Foto: soniab
Šišky sú vláčne a jemné, aj keď sa smažia nenasiaknu olej vďaka rumu.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Kvások - droždie+mlieko+múka a cukor na posypanie. mlieko je potrebné mierne zohriať aby kvások začal skôr kvasiť.
- 2
Vymiešať tekuté zložky - smotana + maslo + rum + žĺtok + cukor.
- 3
Múka + kvások + tekuté zložky. poriadne vymiešať na vláčne cesto. Ak by bolo cesto riedke pridávať postupne múku. Po miesení nechať kysnúť cca 1 hod. Doba závisí na teplote miestnosti.
- 4
Po kysnutí vyklopiť na pomúčenú dosku a postupne rozvalkávať (hrúbka cesta 0,5 cm - plnené -, 1 cm neplnené ) a vykrajovať poprípade plniť. Vykrajovať tak aby vznikal čo najmenší zbytok. Zbytok z vykrajovania znovu miesim a nechám kysnúť, spolu s vykrojenými šiškami. Po cca 20-30min rozvalkám a vykrajujem aj zbytkové cesto.
- 5
Na smaženie je potrebné dať väčšie množstvo oleja do panvice alebo hrnca. Po rozpálení postupne vkladať šišky otáčať a vyberať. Ja mám indukčnú dosku ide omnoho rýchlejšie ako plyn a preto sa mi nepodarí nové šišky v panvici prikrývať. Nie je v tom problém.
- 6
Hotové šišky vyťahovať na obrúsok aby sa nenamočili z povrchového zbytku oleja.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
tiez moze byt, ze chutovo su ok a vzhladu nepripisuje vyznam
ale suhlasim, ze v dnesnej dobe zdrava sebakritika ci sudnost byva velmi podpultovy tovar ( vid talentove sutaze, zabavne relacie z dnesnej doby... )