Šišky plnené džemom

Varecha
piatková príloha denníka Pravda, 26. februára 2022
Šišky plnené džemom
Foto: Shutterstock.com

Suroviny

500 g (+ na pomúčenie dosky)
200 ml
70 g
21 g čerstvé
50 g
1 bal.
3 ks
1/2 ČL
Na vyprážanie:
Na plnenie:
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Kysnuté cesto: V hrnci zohrejeme mlieko a roztopíme maslo. Múku dáme do misy a zmiešame ju s kryštálovým a vanilkovým cukrom a so soľou. Droždie rozdrobíme, zalejeme vlažnou zmesou mlieka a masla a dáme k múke. Pridáme žĺtky a asi 5 minút miesime všetky prísady na hladké cesto. Prikryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste.

  2. 2

    Vykysnuté cesto vymiesime na ľahko pomúčenej pracovnej ploche. Potom z cesta po kúskoch odoberáme a vytvarujeme guľky. Ukladáme ich na dosku, prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť ďalších 30 minút.

  3. 3

    V hrnci zohrejeme olej. Mal byť horúci tak, aby sa pri vložení kúska cesta robili bublinky. Šišky opatrne vkladáme do oleja, znížime teplotu a pomaly smažíme dozlatista z oboch strán. Vyberieme ich a necháme vychladnúť na kuchynskom papieri.

  4. 4

    Džem prepasírujeme cez sitko, dáme do cukrárskeho vrecúška s tenkou špičkou a šišky naplníme. Posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Zabudli ste na rum do cesta, ten je tam dôležitý.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia