Škoricový závin fotorecept

renettka - fotkarenettka, 7. apríla 2011
Škoricový závin (fotorecept)
Foto: renettka

Máme radi sladké..a toto je ozaj vydarené..Rýchle,voňavé,lacné..Je to lacná obdoba makovníka..Tak skúste..prevoňalo to celý byt..Až sa tak slinky zbiehali :-)

6
porcií
90 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

500 g
40 g
1 kocka
150 g
50 ml
100 g
200 ml vlažné
1/2 čl
3-4 čl
2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z vlažného mlieka,trošky cukru a droždia si pripravíme kvások.Do misy preosejeme múku,pridáme vajíčka,trošku soli,kvások,olej. Vypracujeme hladké cesto,ktoré sa nesmie lepiť na misu,ani na ruky. Túto dôležitú úlohu som zverila môjmu synovi.Miesil ho 20 minút.

    Škoricový závin (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme 60 minút kysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti. Rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenko.

    Škoricový závin (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyvaľkané cesto pokvapkáme rozpusteným maslom,poriadnou dávkou kryštálového cukru a posypeme mletou škoricou. niekedy robievam jeden škoricový a druhý posypem kakaom.

    Škoricový závin (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zrolujeme do pekného úhľadného závinu.Popicháme vidličkou a natrieme rozšľahaným vajíčkom.Položíme na plech vyložený papierom.

    Škoricový závin (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme asi 20 minút . Budete cítiť príjemné vône a vaše chuťové poháriky budú plné očakávania.A prezradím vám,že škorica nielen že nádherne vonia a chutí ,ale je to aj liek..znižuje hladinu cukru v krvi a pomáha pri chudnutí. A pôsobí ako afrodiziakum..Tak neváhajte a vyskúšajte :-)

    Škoricový závin (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Jáj, koláčik môjho detstva. Zo všetkých závinov som tento mala najradšej. Súrodenci mali radi orechové, makové, tvarohové, tak tento pekávala mama pre mňa. Len som mala zakázané vynášať ho na ulicu (veď to poznáš, koláč do každej ruky a behom za kamarátkami), škorica vtedy stála pár šestákov a mama hovorila, že také koláče pečú len v najchudobnejších rodinách. Dnes je už drahé všetko vrátane škorice, takže môžeme pokojne piecť aj jesť verejne a veru si myslím, že okolie by pri tej vôni aj závidelo.