Foto: myshull
Z babičkinej kuchyne, výborné nadýchané oškvarkové pagáčiky.
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
V troške sladeného mlieka si zarobíme kvások a počkáme, kým vzíde. Medzitým do misy nasypeme múku, pridáme vajíčko, lyžičku soli a smotanu (nie priamo z chladničky, lepšie kysne, ak je vlažná) Vzídený kvások prilejeme a spracúvame cesto dovtedy, kým sa nelepí na ruky. Hotové cesto má hodvábny lesk a má byť hladké a nie príliš tuhé, lebo pri prekladaní bude postupne tuhnúť. V zakrytej miske necháme kysnúť, kým sa nezväčší na dvojnásobok ( cca 45 – 60 min), potom dáme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme. Natrieme polovicou zomletých oškvariek ( ak sú studené, v mikrovlnke ich trošičku ohrejeme, lepšie sa natierajú). Ak sú oškvarky slané, už solíme len jemne, ale ak nie, celú plochu posolíme trochu bohatšie, ako by sme solili chlieb s maslom. Cesto poprehýname na doske zhora a zdola na tri časti, potom aj zľava a sprava na tri časti (ako mužskú vreckovku). Prikryjeme utierkou a necháme oddychovať 20 minút. Znova rozvaľkáme, natrieme druhú polovicu oškvariek, solíme a zohýname ako v bode 5. Znova čakám 20 minút. Tretíkrát rozvaľkáme, pozohýname, teraz už na sucho, t.j. bez oškvarkov, počkáme 15 minút a naposledy rozvaľkáme. Ostrým nožom urobíme na povrchu mriežku a kolieskom vykrajujeme pagáče. Položíme ich na suchý plech, necháme ešte 10 minút podkysnúť, potrieme vajíčkom a v predhriatej rúre ich pečieme pri 180°C do svetlohneda.
Diskusia k receptu