Škoricový koláč
Škoricová brioška z listového cesta (fotorecept)
Autor receptu: ancicka
Určite mi dáte za pravdu, že briošky v akejkoľvek podobe sú fajnové a táto zvlášť!
12 porcií |
120 minút príprava |
45 minút na 175 °C |
Postup
- Používam pomocníka na vyhnetenie. V mlieku rozmrvím droždie, pridám cukor, soľ a začnem hniesť. Postupne pridám obidve múky a rozšľahané vajcia. Nakoniec mäkké maslo a cesto nechám hniesť 10-12 minút. Keď je cesto dohladka vyhnetené, zakryjem a nechám asi 1 hodinu kysnúť.
- Potom cesto vyberieme na dosku, jemne ho prehnetieme. Potom cesto roztlačíme a do cesta zabalíme mäkké maslo.
- Cesto rozvaľkáme, zložíme do obálky a necháme odpočívať 20 minút zakryté a takto postup opakujeme ešte 2x.Takto pripravené cesto necháme odpočívať približne asi 1 hodinu.
- Medzitým z vody a cukru uvaríme sirup.
- Po vykysnutí cesto rozvaľkáme, potrieme sirupom, posypeme škoricovým cukrom a zrolujeme. Rolku pokrájame na kolieska hrubé 3 cm.
- Poukladáme ich na okrúhly alebo na menší štvorcový plech. Pri izbovej teplote necháme podkysnúť, alebo si rúru zapneme na 30 °C na niekoľko minút a necháme podkysnuť v rúre. Rúru si vyhrejeme na 175 °C. Pred pečením ešte raz potrieme zvyšným sirupom a pečieme 45 minút. Ak nám sirup zvýši, hneď po upečení potrieme ešte raz a necháme vychladnúť.
- Dobrú chuť!