Foto: salinka
Recept som našla v letáku Lidl január 2016. Piekla som ho už viackrát, je jemný a veľmi chutný. Vyskúšajte a trhajte.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Z vlažného mlieka, vanilkového cukru a droždia si pripravíme kvások. Z múky, kryštálového cukru, polovice zmäknutého masla, žĺtkov a pripraveného kvásku mixérom vypracujeme vláčne cesto.
-
2
Správne vymiesené cesto sa odliepa od stien misky. Cesto prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť približne 20 minút.
-
3
Medzitým si pripravíme polevu zmiešaním šľahačkovej smotany a vanilkového cukru.
-
4
Cesto usilovne kysne.
-
5
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou asi 1 cm, potrieme ho zvyšným maslom a posypeme škoricovým cukrom. Milovníci škorice použijú dva balíčky.
-
6
Cesto preložíme na tretiny a nakrájame ho na štvorce - obdĺžniky.
-
7
Do formy vytretej olejom ukladáme štvorce vertikálne rozrezanou stranou hore. Takto pripravený koláč necháme ešte asi 15 minút podkysnúť na teplom mieste.
-
8
Polovicu polevy nalejeme na koláč tesne pred pečením.
-
9
Pečieme ho pri teplote 180 °C približne 35 minút. Druhou polovicou polevy polejeme koláč 10 minút pred dopečením.
-
10
Výbornú chuť.
@Mitzy , no veď toto: odtrhnem z neho a potom mám tendenciu ho nejako dorovnať, lenže on sa priam núka, aby som pokračovala:-)
@Luss vidíš?! To si mi mohla poradiťaj skôr, dobrý nápad. Zušľachtené dukátové buchtičky:-)
@Cesminka moja, co sa tyka kysnuteho cesta, ja som popri tebe pekarensky tovaris:-) Vdaka.
výborný nápad!!!:-))
@Staja ano, napchala som to do jednej formy s rozmermi 27 x 10 x 7 cm:-)
Recept som ešte obohatila hrozienkami namočenými v rume. Veeeeľmi dobré