Škoricovo-maslové hrebene fotorecept
Foto: monty469
Dnes na škoricovú nôtu :-)
porcií
na 190 °C
Postup
-
1
Do misy dáme múku, urobíme jamku, rozmrvíme do nej droždie, zasypeme 1 ČL kryštálového cukru (5 g), zalejeme vlažným mliekom (50 ml), zasypeme múkou, zakryjeme utierkou a necháme urobiť kvások.
-
2
Keď je kvások hotový, do misy pridáme zmäknuté maslo, kryštálový cukor (160 g), vajíčka a teplé mlieko (230 ml). Vymiesime cesto. Na záver misu zabalíme do mikroténovej tašky a necháme cesto nakysnúť na dvojnásobný objem.
-
3
Hotové nakysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Každú polovicu vyvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik tenký asi 3 mm.
-
4
Obidva pláty cesta postupne potrieme roztopeným maslom a posypeme škoricou zmiešanou s práškovým cukrom (3 PL). Posypaný plát preložíme na polovicu posypom dovnútra.
-
5
Hornú stranu opäť potrieme roztopeným maslom, posypeme škoricou zmiešanou s práškovým cukrom (2 PL) a znovu preložíme na polovicu. Zľahka prejdeme valčekom.
-
6
Rozvaľkaný pás nakrájame na prúžky. Každý z jednej strany nakrájame (nedokrojíme úplne, cca do 2/3) na niekoľko úzkych pásikov (viď foto) a uložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pri ukladaní každý "hrebeň" trošku ohneme. Na plechu necháme hrebene ešte podkysnúť asi 15 minút, potom potrieme rozšľahaným žĺtkom s olejom a vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečieme do zlato-hneda (asi 20 minút).
-
7
Cesto je perfektné - nadýchané, mäkkučké a škoricovo-maslová náplň, zaručene skvelá kombinácia. Viem si ich predstaviť na rovnaký spôsob, ale s makom, orechami či kakaom. Takto vyzerajú v "reze".
-
8
:-)
-
9
A Monty na záver, dodatočne ;-) :-) Náš model
@ Afataga, @ Ancicka, @ Jack dakujem vam dievcata. @ Afi nasho tigra sme dnes nemohli zastihnut, stale niekde beha za svojimi " tigricami. @ Jack nebojaj nejake foto pridam :-)) Sak tradicia, nie?
Dakujem ♡
A pokiaľ ide o Montyho, ten sa mi páči tiež a veru nielen mne. Hneď vedľa počítača mám terárium so svojím pytónom mriežkovaným (volá sa Brutus), dovidí stadiaľ na monitor, no a keď uvidel Montyho, tak sa okamžite prebral z letargie.
@Hadik ďakujem, som rada, že sa had prebral vďaka Montymu z letargie, ale nech si chuťky dá zajsť :-))
@Mitzy teším sa, že si s receptom spokojná a rodinke chutilo :-)
*
Tvoje hrebene vyzeraju krasne. Teším sa, že si s receptom spokojná. Ďakujem za spätnú odozvu. Hneď mám krajší deň :-) Prajem ti pekný zbytok týždňa
Tesim sa, ze sa ti recept paci. Dakujem ti velmi pekne za komentar :-)
Nezabudky su aj moje oblubene kvietky