Škoricový trhací chlebík (fotorecept)

Autor receptu: salinka

Recept som našla v letáku Lidl január 2016. Piekla som ho už viackrát, je jemný a veľmi chutný. Vyskúšajte a trhajte.

12
porcií
90 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Z vlažného mlieka, vanilkového cukru a droždia si pripravíme kvások. Z múky, kryštálového cukru, polovice zmäknutého masla, žĺtkov a pripraveného kvásku mixérom vypracujeme vláčne cesto.
  2. Správne vymiesené cesto sa odliepa od stien misky. Cesto prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť približne 20 minút.
  3. Medzitým si pripravíme polevu zmiešaním šľahačkovej smotany a vanilkového cukru.
  4. Cesto usilovne kysne.
  5. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou asi 1 cm, potrieme ho zvyšným maslom a posypeme škoricovým cukrom. Milovníci škorice použijú dva balíčky.
  6. Cesto preložíme na tretiny a nakrájame ho na štvorce - obdĺžniky.
  7. Do formy vytretej olejom ukladáme štvorce vertikálne rozrezanou stranou hore. Takto pripravený koláč necháme ešte asi 15 minút podkysnúť na teplom mieste.
  8. Polovicu polevy nalejeme na koláč tesne pred pečením.
  9. Pečieme ho pri teplote 180 °C približne 35 minút. Druhou polovicou polevy polejeme koláč 10 minút pred dopečením.
  10. Výbornú chuť.