Škoricový trhací chlebík (fotorecept)
Autor receptu: salinka
Recept som našla v letáku Lidl január 2016. Piekla som ho už viackrát, je jemný a veľmi
chutný. Vyskúšajte a trhajte.
12 porcií |
90 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Z vlažného mlieka, vanilkového cukru a droždia si pripravíme kvások. Z múky, kryštálového cukru, polovice zmäknutého masla, žĺtkov a pripraveného kvásku mixérom vypracujeme vláčne cesto.
- Správne vymiesené cesto sa odliepa od stien misky. Cesto prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť približne 20 minút.
- Medzitým si pripravíme polevu zmiešaním šľahačkovej smotany a vanilkového cukru.
- Cesto usilovne kysne.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou asi 1 cm, potrieme ho zvyšným maslom a posypeme škoricovým cukrom. Milovníci škorice použijú dva balíčky.
- Cesto preložíme na tretiny a nakrájame ho na štvorce - obdĺžniky.
- Do formy vytretej olejom ukladáme štvorce vertikálne rozrezanou stranou hore. Takto pripravený koláč necháme ešte asi 15 minút podkysnúť na teplom mieste.
- Polovicu polevy nalejeme na koláč tesne pred pečením.
- Pečieme ho pri teplote 180 °C približne 35 minút. Druhou polovicou polevy polejeme koláč 10 minút pred dopečením.
- Výbornú chuť.