Škvarkové pagáče

Patrik Lednár
šéfkuchár Alizé restaurant & club v Bratislave, 26. mája 2010
Škvarkové pagáče
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
30 ks
porcií
60 minút
príprava
15-20 minút
na 175 °C

Suroviny

500 g
0,25 kg
1 ks
50 g
250 g
125 g
40 g
10 g




Postup

  1. 1

    Kvasnice rozmrvíme, zasypeme kryštálovým cukrom a zalejeme vlažným mliekom a necháme vykysnúť. Do misky dáme múku, kyslú smotanu a vajíčko, polovicu oškvarkov, olej, soľ a korenie.

  2. 2

    Vykysnutý kvások vlejeme do zmesi aj so zvyškom mlieka a zamiesime tuhé cesto. Cesto necháme vykysnúť, rozvaľkáme ho na hrúbku 1 cm a po celej ploche naň rozložíme zvyšok oškvarkov.

  3. 3

    Cesto preložíme 2–krát na seba a necháme znovu vykysnúť, ešte raz cesto rozvaľkáme a preložíme a znovu rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a vykrajujeme pagáčiky. Povrch potrieme vajíčkom.

  4. 4

    NÁŠ TIP: Tradičná pochúťka našich babičiek k vínu či pivu. Najlepšie sú tie prekladané, v ktorých navyše chrumkajú kúsky škvariek.

Diskusia k receptu

wevewe
preco sa mne nikdy nepodaria take pekne? :-(
tinca
len 0,25 g škvarkov?? To je asi haluz. Asi to má byť 25 dkg.
tinca
@zdezdula , ja ešte nemám bríle,len na diaľku /to myslím žartom/,ale bolo g.
vcelka
To sú fakt vážne veci, čo sa tu rozoberajô... :-))
hanina
Naozaj pochúťka našich starých mám. Bývali vždy - asi preto, že škvariek bolo vždy dosť po zabíjačke. A chutili fantasticky.
evanaaa
Tie pagáčky sú na zjedenie už len na obrázku, nieto ešte v skutočnosti. Keby som ich tak mala pred sebou......
skorpion74
krásky prosím vás ako dlho to má kysnúť to cesto?
ten bod č1 a č3,,,,dík ste zlaté ak poradíte
evinkab
to by inak aj mňa zaujímalo že ako dlho to má kysnúť... ja totiž s varením ešte len začínam ... :(
garanco
kysnúť to má - čas neviem/záleží od teploty prísad a prostredia/, ale dovtedy, kým nie je tá kôpka cesta pekne nadvihnutá, pekne zväčšila svoj objem, to isté je aj na plechu /tu je čas asi 20´ - kým sa nahreje rúra/.
myalab
Tak tieto som si vybrala zo sirokej ponuky na vareche :) Uz kysnu... Cesto vyzera krasne, tak verim, ze sa mi vydaria. Maju ist na svadbu ako prekvapenie...
myalab
Dobre som si vybrala, su fakt skveleeeee....
sabeenka
Dnes som robila pagaciky, dopadlo to super len musim vytknut ten cukor.. cesto bolo mierne nasladle.. na buduce do kvasku nedam isto cukor.
marienka44
@Sabeenka ,vsak len kav. lyzicka cukru do kvasku. To nemoze osladit cesto z 500 g muky. :-) Inak bez cukru Ti kvasok nevzíde. Aj ja sa ich chystam robit. Dufam, ze budu dobre.
modrykamen
Recept mojej starej mamy. K tej nasladlosti - starká dávala pred pečením na škvarkový pagáčik buď pol vlašského oriešku, alebo malú lyzičku slivkového lekváru. Je to obmena chutí, ale vynikajúca.
angelka33
Je tu vela receptov na pagaciky, ale ja uz iny nehladam, podla tohto mi vyjdu stale bajecne a chutne :) Akurat som dopiekla a su neodolatelne. Dakujem za recept.
ursula4
dnes som sa rozhodla na základe týchto komentárov upiecť pagáče a nebanujem-sú fantastické.Ja som do druhej polovice oškvarkov primiešala zvyšok kyslej smotany a oplatilo sa.Sú krehké,chrumkavé.Výborný recept.
sallysita
tiež som sa rozhodla vyskúšať tieto pagáče, uvidíme aké budú po dopečení, ale až teraz som si všimla, že tam malo ísť 250 g mlieka a nie ml ako som dávala :D ešte že som ho tam nedala celé, aj tak je to už dosť riedke. automaticky som to brala, že mlieko bude uvádzané v ml, a nakoľko nemám v tomto zatiaľ prax, tak mi to nedoplo sa pozrieť lepšie,,, nabudúce budem vedieť:D
marienka44
Teraz som ich znovu piekla, ale neboli take dobre ako minule. Mala som mlete oskvarky 250 g v tegliku z Kauflandu. Bola to vlastne taka pasta, takze oskvarky neboli citit pod zubami pri konzumacii. :-) Na prekladanie som pouzila aj kacaciu mast.




pastelkasp
robila som ich prave teraz, zabudla som dat smotanu a natrela som ich aj zvyskom skvarkovej pomazanky. a su aj tak velmi dobre. trosku menej narastli ale na chut su vyborne. takze aj bez smotany to ide :-)
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Práve som ich dopiekla, sú vynikajúce, len som dala 200 g jogurtu namiesto smotany a 400 g oškvariek. 300 g som pomlela a ostatné pokrájala. Toto je skutočne výborný recept, lebo som skúšala aj iné a niektoré boli jak kameň.
janula252
Chystám sa robiť tieto pagáčiky, ale chcela by som dať namiesto oleja bravčovú masť. Skúšal to niekto aj tak? Dakujem
janula252
tak prvý krát v živote som robila pagáče. Tento recept je super!!! Dala som miesto oleja bravčovú masť a sú super. Recept uloželý a budem robiť aj nabudúce podľa neho :D :D
marikafil
keď to tú toľké chválili, vyskúšala som aj ja - a veru, môžem potvrdiť, sú geniálne!
e001
Ahojte, tento recept je už starší, ale ja som sa ešte neodvážil, lebo radšej varím, ako pečiem. Chcem sa opýtať, či by som mohol miesto oleja použiť kačaciu masť,( výpek s arómami cibule, korenín) kôli obohateniu chuti, alebo by to bolo už prehnané?
kimlo
@e001 podľa mňa tým nič nepokazíš, určite to bude dobre chutiť...
kimlo
Vyskúšal som ďalší recept na pagáče, môžem smelo doporučiť...


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia