Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablkovo-škoricový koláč s posýpkou fotorecept

dorenika - fotkadorenika, 27. januára 2024
Jablkovo-škoricový koláč s posýpkou (fotorecept)
Foto: dorenika

Náš najobľúbenejší. Robím ho z rôzneho ovocia podľa sezóny. Skutočná chuť jesene a pre mňa aj spomienky na život v Európe.
Zdroj: Delicious Magazine

6
porcií
10 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

6 ks
130 g
2 KL
3 PL
1 PL
štipka
Na posýpku:
100 g
60 g
75 g (alebo mandle)
75 g
45 g
45 g




Postup

  1. 1

    Jablká nakrájame na kúsky, ja ich nešúpem, pretože v šupke sú vitamíny a vláknina. Ak sa vám lepšie páči ošúpané, tak si ošúpte. Vo veľkom hrnci roztopíme 30 g masla a prehrejeme mletú škoricu. Nasypeme jablká a miešame/prekladáme, aby boli obalené maslom. Prilejeme 2 PL vody, prikryjeme a varíme na miernom ohni. Občas pomiešame. Keď sú jablká skoro mäkké, poprášime ich múkou a pridáme štipku soli. Miešame 2 minúty a zmes prelejeme do misy na pečenie.

    Jablkovo-škoricový koláč s posýpkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zapneme rúru 180 °C. V mixéri nahrubo rozmixujeme orechy. (Ak nemáte malé deti, ktoré by sa mohli zadusiť väčším orechom, tak ich posekajte nožom.) 100 g masla dáme do mikrovlnky na 30 sekúnd zmäknúť. Všetky suroviny na posýpku zmiešame v mise rukou dokým sa nespoja. Posypeme jablká a posýpku poprášime trochu hnedého cukru. Pečieme 20 minút.

    Jablkovo-škoricový koláč s posýpkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ja robím viac jabĺk a hrušiek v hrnci a potom ako dám väčšinu do koláča, zvyšok ovocia ešte dovarím v troche vody. Rozmixujem a zamrazím. Keď nemám čerstvé ovocie, tak rozmrazím a zmiešam s bielym jogurtom malému na raňajky.

    Jablkovo-škoricový koláč s posýpkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Koláč môžeme podávať s vanilkovou zmrzlinou, vyšľahanou smotanou alebo pudingom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia