Šišky bezlepkové-moja skúsenosť (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Včera sa ohlásila kamarátka,tak som pripravila šišky.Ani nie kvôli nej,ale chcela som vyskúšať bezlepkové a zrazu som mala dôvod.Fašiangy končia a ja slintám pri pohľade na krásne šišky s patričným opaskom,aké som niekedy aj ja vypekala.Tak reku vyskúšam z tej bezlepkovej.....:-)

3
porcie
40 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravila som si múky a do misky postupne pridávala podľa mnou vymysleného rozpisu. Ale predtým som recepty hľadala všelikade a hľadala optimálne množstvá, lebo veru, také nadýchané, na aké sme staré gazdinky zvyknuté a s patričným pyšným opaskom som nenašla. Tak som sa v duchu zastrájala, ako s tou múkou vybabrem.....Urobila som z droždia a cukru kvások a vajíčko so žľtkom som vyšľahala s trochou cukru, pridala do múky, jogurt, štipku soli...a vypracovala som hladké cesto. Vlažnú vodu som pridávala podľa potreby, aby nebolo husté.
  2. Kukuričná je polohrubá a ja bežne som do každého kysnutého dávala aj podiel polohrubej. Kokosová vraj menej nasáva olej a má sa do cesta pridávať asi 1/10, tak reku, nemôže uškodiť. No a Mix it universal je na všetko.....takže celkom som namixovala 200 g. Viac som sa neodvážila, veď ak sa nevydaria a tá múka je drahá, jak fras. Aspoň pre dôchodcov. Cesto som vypracovala na hladké a nie husté, asi takto...posypala som vrch múkou ...
  3. ...a nechala vykysnúť asi 30 min. Takto vykyslo.
  4. Keď som ho dávala na dosku, už som tušila zradu...veľmi riedke, tak som ešte trocha zamiesila a pridávala po troche múku, až sa dalo vaľkať a vytvoriť síce ešte lepivé, ale šišky a bolo ich 13 ks z 200 g múky.
  5. Ale cestu som veľmi nedôverovala, tak reku vypražím pár kusov a zo zvyšku buchty....,podľa výsledku. Veď kysnuté sa môže aj ináč využiť. Vypražila som na oleji, lebo som chcela mať parádny opasok a ešte som dúfala, čo ak sa podarí? Ale ani náhodou, koťuha jedna, žiadna krásna, nadýchaná a už vôbec opasok nebol, len takôto...Vyprážať stačí 2 min. na každej strane a stíšiť plyn, lebo sa ľahko nežiadúco pripečú.
  6. Čo už? Vyskúšala som a viac piecť nebudem a idem na zdravú stravu, lebo bez sladkého sa dá žiť. Aj tak fašiangy končia a načim sa stravovať diétnejšie. Len občas upečiem bezlepkový orechovník, či makovník, kde bude veľmi málo múky. Orechy a mak mám doma, tak nešetrím. Na sviatky som piekla takéto a krájané za horúca...
  7. S návštevou sme si dali kávu a šiškou sa ponúkla opatrne, keď počula, že bezlepkové. A na otázku, že či chutí, som dostala odpoveď : " Dá sa " :-))))). No,oplatí sa piecť? Tak pár kusov skončilo v mrazničke a ja som spokojná, že som vyskúšala. Recept pridávam pre tých, čo možná ešte vylepšia, alebo pridajú vlastnú skúsenosť.