Škoricový koláč
Škoricový koláč

Škoricová brioška z listového cesta fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 9. novembra 2022
Škoricová brioška z listového cesta (fotorecept)
Foto: ancicka

Určite mi dáte za pravdu, že briošky v akejkoľvek podobe sú fajnové a táto zvlášť!

12
porcií
120 minút
príprava
45 minút
na 175 °C

Suroviny

150 ml
1/2 kocky (čerstvé)
3 PL
1,5 ČL
3 ks
100 g mäkké
250 g
250 g
Na zabalenie do cesta:
250 g
Na sirup:
3 PL
trocha
Na posypanie:
2 bal.

Postup

  1. 1

    Používam pomocníka na vyhnetenie. V mlieku rozmrvím droždie, pridám cukor, soľ a začnem hniesť. Postupne pridám obidve múky a rozšľahané vajcia. Nakoniec mäkké maslo a cesto nechám hniesť 10-12 minút. Keď je cesto dohladka vyhnetené, zakryjem a nechám asi 1 hodinu kysnúť.

    Škoricová brioška z listového cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom cesto vyberieme na dosku, jemne ho prehnetieme. Potom cesto roztlačíme a do cesta zabalíme mäkké maslo.

    Škoricová brioška z listového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozvaľkáme, zložíme do obálky a necháme odpočívať 20 minút zakryté a takto postup opakujeme ešte 2x.Takto pripravené cesto necháme odpočívať približne asi 1 hodinu.

    Škoricová brioška z listového cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým z vody a cukru uvaríme sirup.

    Škoricová brioška z listového cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po vykysnutí cesto rozvaľkáme, potrieme sirupom, posypeme škoricovým cukrom a zrolujeme. Rolku pokrájame na kolieska hrubé 3 cm.

    Škoricová brioška z listového cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poukladáme ich na okrúhly alebo na menší štvorcový plech. Pri izbovej teplote necháme podkysnúť, alebo si rúru zapneme na 30 °C na niekoľko minút a necháme podkysnuť v rúre. Rúru si vyhrejeme na 175 °C. Pred pečením ešte raz potrieme zvyšným sirupom a pečieme 45 minút. Ak nám sirup zvýši, hneď po upečení potrieme ešte raz a necháme vychladnúť.

    Škoricová brioška z listového cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť!

    Škoricová brioška z listového cesta (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, briošky jsou moje slabost. Oceňuji postup, náročné těsto chce svoje a hlavně šikovnost pekárky! Smekám! Krásná práce!!
1x sobon
evanaaa
Úžasné a dobré, aj keď som neochutnala, čo by som aj rada, lebo to aj pekne vyzerá. A nie je to aj pľundrové cesto, lebo sa v tom nevyznám?

Zaujímavé video z archívu TV Varecha