Šišky plnené džemom
piatková príloha denníka Pravda, 26. februára 2022
Foto: Shutterstock.com
Suroviny
500 g (+ na pomúčenie dosky) |
|
200 ml |
|
70 g |
|
21 g čerstvé |
|
50 g |
|
1 bal. |
|
3 ks |
|
1/2 ČL |
|
Na vyprážanie: | |
|
|
Na plnenie: | |
|
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Kysnuté cesto: V hrnci zohrejeme mlieko a roztopíme maslo. Múku dáme do misy a zmiešame ju s kryštálovým a vanilkovým cukrom a so soľou. Droždie rozdrobíme, zalejeme vlažnou zmesou mlieka a masla a dáme k múke. Pridáme žĺtky a asi 5 minút miesime všetky prísady na hladké cesto. Prikryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste.
- 2
Vykysnuté cesto vymiesime na ľahko pomúčenej pracovnej ploche. Potom z cesta po kúskoch odoberáme a vytvarujeme guľky. Ukladáme ich na dosku, prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť ďalších 30 minút.
- 3
V hrnci zohrejeme olej. Mal byť horúci tak, aby sa pri vložení kúska cesta robili bublinky. Šišky opatrne vkladáme do oleja, znížime teplotu a pomaly smažíme dozlatista z oboch strán. Vyberieme ich a necháme vychladnúť na kuchynskom papieri.
- 4
Džem prepasírujeme cez sitko, dáme do cukrárskeho vrecúška s tenkou špičkou a šišky naplníme. Posypeme práškovým cukrom.
Tiež Šišky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu