Chuťovo veľmi zaujímavý závin.Snúbi sa v ňom slané a sladkotrpké zároveň.Je zaujímavý aj tým, že je z dvoch koncov ztočený proti sebe.
príprava
na 180 °C
Suroviny
| 150 g |
|
| 100 g |
|
| podľa chuti |
|
| 1 kávová lyžička |
|
| 30 g |
|
| 200 ml vlažné |
|
| 150 g (pomlete alebo nasekane) |
|
| 200 ml vykôstkované |
|
| 1 ks |
|
Postup
-
1
Z múky, soli, vajca a vykysnutého kvásku som urobila cesto.Po vymiesení som ho zakryla utierkou a nechala kysnúť na teplom mieste.Už je vykysnuté.
-
2
Vykysnuté som dala na pracovnú dosku a rozdelila na 2 bochníky.Cesto som znovu premiesila.
-
3
Cesto som rozvaľkala a pripravila na plnenie.
-
4
Na dva protiľahlé konce som dala škvarky a medzi škvarky som poukladala višne.Cesto som začala ztáčať postupne smerom ku stredu z oboch strán.Cesto som uložila na vymastený plech na podkysnutie.Po pol hodine, som cesto potrela vajcom, posypala celou rascou a dala do vyhriatej trúby na 180 st . a piekla som ho 20 min.
-
5
Toto je škvarkovo-višňový závin ztočený z dvoch strán.Z druhého bochníka som urobila obyčajný závin taktiež plnený touto plnkou.
-
6
toto je z druhého bochníka....
-
7
a upečený je fajnučký.....nakrájaný, chrumkavý, už iba papkať..









Ešte ma zaujal ten modrý tanierik, to je naozajstný alebo papierový? Ak naozajstný, tak ja mám podobnú misu po babke a chránim si ju ako oko v hlave.