Jablkovo-škoricový koláč s posýpkou fotorecept
Foto: dorenika
Náš najobľúbenejší. Robím ho z rôzneho ovocia podľa sezóny. Skutočná chuť jesene a pre mňa aj spomienky na život v Európe.
Zdroj: Delicious Magazine
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Jablká nakrájame na kúsky, ja ich nešúpem, pretože v šupke sú vitamíny a vláknina. Ak sa vám lepšie páči ošúpané, tak si ošúpte. Vo veľkom hrnci roztopíme 30 g masla a prehrejeme mletú škoricu. Nasypeme jablká a miešame/prekladáme, aby boli obalené maslom. Prilejeme 2 PL vody, prikryjeme a varíme na miernom ohni. Občas pomiešame. Keď sú jablká skoro mäkké, poprášime ich múkou a pridáme štipku soli. Miešame 2 minúty a zmes prelejeme do misy na pečenie.
-
2
Zapneme rúru 180 °C. V mixéri nahrubo rozmixujeme orechy. (Ak nemáte malé deti, ktoré by sa mohli zadusiť väčším orechom, tak ich posekajte nožom.) 100 g masla dáme do mikrovlnky na 30 sekúnd zmäknúť. Všetky suroviny na posýpku zmiešame v mise rukou dokým sa nespoja. Posypeme jablká a posýpku poprášime trochu hnedého cukru. Pečieme 20 minút.
-
3
Ja robím viac jabĺk a hrušiek v hrnci a potom ako dám väčšinu do koláča, zvyšok ovocia ešte dovarím v troche vody. Rozmixujem a zamrazím. Keď nemám čerstvé ovocie, tak rozmrazím a zmiešam s bielym jogurtom malému na raňajky.
-
4
Koláč môžeme podávať s vanilkovou zmrzlinou, vyšľahanou smotanou alebo pudingom.
Ano mnam 😋