Šišky bezlepkové-moja skúsenosť fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 16. februára 2015
Šišky bezlepkové-moja skúsenosť (fotorecept)
Foto: frezia68

Včera sa ohlásila kamarátka,tak som pripravila šišky.Ani nie kvôli nej,ale chcela som vyskúšať bezlepkové a zrazu som mala dôvod.Fašiangy končia a ja slintám pri Zobraziť celý popisVčera sa ohlásila kamarátka,tak som pripravila šišky.Ani nie kvôli nej,ale chcela som vyskúšať bezlepkové a zrazu som mala dôvod.Fašiangy končia a ja slintám pri pohľade na krásne šišky s patričným opaskom,aké som niekedy aj ja vypekala.Tak reku vyskúšam z tej bezlepkovej.....:-)

3
porcie
40 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL
1 PL
6 PL
1 ks
1 ks
2 PL
1/2 kocka čerstvé
1 PL
2 PL
štipka
štipka




Postup

  1. 1

    Pripravila som si múky a do misky postupne pridávala podľa mnou vymysleného rozpisu. Ale predtým som recepty hľadala všelikade a hľadala optimálne množstvá, lebo veru, také nadýchané, na aké sme staré gazdinky zvyknuté a s patričným pyšným opaskom som nenašla. Tak som sa v duchu zastrájala, ako s tou múkou vybabrem.....Urobila som z droždia a cukru kvások a vajíčko so žľtkom som vyšľahala s trochou cukru, pridala do múky, jogurt, štipku soli...a vypracovala som hladké cesto. Vlažnú vodu som pridávala podľa potreby, aby nebolo husté.

    Šišky bezlepkové-moja skúsenosť (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kukuričná je polohrubá a ja bežne som do každého kysnutého dávala aj podiel polohrubej. Kokosová vraj menej nasáva olej a má sa do cesta pridávať asi 1/10, tak reku, nemôže uškodiť. No a Mix it universal je na všetko.....takže celkom som namixovala 200 g. Viac som sa neodvážila, veď ak sa nevydaria a tá múka je drahá, jak fras. Aspoň pre dôchodcov. Cesto som vypracovala na hladké a nie husté, asi takto...posypala som vrch múkou ...

    Šišky bezlepkové-moja skúsenosť (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...a nechala vykysnúť asi 30 min. Takto vykyslo.

    Šišky bezlepkové-moja skúsenosť (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď som ho dávala na dosku, už som tušila zradu...veľmi riedke, tak som ešte trocha zamiesila a pridávala po troche múku, až sa dalo vaľkať a vytvoriť síce ešte lepivé, ale šišky a bolo ich 13 ks z 200 g múky.

    Šišky bezlepkové-moja skúsenosť (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ale cestu som veľmi nedôverovala, tak reku vypražím pár kusov a zo zvyšku buchty....,podľa výsledku. Veď kysnuté sa môže aj ináč využiť. Vypražila som na oleji, lebo som chcela mať parádny opasok a ešte som dúfala, čo ak sa podarí? Ale ani náhodou, koťuha jedna, žiadna krásna, nadýchaná a už vôbec opasok nebol, len takôto...Vyprážať stačí 2 min. na každej strane a stíšiť plyn, lebo sa ľahko nežiadúco pripečú.

    Šišky bezlepkové-moja skúsenosť (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Čo už? Vyskúšala som a viac piecť nebudem a idem na zdravú stravu, lebo bez sladkého sa dá žiť. Aj tak fašiangy končia a načim sa stravovať diétnejšie. Len občas upečiem bezlepkový orechovník, či makovník, kde bude veľmi málo múky. Orechy a mak mám doma, tak nešetrím. Na sviatky som piekla takéto a krájané za horúca...

    Šišky bezlepkové-moja skúsenosť (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    S návštevou sme si dali kávu a šiškou sa ponúkla opatrne, keď počula, že bezlepkové. A na otázku, že či chutí, som dostala odpoveď : " Dá sa " :-))))). No,oplatí sa piecť? Tak pár kusov skončilo v mrazničke a ja som spokojná, že som vyskúšala. Recept pridávam pre tých, čo možná ešte vylepšia, alebo pridajú vlastnú skúsenosť.

Diskusia k receptu

jozka2
Dobre si napiekla,vsetka cest,ked sa ti to z tejto muky podarilo este aj vykrajovat.Aj zaviny mas krasne.Na Vianoce som aj ja skusila urobit zaviny podla kukulienky. I ked bezlepkova muka reaguje inak boli vyborne,po odlezani sa z cestom pomerne dobre pracovalo.No,nech sa nam to pecie tym novym stylom dari,ale aj tak naaajradsej by som zakusila z normal cesta.5*
radost
ach..takto s nami čas vybabral ...čo mohol-to nám vzal-a stále berie..že nemôžem všetko čo mi chutí-tiež ma s.rie..:-)
oklam chuť..chodˇ do prírody..sledovať jarné bystré vody..sýta blahom bude duša..a vtedy plná chladnička nepokúša..
si šikovná bádateľka..moja pochvala ti patrí veľká..
maj dobrý deň
frezia68
@zuzanka1367 :veď preto som ten recept pridala.Všetko kysnuté som rada piekla,aj chlieb.Ale z bezlepkovej múky urobiť dobrý chlieb,to som experimentovala a jedla rôzne"posúchy"...jedlé,ale chutné ? Nevadí....nežijeme kvôli jedlu.
frezia68
Veď ma poznáš,@rados ť moja,veru,málo sedím doma.Príroda ma viacej láka,aj dnes ma už slnko čaká.Ale potom večer príde...zámok k chladničke sa zíde :-) a ten nemám.Čo mám robiť?Skús milá @rados ť poradiť :-).Všetky finty,fígle poznám,ale pevnú vôľu nemám :-)))
radost
dievčatko moje milé..poznám dobre tieto neovládateľných chúťok chvíle..
pevná vôľa -čo sa týka dobrého jedla-jaj-tak tu som vedľa..
jojoooj..mne ti všeličo chýba..asi sa stala kdesi u sudičiek chyba..
no bojujem..nedám si vziať radosť..tej aj tebe želám viac než dosť..:-))
frezia68
@rados ť:ďakujem,na nedostatok radosti sa nesťažujem.Kto chce,ten ju všade nájde,no chuť na jedlo tým nezájde.Ale predsa jeden recept mám:"ako mlsať,ak nič nemám? "Žiadnu sladkosť nekupujem a triezvo varím,v mrazničke sladké len šišky .....ak nemám-nekvárim :-)
1x rela
rela
@fr ézia, @radost , dievčatá zlaté, ako pekne kultivovane si viete podiškurovať :-)). Je to priam RADOSŤ vás čítať :-)))
Šišky vyzerajú dobre a záviny - nemám slov.
babidka
Mila @frezia , neviem preco si nespokojna :-)No ved take pekne sa ti "udali" ! Ja by som s pochvalou tak nesetrila ako tvoja kamaratka :-) Niekomu sa nepodaria ani zdaleka take pekne ako su tvoje a to robia z normalnej muky a nie z takej "nemuky" ...No a tie makovniky a orechovniky naozaj nemaju chybu - su nadherne . Myslim , ze tvoja skusenost mnohym pomoze a mozno sa raz najde odvazlivec , ktory bude experimentovat dovtedy , kym nenajde ten spravny pomer jednotlivych surovin ...ale to uz bude zasa nieco ine :-)
frezia68
Milé súputkyne Varechy,ďakujem :-))) a po prečítaní komentárov sa môj mierne ohnutý nos trocha nadvihol,asi je pyšný :-))))))))))-potešili ste.
havino
@frezia , nech sa Ti noštek dvihne ešte viac, zaslúžiš si, za Tvoju úprimnosť, za Tvoju podanú skúsenosť. Viem Ťa pochopiť, tak rada som piekla s bielou múkou, s cukrom a prišiel deň ,,D" a zmena, biela múka zmizla zo špajze, čo som nemala problém, cukor nahradil prírodné cukry,to už bolo horšie, ale dalo sa, no len všetko malo chutiť, ako dovtedy, ale zvládla som aj to. Obdivujem Ťa a chválim, šišky sú super, ako @babidka napísala a záviny sú ukážkové. Kto nevie, že ked zahryzneme do náhrad a sme vdační aj za to, nepochopí.
kukulienka71
aj šišky, aj záviny sú krásne z tých múk. To je už naozaj ukážka šikovnosti, že to ide, len sa netreba vzdať.
ppokia
Tieto šišky su krasne, mne sa moc bezlepkové nedaria.Prave včera som jedny robila chuť dobrá ale nenapuchli.Občas si spravím tie moje 10 minutové ale stale ma lakaku tie klasické.Včerajší výtvor ma odradí od experimentovania tak na pol roka.Ale keď budem robiť pre mojich chlapov z tej vašej múky ,ta vôňa a krása neodolám a vyskúšam tieto tvoje. Takže ďakujem za receptík a ukladám.
frezia68
@ppokia :ale veď nič nie je ľahšie,ako klasické a je tu veľa dobrých receptov,sú nadýchané,ľahké.Z bezlepkovej múky sú dosť ťažké,zle sa s múkou pracuje a mnohí len naberajú lyžicou do oleja....ani tie moje "nenapuchli" a teda nie sú nadýchané.Nemáš niekoho v rodine,či dobrú susedu,kamarátku....stačí,že Ti raz ukážu a už sa Ti budú dariť,skús :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia