Šišky so slivkovou plnkou a rumovou polevou

Yasen Petkov
šéfcukrár hotela Kempinski River Park v Bratislave, 16. marca 2014
Šišky so slivkovou plnkou a rumovou polevou
Foto: Robert Hüttner
30 ks
porcií
15 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na cesto:
25 g
100 ml (36°C)
500 g
2 ks
50 g
2 ks
5 g
2 g
50 ml
75 g
Na slivkový kompót:
300 g
250 g
z 1/2 ks citrónu
2 g
2 g
50 ml
1 PL
Na polevu:
12 PL
3 PL
300 ČL
3 ČL z uvareného slivkového kompótu
1/3 ČL




Postup

  1. 1

    Slivkový kompót uvaríme tak, že každú slivku prerežeme na 4 mesiačiky, zmiešame so všetkými ostatnými surovinami bez želírovacieho cukru. Privedieme do varu, pridáme želírovací cukor a následne varíme 5 až 7 minút.

  2. 2

    Polevu urobíme tak, že všetky suroviny vymiešame metličkou a nakoniec pridáme sirup zo slivkového kompótu. Necháme zabalené v potravinovej fólii. Zvyšok kompótu rozmixujeme. Masou naplníme cukrárske vrecko.

  3. 3

    Z droždia, mlieka a polievkovej lyžice cukru, trošky múky zamiešame kvások a necháme v teple. Ostatné suroviny spolu zmiešame, pridáme kvások a vymiesime cesto. Po vypracovaní ho necháme v miske v teple zabalené v handričke, kým nevykysne na 1 x väčšie. Cesto nakrájame na malé kúsky a urobíme z neho guľôčky. Šišky necháme na vymastenom plechu ešte vykysnúť a potom ich vyprážame. Do hotových šišiek urobíme dieru a naplníme ich polovicou slivkového lekváru. Každú šišku namočíme do polevy, ozdobíme a necháme vychladnúť.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia