Škoricové pečivo
Škoricové pečivo

Škoricovo-maslové hrebene fotorecept

monty469 - fotkamonty469, 13. mája 2017
Škoricovo-maslové hrebene (fotorecept)
Foto: monty469

Dnes na škoricovú nôtu :-)

17
porcií
20 minút
na 190 °C

Suroviny

740 g
42 g
165 g
280 ml
120 g
2 ks
štipka
Náplň:
4 ČL
140 g
130 g
Na potretie:
1 ks
1 PL




Postup

  1. 1

    Do misy dáme múku, urobíme jamku, rozmrvíme do nej droždie, zasypeme 1 ČL kryštálového cukru (5 g), zalejeme vlažným mliekom (50 ml), zasypeme múkou, zakryjeme utierkou a necháme urobiť kvások.

    Škoricovo-maslové hrebene (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď je kvások hotový, do misy pridáme zmäknuté maslo, kryštálový cukor (160 g), vajíčka a teplé mlieko (230 ml). Vymiesime cesto. Na záver misu zabalíme do mikroténovej tašky a necháme cesto nakysnúť na dvojnásobný objem.

    Škoricovo-maslové hrebene (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hotové nakysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Každú polovicu vyvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik tenký asi 3 mm.

    Škoricovo-maslové hrebene (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Obidva pláty cesta postupne potrieme roztopeným maslom a posypeme škoricou zmiešanou s práškovým cukrom (3 PL). Posypaný plát preložíme na polovicu posypom dovnútra.

    Škoricovo-maslové hrebene (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hornú stranu opäť potrieme roztopeným maslom, posypeme škoricou zmiešanou s práškovým cukrom (2 PL) a znovu preložíme na polovicu. Zľahka prejdeme valčekom.

    Škoricovo-maslové hrebene (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rozvaľkaný pás nakrájame na prúžky. Každý z jednej strany nakrájame (nedokrojíme úplne, cca do 2/3) na niekoľko úzkych pásikov (viď foto) a uložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pri ukladaní každý "hrebeň" trošku ohneme. Na plechu necháme hrebene ešte podkysnúť asi 15 minút, potom potrieme rozšľahaným žĺtkom s olejom a vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečieme do zlato-hneda (asi 20 minút).

    Škoricovo-maslové hrebene (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto je perfektné - nadýchané, mäkkučké a škoricovo-maslová náplň, zaručene skvelá kombinácia. Viem si ich predstaviť na rovnaký spôsob, ale s makom, orechami či kakaom. Takto vyzerajú v "reze".

    Škoricovo-maslové hrebene (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    :-)

    Škoricovo-maslové hrebene (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A Monty na záver, dodatočne ;-) :-) Náš model

    Škoricovo-maslové hrebene (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

haji
Krásná práce, postup, fota, vůně se táhne až k nám! Jsi šikulka, nádherně vydarené hrebene!
mata3636
krásne. škoricové zbožňujem. keby tak človek mohol všetko napiecť/uvariť a okoštovať. ale nedá sa, futrá by potom bolo treba vybúrať :-) tak môžem len fotky obdivovať
jack
Znova si krásne napiekla montíček.Mať tak aspoň jeden...Montík znova chýba...Nonono!!! Porušuješ tradíciu:-)))
monty469
@ Haji , @ Mata3636 , @ Torticka , @ Terinka55 , @ Izabella929 , @ Kukulienka71 , @ dakujem vam velmi pekne. Foto Montyho bude Torticka :-)
@ Afataga, @ Ancicka, @ Jack dakujem vam dievcata. @ Afi nasho tigra sme dnes nemohli zastihnut, stale niekde beha za svojimi " tigricami. @ Jack nebojaj nejake foto pridam :-)) Sak tradicia, nie?
mitzy
Monty, vedela som koľká bije, keď som zbadala koláč :) a idem ho i hneď skúsiť, lebo všetko mám doma :) no a záverečná fotka? hviezdičky v mojich očiach, keď vidím mačku/kocúra som ako malá :D neskutočne zlatý je!
haji
Hurá, Montík se našel! Vypadá spokojeně, bodejť by ne, je máj a on si může tlapky uběhat za kočkami! Žmurká levým očkom na znamení, že on ví a my ať si doplníme - kde byl, fiškár! haha
siisa
Super si sa s tým vyhrala, krásne fotečky, dokonalý postup....o chuti ani nepochybujem. Výborne si napiekla :)
1x haji
hadik
Hrebene môžu byť fajn, samé dobré veci.

A pokiaľ ide o Montyho, ten sa mi páči tiež a veru nielen mne. Hneď vedľa počítača mám terárium so svojím pytónom mriežkovaným (volá sa Brutus), dovidí stadiaľ na monitor, no a keď uvidel Montyho, tak sa okamžite prebral z letargie.
mitzy
Monty, opäť raz ďakujem za super recept :) koláčiky som robila z polovičnej dávky a neohriali sa u nás dlho :) nemám ani odfotené, len dobrý pocit po nich ostal.
sracz
K toľkej chvále sa rád pridám aj ja Montyčku_Čajočka, len pre mňa prosím bars veľa a s "konderom kakajíčka"! Ako predplatné a poďakovanie Ti posielam (samozrejne, že aj štvornohému kamarátovi v pruhovanom "pyjama": niečo pre uši i pre slasť v duši: Montiho čardáš 12 profesorov a klavírom:  www.youtube.com/watch_popup?v=MS9SdWBzy6Q#at=122&vq...
*
bambulkaaa
Robila som podľa Vášho receptu tieto hrebene pre rodinku a chcem sa Vám poďakovať za recept škorica rozvoniavala po celom dome hmmm mňam :) ♡


monty469
@Bambulkaaa (25.7.2017 08:14)
Tvoje hrebene vyzeraju krasne. Teším sa, že si s receptom spokojná. Ďakujem za spätnú odozvu. Hneď mám krajší deň :-) Prajem ti pekný zbytok týždňa
bambulkaaa
Nie je začo :) Aj ja prajem pekný deň a mnoho ďalších super receptíkov ;)
alena45
neviem, kde som bola 13. mája, keď bol recept pridaný, ale ani nevieš, ako sa mi veľmi zíde. Keď príde moja dcéra domov, bude zasa vyplakávať, že znovu priberie. No ale čo ? Hrebene vyzerajú nádherne, škoricu máme veľmi radi, aj teraz mám pri sebe krupicovú kašu posypanú škoricovým cukrom.
alena45
a ešte som zabudla dodať - tie nezábudky tvoria nádherné zátišie - moje obľúbené.
monty469
@Alena45 (3.11.2017 20:17)

Tesim sa, ze sa ti recept paci. Dakujem ti velmi pekne za komentar :-)
Nezabudky su aj moje oblubene kvietky