Škvarkové pagáčiky

myshull - fotkamyshull, 24. septembra 2012
Škvarkové pagáčiky
Foto: myshull

Z babičkinej kuchyne, výborné nadýchané oškvarkové pagáčiky.

180 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
1 ks
500 ml
2 dl
0,5 kg
1 ks
1 KL




Postup

  1. 1

    V troške sladeného mlieka si zarobíme kvások a počkáme, kým vzíde. Medzitým do misy nasypeme múku, pridáme vajíčko, lyžičku soli a smotanu (nie priamo z chladničky, lepšie kysne, ak je vlažná) Vzídený kvások prilejeme a spracúvame cesto dovtedy, kým sa nelepí na ruky. Hotové cesto má hodvábny lesk a má byť hladké a nie príliš tuhé, lebo pri prekladaní bude postupne tuhnúť. V zakrytej miske necháme kysnúť, kým sa nezväčší na dvojnásobok ( cca 45 – 60 min), potom dáme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme. Natrieme polovicou zomletých oškvariek ( ak sú studené, v mikrovlnke ich trošičku ohrejeme, lepšie sa natierajú). Ak sú oškvarky slané, už solíme len jemne, ale ak nie, celú plochu posolíme trochu bohatšie, ako by sme solili chlieb s maslom. Cesto poprehýname na doske zhora a zdola na tri časti, potom aj zľava a sprava na tri časti (ako mužskú vreckovku). Prikryjeme utierkou a necháme oddychovať 20 minút. Znova rozvaľkáme, natrieme druhú polovicu oškvariek, solíme a zohýname ako v bode 5. Znova čakám 20 minút. Tretíkrát rozvaľkáme, pozohýname, teraz už na sucho, t.j. bez oškvarkov, počkáme 15 minút a naposledy rozvaľkáme. Ostrým nožom urobíme na povrchu mriežku a kolieskom vykrajujeme pagáče. Položíme ich na suchý plech, necháme ešte 10 minút podkysnúť, potrieme vajíčkom a v predhriatej rúre ich pečieme pri 180°C do svetlohneda.

Diskusia k receptu

pachola
pre mňa na jedno kilo múky veľa škvariek a aj smotany robím asi z 300 g škvariek,a smotanu nedávam,aj tak sú výborné, nestihnú vychladnúť ja ich robím plnené lekvárom
gabculka
Dnes som ich skúšala. Aby som mala cesto vláčne, ešte som musela pridávať mliečko. Pagáčiky sú fantastickééé. Akurát som nemala toľko smotany, tak som na miesto smotany dala cmar a vôbec im to neuškodilo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia