Šišky

Autor receptu: soniab

Šišky sú vláčne a jemné, aj keď sa smažia nenasiaknu olej vďaka rumu.

15
porcií
60 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kvások - droždie+mlieko+múka a cukor na posypanie. mlieko je potrebné mierne zohriať aby kvások začal skôr kvasiť.
  2. Vymiešať tekuté zložky - smotana + maslo + rum + žĺtok + cukor.
  3. Múka + kvások + tekuté zložky. poriadne vymiešať na vláčne cesto. Ak by bolo cesto riedke pridávať postupne múku. Po miesení nechať kysnúť cca 1 hod. Doba závisí na teplote miestnosti.
  4. Po kysnutí vyklopiť na pomúčenú dosku a postupne rozvalkávať (hrúbka cesta 0,5 cm - plnené -, 1 cm neplnené ) a vykrajovať poprípade plniť. Vykrajovať tak aby vznikal čo najmenší zbytok. Zbytok z vykrajovania znovu miesim a nechám kysnúť, spolu s vykrojenými šiškami. Po cca 20-30min rozvalkám a vykrajujem aj zbytkové cesto.
  5. Na smaženie je potrebné dať väčšie množstvo oleja do panvice alebo hrnca. Po rozpálení postupne vkladať šišky otáčať a vyberať. Ja mám indukčnú dosku ide omnoho rýchlejšie ako plyn a preto sa mi nepodarí nové šišky v panvici prikrývať. Nie je v tom problém.
  6. Hotové šišky vyťahovať na obrúsok aby sa nenamočili z povrchového zbytku oleja.