Škoricové pečivo

Škoricovo-maslové hrebene (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Dnes na škoricovú nôtu :-)

17
porcií
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy dáme múku, urobíme jamku, rozmrvíme do nej droždie, zasypeme 1 ČL kryštálového cukru (5 g), zalejeme vlažným mliekom (50 ml), zasypeme múkou, zakryjeme utierkou a necháme urobiť kvások.
  2. Keď je kvások hotový, do misy pridáme zmäknuté maslo, kryštálový cukor (160 g), vajíčka a teplé mlieko (230 ml). Vymiesime cesto. Na záver misu zabalíme do mikroténovej tašky a necháme cesto nakysnúť na dvojnásobný objem.
  3. Hotové nakysnuté cesto rozdelíme na polovicu. Každú polovicu vyvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik tenký asi 3 mm.
  4. Obidva pláty cesta postupne potrieme roztopeným maslom a posypeme škoricou zmiešanou s práškovým cukrom (3 PL). Posypaný plát preložíme na polovicu posypom dovnútra.
  5. Hornú stranu opäť potrieme roztopeným maslom, posypeme škoricou zmiešanou s práškovým cukrom (2 PL) a znovu preložíme na polovicu. Zľahka prejdeme valčekom.
  6. Rozvaľkaný pás nakrájame na prúžky. Každý z jednej strany nakrájame (nedokrojíme úplne, cca do 2/3) na niekoľko úzkych pásikov (viď foto) a uložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Pri ukladaní každý "hrebeň" trošku ohneme. Na plechu necháme hrebene ešte podkysnúť asi 15 minút, potom potrieme rozšľahaným žĺtkom s olejom a vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečieme do zlato-hneda (asi 20 minút).
  7. Cesto je perfektné - nadýchané, mäkkučké a škoricovo-maslová náplň, zaručene skvelá kombinácia. Viem si ich predstaviť na rovnaký spôsob, ale s makom, orechami či kakaom. Takto vyzerajú v "reze".
  8. :-)
  9. A Monty na záver, dodatočne ;-) :-) Náš model