nastruham na hrubom struhadle, dam na chvilu k oprazenej cibulke, posolim, zakryjem a na miernom ohni malicko podusim - nepodlievam, pusti si stavu ked je osolena a makka je velmi rycho. Do hotovej nakvapkam stavu z citronu, posypem ligurcekom alebo petrzekou. Niekedy nameliem cerstve c. korenie, inokedy trosicku nutmeg mlety (neviem, ci je to po slovensky muskatovy kvet ??). Takato je tiez dobra.
mlsalka
zaujimavy napad, privarok sa da spravit asi uz fakt zo vsetkeho :)
garanco
Dobre si poradila, prívarok urobím, páči sa mi v ňom ten ligurček!
marianne69
...sa tesim ,ze sa vam recept paci,dakujem za komentiky,asi nebudem mrkvova sama,:-)obycajna zelenina a kolko dobroty sa da z nej vycarit a v kombinacii mrkva+jablko+hroziaenka+orechy+med je neprekonatelnaaa, toho som schopna zjest za kybel,spisovne vedro:-)...
irenaw
robím trošku inak, skúsim aj tvoju úpravu, vyzerá to veľmi dobre, mrkvu môžem a veľa (len nie strúhanú s ananásom :-P )
palokuchki
Vyzera to velmi chutne, urcite to vyskusam. Ligurcek mame velmi radi. Davam ho do masovych aj zeleninovych polievok.
helca103
dnes som nafotila recept na mrkvový perkelt ale ako vidím niečo podobné tu už je. Ja som jedla len tak samotný a bez mäsa...... výborné
zdezda
Milá marianne69, dnes som tvoju mrkvičku urobila, chutí báááááječne, zajtra nesiem aj kolegynkám do práce (doma zdravým, zeleninovým papaničkám nerozumejú :-) pridala som aj čerstvú zelenú vňať z petržlenu aj majoránky, super to chutilo, ďakujem
marianne69
@zdezda sa velmi tesim,ze chutila:-)mne v lete taketo lahke jedla vyhovuju aj ako hlavne jedlo a v zime zase ako priloha....
terrina
Mojy neboha mamka varievala mrkvovy privarok, ale bez oprazenej cibulky (ona sice dodava vybornu chut, ale niekomu je z nej tazko na zaludku) a ako prilohu podavala vo vajicku oprazeny sendvic alebo knedlik.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia