Šišky

Šišky plnené džemom

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Kysnuté cesto: V hrnci zohrejeme mlieko a roztopíme maslo. Múku dáme do misy a zmiešame ju s kryštálovým a vanilkovým cukrom a so soľou. Droždie rozdrobíme, zalejeme vlažnou zmesou mlieka a masla a dáme k múke. Pridáme žĺtky a asi 5 minút miesime všetky prísady na hladké cesto. Prikryjeme a necháme vykysnúť na teplom mieste.
  2. Vykysnuté cesto vymiesime na ľahko pomúčenej pracovnej ploche. Potom z cesta po kúskoch odoberáme a vytvarujeme guľky. Ukladáme ich na dosku, prikryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť ďalších 30 minút.
  3. V hrnci zohrejeme olej. Mal byť horúci tak, aby sa pri vložení kúska cesta robili bublinky. Šišky opatrne vkladáme do oleja, znížime teplotu a pomaly smažíme dozlatista z oboch strán. Vyberieme ich a necháme vychladnúť na kuchynskom papieri.
  4. Džem prepasírujeme cez sitko, dáme do cukrárskeho vrecúška s tenkou špičkou a šišky naplníme. Posypeme práškovým cukrom.