Včera sa ohlásila kamarátka,tak som pripravila šišky.Ani nie kvôli nej,ale chcela som vyskúšať bezlepkové a zrazu som mala dôvod.Fašiangy končia a ja slintám pri Zobraziť celý popisVčera sa ohlásila kamarátka,tak som pripravila šišky.Ani nie kvôli nej,ale chcela som vyskúšať bezlepkové a zrazu som mala dôvod.Fašiangy končia a ja slintám pri pohľade na krásne šišky s patričným opaskom,aké som niekedy aj ja vypekala.Tak reku vyskúšam z tej bezlepkovej.....:-)
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravila som si múky a do misky postupne pridávala podľa mnou vymysleného rozpisu. Ale predtým som recepty hľadala všelikade a hľadala optimálne množstvá, lebo veru, také nadýchané, na aké sme staré gazdinky zvyknuté a s patričným pyšným opaskom som nenašla. Tak som sa v duchu zastrájala, ako s tou múkou vybabrem.....Urobila som z droždia a cukru kvások a vajíčko so žľtkom som vyšľahala s trochou cukru, pridala do múky, jogurt, štipku soli...a vypracovala som hladké cesto. Vlažnú vodu som pridávala podľa potreby, aby nebolo husté.
-
2
Kukuričná je polohrubá a ja bežne som do každého kysnutého dávala aj podiel polohrubej. Kokosová vraj menej nasáva olej a má sa do cesta pridávať asi 1/10, tak reku, nemôže uškodiť. No a Mix it universal je na všetko.....takže celkom som namixovala 200 g. Viac som sa neodvážila, veď ak sa nevydaria a tá múka je drahá, jak fras. Aspoň pre dôchodcov. Cesto som vypracovala na hladké a nie husté, asi takto...posypala som vrch múkou ...
-
3
...a nechala vykysnúť asi 30 min. Takto vykyslo.
-
4
Keď som ho dávala na dosku, už som tušila zradu...veľmi riedke, tak som ešte trocha zamiesila a pridávala po troche múku, až sa dalo vaľkať a vytvoriť síce ešte lepivé, ale šišky a bolo ich 13 ks z 200 g múky.
-
5
Ale cestu som veľmi nedôverovala, tak reku vypražím pár kusov a zo zvyšku buchty....,podľa výsledku. Veď kysnuté sa môže aj ináč využiť. Vypražila som na oleji, lebo som chcela mať parádny opasok a ešte som dúfala, čo ak sa podarí? Ale ani náhodou, koťuha jedna, žiadna krásna, nadýchaná a už vôbec opasok nebol, len takôto...Vyprážať stačí 2 min. na každej strane a stíšiť plyn, lebo sa ľahko nežiadúco pripečú.
-
6
Čo už? Vyskúšala som a viac piecť nebudem a idem na zdravú stravu, lebo bez sladkého sa dá žiť. Aj tak fašiangy končia a načim sa stravovať diétnejšie. Len občas upečiem bezlepkový orechovník, či makovník, kde bude veľmi málo múky. Orechy a mak mám doma, tak nešetrím. Na sviatky som piekla takéto a krájané za horúca...
-
7
S návštevou sme si dali kávu a šiškou sa ponúkla opatrne, keď počula, že bezlepkové. A na otázku, že či chutí, som dostala odpoveď : " Dá sa " :-))))). No,oplatí sa piecť? Tak pár kusov skončilo v mrazničke a ja som spokojná, že som vyskúšala. Recept pridávam pre tých, čo možná ešte vylepšia, alebo pridajú vlastnú skúsenosť.
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
oklam chuť..chodˇ do prírody..sledovať jarné bystré vody..sýta blahom bude duša..a vtedy plná chladnička nepokúša..
si šikovná bádateľka..moja pochvala ti patrí veľká..
maj dobrý deň
pevná vôľa -čo sa týka dobrého jedla-jaj-tak tu som vedľa..
jojoooj..mne ti všeličo chýba..asi sa stala kdesi u sudičiek chyba..
no bojujem..nedám si vziať radosť..tej aj tebe želám viac než dosť..:-))
Šišky vyzerajú dobre a záviny - nemám slov.