Šišky

soniab - bez fotkysoniab, 13. januára 2015
Šišky
Foto: soniab

Šišky sú vláčne a jemné, aj keď sa smažia nenasiaknu olej vďaka rumu.

15
porcií
60 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
100 ml
75 ml
40 ml (koňak)
2 ks
4 lyžice
3/4 kocky
50 g
cca 250 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kvások - droždie+mlieko+múka a cukor na posypanie. mlieko je potrebné mierne zohriať aby kvások začal skôr kvasiť.

  2. 2

    Vymiešať tekuté zložky - smotana + maslo + rum + žĺtok + cukor.

  3. 3

    Múka + kvások + tekuté zložky. poriadne vymiešať na vláčne cesto. Ak by bolo cesto riedke pridávať postupne múku. Po miesení nechať kysnúť cca 1 hod. Doba závisí na teplote miestnosti.

  4. 4

    Po kysnutí vyklopiť na pomúčenú dosku a postupne rozvalkávať (hrúbka cesta 0,5 cm - plnené -, 1 cm neplnené ) a vykrajovať poprípade plniť. Vykrajovať tak aby vznikal čo najmenší zbytok. Zbytok z vykrajovania znovu miesim a nechám kysnúť, spolu s vykrojenými šiškami. Po cca 20-30min rozvalkám a vykrajujem aj zbytkové cesto.

  5. 5

    Na smaženie je potrebné dať väčšie množstvo oleja do panvice alebo hrnca. Po rozpálení postupne vkladať šišky otáčať a vyberať. Ja mám indukčnú dosku ide omnoho rýchlejšie ako plyn a preto sa mi nepodarí nové šišky v panvici prikrývať. Nie je v tom problém.

  6. 6

    Hotové šišky vyťahovať na obrúsok aby sa nenamočili z povrchového zbytku oleja.


Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
dnes je ina doba ako pred 20 rokmi, mnohe 30 rocne zeny sa este len zacinaju udomacnovat v kuchyni a takyto vytvor je pre nich uspech
tiez moze byt, ze chutovo su ok a vzhladu nepripisuje vyznam
ale suhlasim, ze v dnesnej dobe zdrava sebakritika ci sudnost byva velmi podpultovy tovar ( vid talentove sutaze, zabavne relacie z dnesnej doby... )
Nuž áno, @registrovan á, to že vyzerajú tak ako vyzerajú, je spôsobené tým, že v tej panvici či hrnci, v ktorom sa vyprážalo, bolo málo oleja. A vieš ako viem? Aj mne sa už také podarili a poučila som sa. Ale to neznamená, že recept nie je dobrý, len treba viac oleja, ale to už si asi uvedomila aj autorka.