Škvarkové pagáčiky
Autor receptu: myshull
Z babičkinej kuchyne, výborné nadýchané oškvarkové pagáčiky.
180 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- V troške sladeného mlieka si
zarobíme kvások a počkáme, kým vzíde.
Medzitým do misy nasypeme múku,
pridáme vajíčko, lyžičku soli a smotanu (nie priamo z chladničky, lepšie
kysne, ak je vlažná)
Vzídený kvások prilejeme a
spracúvame cesto dovtedy, kým sa nelepí na ruky. Hotové cesto má hodvábny
lesk a má byť hladké a nie príliš tuhé, lebo pri prekladaní bude postupne
tuhnúť.
V zakrytej miske necháme kysnúť,
kým sa nezväčší na dvojnásobok ( cca 45 – 60 min), potom dáme na pomúčenú
dosku a rozvaľkáme.
Natrieme polovicou zomletých oškvariek ( ak sú studené, v mikrovlnke ich trošičku ohrejeme, lepšie sa
natierajú). Ak sú oškvarky slané, už solíme len jemne, ale ak nie, celú
plochu posolíme trochu bohatšie, ako by sme solili chlieb s maslom. Cesto
poprehýname na doske zhora a zdola na tri časti, potom aj zľava a sprava na
tri časti (ako mužskú vreckovku). Prikryjeme utierkou a necháme oddychovať
20 minút.
Znova rozvaľkáme, natrieme druhú
polovicu oškvariek, solíme a zohýname ako v bode 5. Znova čakám 20 minút.
Tretíkrát rozvaľkáme, pozohýname,
teraz už na sucho, t.j. bez oškvarkov, počkáme 15 minút a naposledy
rozvaľkáme. Ostrým nožom urobíme na povrchu mriežku a kolieskom vykrajujeme pagáče. Položíme ich na suchý plech, necháme ešte 10 minút podkysnúť,
potrieme vajíčkom a v predhriatej rúre ich pečieme pri 180°C do svetlohneda.